Home Articole Social Actiunea de deshumare lui Şuşman Teodor senior în satul Răchiţele, comuna Mărgău, judeţul Cluj

Actiunea de deshumare lui Şuşman Teodor senior în satul Răchiţele, comuna Mărgău, judeţul Cluj

Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 


Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) este un proiect dezvoltat în cadrul Fundaţiei Societatea Civilă. CICCR are drept scop derularea acelor acţiuni care vor duce la identificarea actelor de încălcare a drepturilor omului în România

 

 

comunistă, dinamizarea politicilor instituţionale în ceea ce priveşte condamnarea reală a abuzurilor şi crimelor săvârşite în numele regimului comunist din România, desfăşurarea unor investigaţii de natură să furnizeze instituţiilor abilitate şi publicului larg date privind crimele şi abuzurile săvârşite de acest regim, sprijinirea oricăror iniţiative legislative, a procedurilor judiciare şi a cercetărilor ştiinţifice de natură să ducă la condamnarea penală şi morală a acestor crime şi abuzuri.

Unul din obiectivele importante ale investigaţiilor noastre este acela de căutare şi identificare a locurilor unde au fost înhumate victimele Securităţii comuniste, mai ales acelea care, fără a fi judecate, au fost ucise prin mijloace violente, de obicei prin împuşcare. Depistarea acestor morminte este urmată, în majoritatea cazurilor cercetate, de operaţiunile de deshumare a persoanelor ucise, osemintele acestora fiind apoi redate rudelor şi urmaşilor victimelor pentru reînhumarea lor creştinească. Aceste crime sunt aflate iar apoi victimele identificate în urma cercetărilor noastre de arhivă şi teren, precum şi pe baza mărturiilor orale ale unor persoane, contemporane cu evenimentele în cauză. De asemenea, locurile unde se află îngropate astfel de persoane sunt identificate după căutări şi cercetări efective în teren, locaţiile respective aflându-se de cele mai multe ori în locuri izolate şi uneori greu accesibile. 

În baza unei solicitări primite la CICCR în data de 3 iunie 2010 din partea soţilor Şuşman Constantin Teodor şi Şuşman Dorina Carmen, au fost demarate procedurile legale de deshumare a lui Şuşman Teodor senior, decedat în data de 15 decembrie 1951. Locul unde se află îngropate rămăşiţele pământeşti ale acestuia a fost stabilit cu aproximaţie în urma unor cercetări de teren efectuate pe teritoriul satului Răchiţele, aparţinător comunei Mărgău din judeţul Cluj.

CICCR, la cererea rudelor şi urmaşilor defunctului, organizează în zilele de 22 şi 23 iunie 2010 acţiunea de deshumare a osemintelor lui Şuşman Teodor senior. Operaţiunea va fi executată de o echipă specializată în astfel de acţiuni, coordonată de către domnul dr. Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, implicarea acestuia fiind solicitată oficial instituţiei muzeale clujene de către urmaşii defunctului. În echipa de arheologi, alături de domnul Gheorghe Petrov se mai află domnul Paul Scrobotă, arheolog specialist şi director al Muzeului de Istorie din Aiud, domnul Horaţiu Groza, arheolog specialist la Muzeul de Istorie din Turda, şi domnul Marius Oprea, arheolog specialist şi coordonator al CICCR.

Persoanele care sprijină astăzi activitatea CIICCR pentru căutarea, descoperirea şi deshumarea victimelor regimului comunist, precum şi pentru identificarea celor care au săvârşit omoruri, sunt oameni care deocamdată prestează o muncă de voluntariat. O parte din aceste persoane au făcut parte din colectivul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, unde se ocupau exclusiv de problematica crimelor fostei Securităţi comuniste. Odată cu schimbările instituţionale intervenite în ultima perioadă de timp la acest institut, din comandă politică, aceste investigaţii, mai mult decât speciale şi cu multiple implicaţii, au fost stopate iar personalul de specialitate implicat în cercetare a fost îndepărtat din cadrul instituţiei.

- În teren, operaţiunile arheologice de deshumare vor începe marţi, 22 iunie, în jurul orei 10,30.


 

Adauga comentariul tau

Banner
ZTV.ro
Vremea

Prognoza meteo pentru azi, sâmbătă 20 iulie 2019

Zalau 15°C | 29°C

Cluj-Napoca 15°C | 28°C

Baia Mare 16°C | 29°C

Bucuresti 17°C | 32°C

Satu Mare 18°C | 32°C

Timisoara 17°C | 32°C

Constanta 19°C | 28°C

Brasov 13°C | 26°C

alte orase

atentionare meteo

Horoscop
Membru ZTV.ro?Mini Chat