Home Articole Eveniment Zalau: Andreea Marin vine in sprijinul mamelor aflate in situatii dificile de viata

Zalau: Andreea Marin vine in sprijinul mamelor aflate in situatii dificile de viata

Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

"SUNT MAMA: CUM IMPAC VIATA PROFESIONALA, CU VIATA FAMILIALA SI CU DORINTELE PROPRII?"
Totul a pornit de la sutele de mesaje cu rugaminti din partea mamelor sosite din tara, intampinand tot felul de dificultati si care cereau sfaturi, ajutor sau idei pentru variate situatii delicate. Fiind si noi mame, ne-am lovit de situatii pe care nu le cunosteam

inainte, am inceput sa ne documentam pentru a raspunde sutelor de mesaje pe domeniile de interes din partea mamelor precum : sanatate, legislatie, drepturile femeilor, dezvoltare si  formare profesionala sau pur si simplu arta de a trai frumos, prin tot ceea ce am experimentat sau am aflat in propria viata, in contactul cu alte mame, in Romania sau in calatorii in jurul lumii (in proiecte dedicate chiar mamelor si copiilor). Prima idee de a ajuta mai multe mame decat o putea face Andreea Marin Banica prin raspunsuri individuale, a fost cea a cartii “Pretuieste Viata”. Andreea Paul Vass s-a dedicat egalitatii de sanse, stimularii antreprenoriatului feminin si copiilor, fie celor bolnavi de Sindromul Down din Cehu Silvaniei, fie catre copiii romi care nu au fost niciodata la gradinita si pentru care a creat gradinita estivala din Dersida, fie copiiilor foarte talentati din Salaj, dar care provin din familii nevoiase. Andreea Paul mai pregateste publicarea foarte curand a cartii "Forta politica a femeilor din Romania".


Retea de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata

Ne-am gandit ca trebuie sa facem mai mult de atat, asa ca am initiat un proiect destinat mamelor aflate in dificultate. La 1 noiembrie 2010 a demarat proiectul initiat de catre Fundatia Pretuieste Viata, finantat cu fonduri europene (www.pretuieste.viata.org). Proiectul amplu se numeste oficial  „MOM UP - Retea de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata”, dar noi il numim, pe scurt, “Scoala mamelor”. Obiectivul general al proiectului il reprezinta aportul la asigurarea egalitatii de sanse pentru femeile-mama din Romania aflate in situatii dificile de viata, in ceea ce priveste accesul la informatie, la consiliere, la formare profesionala, la obtinerea si pastrarea unui loc de munca si a echilibrului profesie-familie.  Pe scurt, proiectul pilot Scoala Mamelor dezvolta pentru inceput 3 centre de asistenta si consiliere la Bucuresti, Ploiesti si Cluj, unde mamele aflate in dificultate (femei care pot fi bogate si cu business-uri impresionante, dar in depresie care poate duce la decizii regretabile sau care nu mai gasesc comunicarea potrivita cu proprii copii, oameni dragi, etc, dar si mame cu risc de excluziune sociala, cu un grad de saracie extrema, aflate in pragul abandonului copiilor, unice intretinatoare ale familiei, victime ale violentei domestice, ale discriminarii la locul de munca, care sufera de depresie post-natala sau de stres post traumatic, aflate in somaj sau avand venit minim pe economie, tinere eleve sau studente care devin mame timpuriu, etc.) toate acestea vor avea la dispozitia lor, gratuit,  sfatuitorii de care au atata nevoie: psihologi, psihiatri cu specializari inalte (sa nu uitam ca multe dintre aceste mame nu isi permit sedinte la acest tip de specialist pentru ca ele costa minim un milion si jumatate de lei vechi/sedinta si au nevoie de minim 10-15 sedinte, deci 15-20 de milioane. Cine pune deoparte acesti bani pentru psiholog? Practic, lor nu le asculta nimeni problemele, sotii le pun diagnosticul de "nebune" sau "exagerate" si nu au cu cine sa se sfatuiasca si pentru ca le e rusine sa spuna ce simt, nimeni nu le ajuta sa-si redescopere potentialul, increderea in ele, in posibila schimbare si sa vada lucrurile intr-o noua lumina pentru ele insele, sa le ofere o alternativa.

Dezbaterea de pe data de 18 februarie din Zalau si de pe 21 februarie din Cluj ofera consilierea gratuita in cadrul unei dezbateri cu circa 200-300 de mame, alaturi de experti in drepturile femeilor, sanatate, legislatie, formare profesionala, antreprenoriat, comunicare sau cu femei care au fost in situatia lor dificila, au reusit sa o depaseasca si au cunoscut ulterior succesul. Credem ca astfel de dialoguri vii sunt extrem de importante pentru mame care nu au prea des aceasta oportunitate de a se deschide si a se intalni cu specialisti, dar si intre ele pentru a-si impartasi experientele.


Mamele vor avea o comunitate virtuala si un telefon scurt la nivel national dedicat numai lor

In paralel cu centrele se va dezvolta si o platforma web, cea mai complexa Comunitate Virtuala a Mamelor, un site cu informatii diverse atat de necesare mamelor, cu specialisti angajati sa raspunda intrebarilor lor pe diverse domenii, cu posibilitatea ca ele sa dialogheze intre ele, cu conexiuni in directii cheie ce le sunt necesare. Practic pe www.scoalamamelor.ro vor gasi aproape tot ce au nevoie, sprijin prin consiliere din partea expertilor, dar nu numai.

O alta componenta importanta va fi Telefonul destinat Mamelor, un numar scurt unic la nivel national, gratuit, la care mamele pot suna 7 zile din 7, 16 ore pe zi, le vor raspunde specialisti in toate domeniile mentionate mai sus care le vor asculta problemele, le vor da informatii utile, directii de urmat sau vor duce problema lor mai departe catre institutii ale statului abilitate sa o rezolve, obtinand raspunsuri specifice atunci cand este necesar si posibil. Acest telefon va fi necesar mai ales pentru femeile care nu au acces la internet si nici nu-si pot permite sa vina intr-unul din cele 3 centre din Bucuresti, Ploiesti si Cluj, pentru ca locuiesc prea departe de ele. Proiectul va avea parte de cunostinte si bune practici pe plan international prin promovarea schimburilor de experienta transnationala in domeniul egalitatii de sanse si de gen.

O serie de publicatii vor fi elaborate si distribuite gratuit in acest proiect adresat mamelor: “O mama sanatoasa, un copil sanatos”, „Cunoaste-ti drepturile” si „Mamele si cariera”.


Cum puteti participa la acest eveniment?

Doamnele care doresc sa participe la eveniment trebuie sa completeze si sa semneze formularul atasat la acest e-mail, preferabil inainte de data de 18 februarie pentru a nu ne pierde timpul cu acestea in detrimentul dialogului. Mamele beneficiare sunt rugate sa atatseze copia dupa cartea de identitate si copia dupa certificatul de nastere al unuia dintre copii, facand astfel dovada ca beneficiara este mama si astfel poate beneficia gratuit de avantajele proiectului (sau copie C.I. in cazul in care copilul e mai mare). Mamele vor primi mici cadouri, precum pixuri, agende, mape cu informatii utile etc., finantate din fonduri europene.

Mamele care vin la eveniment pot sa se inscrie fie la numarul de telefon 0364101097, fie sa scrie la adresa de e-mail:
- [email protected], persoana de contact Andreea Paul Vass, pentru doamnele din Zalau.
- [email protected], persoana de contact Maria Chindris, pentru doamnele din Cluj.

La nivelul institutiilor publice sau private care doresc sa mobilizeze mamele angajate pentru a participa la acest proiect, va rog sa transmiteti confirmarile de participare grupate, si nu la nivel individual.

Va multumesc si va asteptam cu mare, mare drag.Andreea PAUL (VASS)

Consilier de Stat al Prim-Ministrului                                      State Adviser of the Prime Minister

Lector universitar, Dr.                                                          Lecturer, PhD
Facultatea de Relatii Economice Internationale                     Faculty of International Business and Economics
Academia de Studii Economice                                           Academy of Economic Studies
Tel: 0040-722-637-140                                                        Tel: 0040-722-637-140
E-mail: [email protected]                                      E-mail: [email protected]

www.andreeavass.ro sau www.andreeapaul.ro

 

 

Adauga comentariul tau

Membrii ztv

ZTV.ro
Sondaj
Vremea

Prognoza meteo pentru azi, duminică 18 martie 2018

Zalau -2°C | 5°C posibil ploaie
Cluj-Napoca 0°C | 7°C Ploaie
Baia-Mare -2°C | 1°C Gheaţă
Bucuresti -3°C | 3°C Gheaţă
Satu-Mare -2°C | 2°C Cer acoperit
Timisoara -1°C | 4°C Ploaie
Constanta -3°C | 8°C Ploaie
Brasov -2°C | 4°C Ploaie

alte orase

atentionare meteo

Horoscop
Newsletter ZTV


Primeşte HTML?

Mini Chat
Contacteaza-ne!
Urmareste-ne pe Facebook!
Utilizatori Online
0 membrii online
Banner