Home Articole Cultura „Simion Bărnuțiu: pașoptist și filosof modern”

„Simion Bărnuțiu: pașoptist și filosof modern”

Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

A apărut o nouă carte la Editura Caiete Silvane a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean

Sălaj: Traian Vedinaș - „Simion Bărnuțiu: pașoptist și filosof modern” (colecția Memoria). Cartea va fi lansată duminică, 30 iulie 2017, în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele comunei Bocșa.

 

 

Traian Vedinaș, Simion Bărnuțiu: pașoptist și filosof modern, Colecția „Memoria”

„Corespondența între blândele, dar profundele filosofări ale lui Bărnuţiu pe seama «imitaţiunilor» şi aprigele «critice» ale lui Maiorescu, aruncate cu mult vuiet asupra «culturii false», a mediocrităţii româneşti ce imita forme occidentale fără să aibă în vedere «civilizarea adevărată», ni l relevă pe filosoful din Bocşa Sălajului, nu numai ca autor de manuale filosofice prelucrate după postkantieni, ci şi ca pe un filosof fondator, chiar la temelia gândirii româneşti moderne, gândire care, iată, nu începe ca teoria «formelor fără fond», cum se afirmă de peste un veac, ci începutul modernizării gândirii filosofice româneşti se găseşte în filosofia sistemică bărnuţiană, mai precis în pedagogia din acest sistem pe care o vom numi critica imitaţiunilor, o culme a filosofărilor în limba română, într o vreme în care pedagogia era receptată în gândirea europeană ca disciplină filosofică.

Dimensiunile modernităţii teoriei «formelor fără fond» nu pot fi înţelese fără relevanţa criticii «imitaţiunilor» din filosofia bărnuţiană. Acest adevăr ne îndrituieşte să înţelegem paradigma maioresciană drept continuatoare a filonului modern din filosofările de multe ori rafinate din sistemul filosofic bărnuţian, cu privire la elitele culturale româneşti. Personalitatea lui Bărnuţiu are un profil de paşoptist ardelean ca revoluţionar şi altul de filosof modern. Prin sincronizare cu criticismul kantian, Bărnuţiu s a despărţit de stilul filosofărilor anterioare practicate de Samuil Micu, Eufrosin Poteca şi contemporanii săi, Ion Heliade Rădulescu, August Treboniu Laurian, mai puţin însă de Timotei Cipariu, cu ale cărui filosofări, sistemul bărnuţian se află în relaţie de profunzime” (Autorul).

 

Prof. univ. dr. Traian Vedinaș este și îngrijitorul cărții Simion Bărnuțiu, „Filosofia educațiunii. Pedagogica”, volum apărut în 2015 la editurile Caiete Silvane (Zalău) și „Școala Ardeleană” (Cluj-Napoca).

 

Adauga comentariul tau

Membrii ztv

ZTV.ro
Sondaj
Vremea

Prognoza meteo pentru azi, duminică 18 martie 2018

Zalau -2°C | 5°C posibil ploaie
Cluj-Napoca 0°C | 7°C Ploaie
Baia-Mare -2°C | 1°C Gheaţă
Bucuresti -3°C | 3°C Gheaţă
Satu-Mare -2°C | 2°C Cer acoperit
Timisoara -1°C | 4°C Ploaie
Constanta -3°C | 8°C Ploaie
Brasov -2°C | 4°C Ploaie

alte orase

atentionare meteo

Horoscop
Newsletter ZTV


Primeşte HTML?

Mini Chat
Contacteaza-ne!
Urmareste-ne pe Facebook!
Utilizatori Online
0 membrii online
Banner