Home Articole Cultura A treia ediție a „Monografiei satului Bădăcin și a familiei Maniu”

A treia ediție a „Monografiei satului Bădăcin și a familiei Maniu”

Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

În colecția „Monografii” a Editurii „Caiete Silvane” a apărut, cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, ediția a treia, revizuită și adăugită, a cărții pr. Cristian Borz, „Monografia satului Bădăcin și a familiei Maniu”.

Prefață la ediția a treia

Ediția a treia a Monografiei satului Bădăcin și a familiei Maniu nu vine cu atâtea completări și revizuiri precum cea de-a doua ediție. Motivația reeditării unei noi ediții a fost dublă. Pe de-o parte, primele ediții s-au bucurat de succes și volumul nu se mai găsește decât cu mare greutate. În al doilea rând, Editura Caiete Silvane a dorit ca, în Anul Centenarului Marii Uniri, să ofere publicului cititor, biografia celui care a avut o contribuție esențială la realizarea marelui act de la 1 Decembrie 1918.

 

Am inserat și de această dată completări și detalieri acolo unde mi s-a părut necesar. Am extins capitolul Documente și am îmbunătățit substanțial Albumul Foto. O adăugire importantă este aceea a Contractului de Donațiune și a Memoriului privind proiectul pentru o biserică greco-catolică la Bădăcin la care se adaugă și Planurile proiectului. Aceste documente descoperite recent ne dezvăluie, în primul rând, viziunea pe care Iuliu Maniu a avut-o pentru dezvoltarea satului Bădăcin, precum și dorința de a aduce aici pe moșii și strămoșii săi, printre care Simion Bărnuțiu, Demetriu Coroianu, Iuliu Coroianu etc.

 

Îmi exprim speranța că și această ediție se va bucura de succes și va contribui la o mai bună înțelegere a locului și a rolului pe care familia Maniu din Bădăcin l-a avut în istoria României moderne.

 

 

 

Adauga comentariul tau

ZTV.ro
Vremea

Prognoza meteo pentru azi, duminică 15 iulie 2018

Zalau 14°C | 25°C Cer parţial noros
Cluj-Napoca 15°C | 23°C Cer senin
Baia-Mare 14°C | 25°C Ploaie
Bucuresti 16°C | 30°C posibil furtună cu descărcări electrice
Satu-Mare 14°C | 28°C Cer senin
Timisoara 14°C | 30°C Ploaie
Constanta 19°C | 27°C Cer parţial noros
Brasov 14°C | 25°C posibil ploaie

alte orase

atentionare meteo

Horoscop
Mini Chat