Home Articole Cultura Un weekend de activitati teatrale la Phoenix

Un weekend de activitati teatrale la Phoenix

Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

ApolodorÎn perioada 14-30 septembrie a.c., o trupă  de actori de la Teatrul Naţional “Lucian Blaga” si “Teatrul de Păpusi Puck” din Cluj-Napoca şi o trupă de actori din Franţa vor susţine două spectacole la Arizona State

University, în Arizona. Ambele spectacole sunt sponsorizate de programul de Studii Româneşti de la Arizona State University, iar intrarea este gratuită. Menţionăm că sala Recital Hall, din cadrul conservatorului School of Music, unde vor avea loc aceste spectacole, are o capacitate redusă, de numai 110 locuri, iar uşile vor fi închise odată ce se va umple sala de spectacol.

Informaţii asupra spectacolele sus-menţionate:


La data de 25 septembrie, începând cu orele 7,00 PM, artiştii clujeni ai Teatrului de Păpuşi Puck vor prezenta spectacolul inspirat din “Cartea lui Apolodor” aparţinându-i poetului şi scriitorului Gellu Naum. Reprezentaţia va avea loc, precum am menţionat mai sus, în sala Recital Hall a conservatorului School of Music de la ASU din Tempe, AZ, [Download flyer] sub auspiciile programului de Studii Româneşti al cărui director este doamna Ileana Orlich, consul onorific al României în Arizona şi profesor de studii româneşti şi literatură comparată la această prestigioasă insituţie de învăţământ. Doamna Orlich  predă de asemenea aici cursuri de literatură şi cultură şi conduce secţia de limbi, Germană, Română şi Limbi Slave din cadrul Facultăţii School of International Letters and Cultures. De asemenea, doamna Orlich este directoarea unui colaborativ cultural cu România şi alte ţări din Europa Centrală ale cărui activităţi includ un program de studii desfăşurat în timpul verii în România (la Facultatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, şi Universitatea Ovidius din Constanţa) şi în Ungaria, Austria şi Cehia. În anul 2000, doamna Orlich a obţinut recunoaşterea specială ca profesorul anului centenar, iar în 2004 a fost distinsă cu Medalia Ordinul Cultural al României, Ofiţer, Categoria A la Palatul Cotroceni din Bucureşti. În perioada 2006-7, doamna Orlich a fost Profesor Fulbright la Universitatea din Bucureşti.


Un palmares bogat la Teatrul Puck din Cluj-Napoca


Teatrul de Păpuşi "Puck" din Cluj-Napoca, care a sărbătorit de curând 60 de ani de activitate, a luat fiinţă în anul 1950, având ca specific o activitate paralelă a celor două secţii: română şi maghiară, cu spectacole adresate cu precădere copiilor şi spectacole nocturne pentru publicul adult. În luna octombrie a acestui an va avea loc sub conducerea distinsei regizoare Mona Marian, care este şi directoarea Teatrului Puck, a 9-a ediţie a FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL  AL  TEATRELOR  DE  PĂPUŞI  ŞI  MARIONETE PUCK, la care au fost invitate trupe de marcă din ţară şi străinătate.

În cei 60 de ani de la înfiinţare, Teatrul "Puck" a înscris în palmares turnee şi participări la festivaluri internaţionale, după cum urmează: “Cenuşăreasa”, regia Mona Chirilă - turneu în Italia în anul 2005 şi în Polonia în anul 2006, precum şi o participare la Festivalul International de Teatru de la Madrid, iulie 2009 ; “Vasilache şi Mărioara”, regia Varga Ibolya - turneu în Germania în anul 2005; “Angajare de clown”, de Matei Vişniec - turneu în Arizona, SUA, la invitaţia programului de Studii româneşti de la Arizona State University, noiembrie 2007; “Istoria comunismului povestită bolnavilor mintal”, de Matei Vişniec - la invitaţia programului de Studii româneşti de la Arizona State University, octombrie 2008 şi   Hyeres, Franţa, în mai 2009; “Femeia ca un câmp de luptă”, de Matei Vişniec - turneu în Arizona, în cadrul conferinţei internaţionale de literatură comparată, organizată de programul de Studii româneşti de la Arizona State University, octombrie 2009.


Bucureştiul interbelic

La data de 25 septembrie, începând cu orele 7,00 PM, o trupă de actori francezi, colaboratori ai teatrului din Cluj-Napoca, va prezenta un spectacol cu texte din avangarda românească,  cu referire la vechiul București (între cele două războaie) și perioada imediat următoare, până la instaurarea comunismului. Regizat de doamna Mona Marian pe un text conceput de doamna Marian în colaborare cu doamna Ileana Orlich, acest spectacol, ce aduce în prim plan rolul valoros al culturii române interbelice, va avea loc în aceeaşi locaţie, ASU Recital Hall. Spectacolul va fi susţinut în limba franceză, cu subtitrate în limba engleză.

De la Recital Hall în centrul Phoenix-ului


În data de  17 septembrie a.c. va mai exista un spectacol oferit de trupa de actori români, de la teatrul de păpuși “Puck” din Cluj Napoca, în centrul oraşului Phoenix,la Great Arizona Puppet Theatre. Reprezentaţia, care va începe la ora 8:00 seara, este inspirată din aceeaşi “Carte a lui Apolodor”, iar accesul publicului se va face pe bază de bilete.Un eveniment inedit

Prezenţa actorilor români la Phoenix este un eveniment inedit pentru comunitate şi un prilej de a-i invita pe toți iubitorii de teatru să cunoască mai profund cultura românească și teatrul românesc.  Totodată, salutăm iniţiativa organizatorilor şi le urăm mult succes oaspeţilor din România şi din Franţa în mijlocul comunităţii româneşti din Phoenix!

Octavian Curpaş
Phoenix, Arizona


 

 

Adauga comentariul tau

Banner
ZTV.ro
Vremea

Prognoza meteo pentru azi, marţi 17 septembrie 2019

Zalau 12°C | 24°C

Cluj-Napoca 12°C | 25°C

Baia Mare 10°C | 21°C

Bucuresti 15°C | 32°C

Satu Mare 14°C | 26°C

Timisoara 15°C | 27°C

Constanta 18°C | 28°C

Brasov 13°C | 24°C

alte orase

atentionare meteo

Horoscop
Membru ZTV.ro?Mini Chat