Home Articole Social Diamantele pamantului in padurile din Salaj
Banner

Diamantele pamantului in padurile din Salaj

Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Aceste mici comori ale padurii sunt recoltate de catre cunoscatori cu ajutorul unor caini special dresati.

Trufele sunt niste ciuperci comestibile care se gasesc in pamant si care cresc in simbioza cu copacii, iar cei care culeg aceste ciuperci cu grebla, distrug contactul si pe viitor in locurile respective nu mai cresc aceste diamante ale pamantului. Nicolae Racolta ne-a arata un loc secret unde culege trufe impreuna cu prietenul lui si cu ajutorul cainilor special dresati si ne-a dezvaluit ca este foarte important sa se cunoasca anumite tehnici de culegerea trufelor, iar natura trebuie respectata nu exploatata pana la distrugere. El a scris mai multe carti despre trufe si metodele de gasire a acestori comori, care ajung la o valoare de la 30 pana la 300 de euro pe kilogram, dupa cotatiile pe bursa. Chiar daca in Romania doar de 10 ani se culeg trufele, in bucataria traditionala nu se folosesc, ca si in Italia unde sunt considerate niste delicatese. Mihai Croitorul sustine ca este important pentru cei care culeg trufele sa aiba caini special antrenati si pentru acest lucru cei mai buni sunt cainii din rasa Lagotto Romagnolo.

 

Mihai Croitorul  culegator de trufe: "am inceput activitatea de 10 ani si am avut caini de alta rasa, dar am adus doi caini selectati de italieni si au numele Miti si Grasa. Sunt niste caini foarte atasati de stapani si foarte foarte muncitori."

Nicolae Racolta culegator de trufe: "am asistat la o discutie intre vanatori romani si italieni si am aflat despre trufe. Trufele cresc in pamant la adancimi intre 5 si 40 de centimetri si prefera anumit tipuri de soluri. Trufarii sunt oameni discreti si nu se stie numarul lor. Zonele de culegere sunt secrete si nu vorbeste nimeni despre unde se gasesc aceste diamante ale pamantului. Se gaseste greu si se recolteaza foarte greu cu ajutorul cainelui. Piata trufelor este diferita si pretul este dictata de o bursa care se afla in Italia. Preturile sunt mici incepand cu 25 -30 de euro si ajung in luna octombrie in jurul valorii de 300 de euro pe kilogram. Cea mai trufa tufa din lume este in sud estul tarii si ajunge pana la 5000 de euro."

 

Adauga comentariul tau

ZTV.ro
Vremea

Prognoza meteo pentru azi, joi 13 decembrie 2018

Zalau -2°C | 2°C Cer parţial noros
Cluj-Napoca -3°C | 0°C Cer parţial noros
Baia-Mare -4°C | 1°C Cer parţial noros
Bucuresti -1°C | 3°C Zăpadă
Satu-Mare -2°C | 3°C Cer în general noros
Timisoara -1°C | 4°C Cer în general noros
Constanta 3°C | 4°C posibil ploaie
Brasov -4°C | 1°C Cer în general noros

alte orase

atentionare meteo

Horoscop
Mini Chat