Home Articole Eveniment 13 SEPTEMBRIE „ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA”

13 SEPTEMBRIE „ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA”

Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

TRADIŢIE ŞI CONTINUITATE

Anual, la 13 Septembrie, sărbătorim Ziua Pompierilor din România, considerată ca fiind unul din elementele cele mai reprezentative în materie de acţiune pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor, zi în care suntem cu toţii chemaţi spre a reflecta la măsurile şi acţiunile ce le întreprindem pentru a înlătura producerea unor incendii şi alte evenimente negative şi a ne proteja astfel viaţa şi bunurile.

 

Se împlinesc astfel 169 de ani de la actul eroic săvârşit de pompierii militari din Bucureşti în apărarea Revoluţiei Române de la 1848, împotriva intervenţiei străine.

Bătălia din Dealul Spirii, a fost prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă a ostaşilor noştri, în frunte cu bravul căpitan Pavel Zăgănescu, componenţi ai tinerei armate române moderne, constituită în urma păcii de la Adrianopole din 1829.

Cu acel prilej, în confruntarea cu un inamic zdrobitor numericeşte (coloana pompierilor miliari număra 166 de oameni, pe când cea turcească peste 5000 de soldaţi şi ofiţeri) dar şi ca dotare, din rândul pompierilor militari au rămas pe câmpul de luptă peste 80 de eroi şi numai încetarea confruntării a făcut ca vitejii ostaşi pompieri să  nu mai continue jertfa până la unul, în slujba revoluţiei şi libertăţii.

Apreciind sacrificiul eroilor din Dealul Spirii, curajul şi fierbintele patriotism al pompierilor miliari, primul Parlament al României acordă în anul 1860 pensii pe viaţă participanţilor la eroicul act, precum şi nou instituita medalie „PRO VIRTUTE MILITARI”, iar atunci în anul 1863 când oştirea română a primit noile steaguri, nu întâmplător domnitorul A.I. Cuza a ales pentru acest act, data de 13 Septembrie, şi astfel 169 de ani s-au scurs peste numele căpitanului Pavel Zăganescu şi a bravilor săi ostaşi pompieri, eroi din Dealul Spirii.

Timpul nu a reuşit să şteargă amintirea  faptei lor, numele la va rămâne veşnic neşterse în marea carte de onoare a eroilor neamului, strălucind mereu pe filele îngălbenite de vreme.

Tradiţiile de luptă ale pompierilor militari consemnează multe zile marcate de sacrificiul suprem pe câmpul de luptă şi în încleştarea cotidiană cu focul şi natura dezlănţuită, totuşi această zi de 13 Septembrie rămâne reprezentativă, este ziua noastră, a pompierilor în care ne omagiem eroii.

Păstrători şi continuatori ai glorioaselor tradiţii de luptă, pompieri sălăjeni îşi fac o onoare din misiunea de a apăra viaţa şi bunurile cetăţenilor de furia flăcărilor, calamităţilor naturale şi catastrofelor.

Mărturie stau cele 3204 de evenimente (în primele 8 luni) la care au intervenit cele 7 subunităţi ale I.S.U. din localităţile Zalău, Şimleul-Silvaniei, Jibou, Cehu-Silvaniei, Nuşfalău, Hida şi Ileanda, alături de Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la localităţi, salvând vieţii omeneşti şi valori materiale.

 

Adauga comentariul tau

ZTV.ro
Vremea

Prognoza meteo pentru azi, miercuri 20 iunie 2018

Zalau 17°C | 30°C Cer parţial noros
Cluj-Napoca 17°C | 29°C posibil furtună cu descărcări electrice
Baia-Mare 18°C | 30°C Cer parţial noros
Bucuresti 20°C | 32°C Descărcări electrice
Satu-Mare 18°C | 34°C posibil furtună cu descărcări electrice
Timisoara 18°C | 30°C posibil furtună cu descărcări electrice
Constanta 21°C | 26°C Cer senin
Brasov 16°C | 29°C posibil furtună cu descărcări electrice

alte orase

atentionare meteo

Horoscop
Mini Chat