Home Articole Politica PNL va demara o campanie publică intitulată “Gazul românesc în casele românilor”

PNL va demara o campanie publică intitulată “Gazul românesc în casele românilor”

Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

În primul rând, ținând cont de faptul că, din anul 2012, PSD nu a mai permis autorităților locale să înființeze distribuții de gaz,

condamnând populaţia din localități la încălzirea cu lemn de foc, al cărui preț a crescut de aproape 4 ori până astăzi, PNL a reușit să treacă prin Parlament o modificare la Legea 123/ 2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, prin care am deblocat concesionarea distribuţiei de gaze naturale (Legea nr 167/2018).

 

 

Astăzi, doar 36% din populaţia României este conectată la rețeaua de gaz, asta în condițiile în care România este țara din UE cu cele mai mari resurse de gaz natural.

Prin această modificare legislativă, UAT-urile devin autoritate concedentă și pot concesiona serviciul  public de distributie a gazelor naturale terților sau își pot înființa serviciul propriu pentru acest lucru.

De asemenea, operatorul de distribuție nu mai poate refuza racordarea la rețea a clienților de orice fel, pe niciun motiv, ei riscând, în caz contrar, plata de penalități mari.

În al doilea rând,

În contextul dezbaterilor pe legea offshore, PNL a susținut faptul că acest proiect de lege va avea un impact major pentru România, fiind șansa noastră să ne poziționăm la lider regional pe piața de gaze.

Gazele extrase din Marea Neagră trebuie să fie utilizate pentru dezvoltarea comunităților locale și pentru a aduce valoare adăugată în economie

Astfel, deputatii PNL au reusit să treacă prin comisii un amendament foarte important, care poate să creeze beneficii pentru milioane de români.

PNL a propus ca taxele si impozitele încasate de statul român aferente exploatării gazelor din Marea Neagră să fie direcționate spre 3 axe prioritare:

Axa prioritară 1 – va finantța investitțiile privind înființarea și extinderea de rețele de distributie a gazelor naturale în UAT- uri, precum și pentru racordarea acestora la sistemul național de transport gaze

Axa prioritară 2 – va finanța investiții pentru companii care utilizează gazul natural pentru realizarea de produse cu valoare adăugată (de ex dar nu limitativ, industria petrochimică, energetică, etc)

Axa prioritară 3 – va finanța investiții în construcția/modernizarea CET-urilor, astfel încât ultilizarea gazului natural ca și combustibil să fie în cogenerare de înaltă eficiență si sa scada valoarea facturii la incalzire a romanului.

Aşadar,

Cred că aceste schimbări de abordare sunt necesare pentru ca fiecare cetățean al acestei țări să beneficieze de pe urma resurselor naturale pe care le avem ca țară.

Suntem datori să întoarcem către populație o parte importantă din ceea ce se exploatează, să dezvoltăm ramuri importante din economie, sectoare unde România a performat la un moment dat, pentru a risipi orice speculație că aceste gaze au altă destinație decât cea internă.

Sper ca aceste măsuri legislative să fie implementate cât mai curând de către autoritățile responsabile, motiv pentru care PNL va demara o campanie publică destinată informării populației în legătură cu demersurile parlamentare initiate, dar și pentru a fixa în conștiința publică faptul că acum statul are toate pârghiile legale pentru a lucra în folosul cetățeanului și al comunităților, private pănă acum de acces la rețeaua de gaze naturale.

In final fac un apel si pe aceasta cale catre Ministerul Energiei , sa emita conform obligatiilor legale, HG prin care sa stabileasca normele de aplicare a Legii 167/2018.Aceste norme sunt necesare UAT-urilor in vederea adoptarii HCL privind infintarea/ concesionarea serviciului public de distributie a gazelor naturale, termenul legal de emitere a HG expirand in data de 14 octombrie 2018.

 

Notă: Conform recensământului din 2011 la nivelul judeţului Sălaj, aveam 101.506 locuinţe, din care 26.181 (25.8%) folosesc gaze naturale din reţeaua publică pentru încălzire.

 

Adauga comentariul tau

Banner
ZTV.ro
Vremea

Prognoza meteo pentru azi, miercuri 16 octombrie 2019

Zalau 9°C | 25°C

Cluj-Napoca 8°C | 25°C

Baia Mare 10°C | 27°C

Bucuresti 9°C | 21°C

Satu Mare 12°C | 27°C

Timisoara 11°C | 28°C

Constanta 13°C | 20°C

Brasov 7°C | 23°C

alte orase

atentionare meteo

Horoscop
Membru ZTV.ro?Mini Chat