„D’ALE PORCULUI” EDIŢIA A XI-A, ORADEA, JUDEȚUL BIHOR

La multi ani Andrea Balogh!
2 noiembrie 2024
La multi ani Keresztes Francesca!
5 noiembrie 2024

„D’ALE PORCULUI” EDIŢIA A XI-A, ORADEA, JUDEȚUL BIHOR

Haideți cu noi în 09.11.2024 la ERA Shopping Park Oradea pentru Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” care revine în forță cu cea de-a XI-a ediție! După 10 ediții de succes, cu peste 12.000 de vizitatori pe ediție, ne pregătim să vă întâmpinăm cu un program și mai bogat și mai multe surprize.
50 de echipe din primării din Bihor, Sălaj, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare și din Ungaria se vor întrece în prepararea tradițională a porcului, sub atenta supraveghere a unui juriu format din peste 20 de profesioniști. Peste 30 de mici producători locali vă vor delecta cu bunătăți tradiționale, iar atmosfera va fi întreținută de peste 10 artiști populari de calibru.
Anul acesta, ținutul sălăjean al gastronomiei locale va fi reprezentat de Zestrea Silvană, cu produse tradiționale din carne de porc din comuna Năpradea, preparate de renumita Sanda Galiș. Sanda Galiș care deține un magazin de desfacere în Jibou este renumită pentru preparatele sale delicioase din carne de porc, gătite după rețete tradiționale în localitatea Someș Guruslău din comuna Năpradea. Echipa propusă de către Asociația Zestrea Silvană este formată din reprezentanți ai unor ONG-uri locale și un Punct Gastronomic Local (PGL). Astfel, parteneriatul dintre două asociații Asociația Zestrea Silvană și Asociația Glasul Femeilor Sălăjene, împreună cu Punctul Gastronomic Local, DecumAna din Moigrad-Porolissum, vor fi cei care vor prepara propriile produse tradiționale din ținutul sălăjean, după rețete străbune. Vă așteptăm cu drag la Festivalul D’ale Porcului, în 9 noiembrie 2024, la Oradea-ERA Shopping Park.
I. SCURT ISTORIC
„Cârnați, caltaboși, toroş, jumări şi alte mâncăruri tradiționale bihorene și sălăjene din carne de porc, pentru toată lumea; preparate şi gătite pe loc, stropite cu pălincă şi vin fiert, lângă muzică şi dansuri populare, exact ca pe vremea bunicilor noștri!” – aceasta este ideea care a stat la baza organizării în 2015, la Oradea, a primului festival-concurs de preparare tradițională a porcului, din România.
Competiția a aliniat la start comune din judeţul Bihor şi invitate ale acestora din ţară şi din străinătate (comune înfrăţite). „Naşul” evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor a fost celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca „Văru’ Săndel”. Succesul a fost neaşteptat: standurile au fost vizitate de 5.000 de persoane!
Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI”, căci despre el este vorba, se pregăteşte, iată, de ediţia a XI-a! Dacă primele 4 ediţii au avut loc în perioada ianuarie-februarie, s-au desfăşurat pe parcursul unei singure zile şi au fost vizitate de până la 10.000 de persoane, ediţiile a V-a şi a VI-a a avut loc în perioada noiembrie-decembrie, s-au desfăşurat pe parcursul a două zile, au fost completate cu un Târg de produse tradiţionale („FAIN DINing BIHOR”) şi au depăşit toate aşteptările referitoare la numărul de vizitatori: peste 15.000! Cele două ediţii au „beneficiat”, de asemenea, de jurii „de 5 stele” (cu Ştefan Bercea, preşedintele A.N.B.C.T. România, şi Bogdan Vandici – câştigătorul „Chefi la cuţite – 2018” şi medalie de argint la Olimpiada tinerilor bucătari în 2019, respectiv cu Ştefan Bercea, Paul Siserman, Adrian Neag – A.N.B.C.T. România şi Ştefan Oprea – preşedintele Disciples Escoffier), şi de super-recitaluri (Dan Helciug şi Aurel Tămaş, respectiv Văru’ Săndel şi Mircea Rusu). Mai mult, la cele două ediţii s-au stabilit două recorduri gastronomice mondiale: „Cel mai lung caltaboş”, respectiv „Cel mai lung mititel”!) Ediţia a VII-a a fost una „de pandemie”, fără public vizitator; echipele au prezentat juriului (cu Ştefan Bercea, Ciprian Nicolescu – mentorul şi antrenorul echipei naționale de bucătari seniori a României, Ştefan Oprea, Eugen Capră – CARNEXPO Grill & Industria Cărnii.ro) produse „de acasă”. Ediţia a VIII-a (12 martie 2022) a fost una „de final de pandemie”, o revenire la formatul „clasic”, în care juriul (cu Adrian Neag, Mircea Groza – poate singurul „arheolog” culinar român, Nina Rus – manager Păstrăvăria Rin Romuli şi owner „Bunătăţile lu’ Nina”, Bogdan Vandici) şi organizatorii şi-au propus transformarea concursului într-unul naţional!
Ediţia a IX-a a avut loc în perioada 3-4 decembrie 2022 şi, pentru prima dată, deja tradiţionalul concurs între comunele din judeţ și invitatele lor a fost completat de o competiţie – „D’ALE PORCULUI PRO” – între echipe de profesioniști din întreaga țară! Din juriu au făcut parte Ștefan Bercea, Ciprian Nicolescu, Cerasela Lungu – căpitanul echipei „Casa boierului din deal” medaliată cu bronz la Cupa Mondială Gastronomică 2022, Mircea Groza și Doru Vremeș – membru al juriului la Top Chef Măcelar 2022, cărora li s-au adăugat Florin Raba – director comercial Comtim, Eugen Capră și Lucian Marinescu – producătorul emisiunii „UMAMI – al cincilea simț” (PRO TV); pe scenă au urcat Văru’ Săndel şi Tinu Vereșezan. Începând cu ediția a IX-a, festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” a devenit și primul eveniment de gastronomie tradițională din România cu trei băuturi oficiale locale, realizate sub marca proprie – „doboRÂT”: pălincă de prune TRĂMUȚA – Tulca, bere neagră artizanală BERS NOVA – Borș și vin roze FAMILIA DARABONT – Biharia. De asemenea, din 2022, festivalul-concurs are imn; melodia îi aparține „nașului” evenimentului, celebrul actor, om de televiziune și rapsod Alexandru Pop – VĂRU’ SĂNDEL (autor text: Nicolae Pop). Nu în ultimul rând, tot începând cu ediția a IX-a, festivalul „D’ALE PORCULUI” are un partener principal (GOLD) de prestigiu: COMTIM (SMITHFIELD ROMÂNIA)!
Ediţia a X-a (aniversară) a avut loc în perioada 2-3 decembrie 2023 şi a inclus Ediția a II-a „D’ALE PORCULUI PRO”. Din juriu au făcut parte Ștefan Bercea, Ciprian Nicolescu, Cerasela Lungu, Nina Rus, Mircea Groza, Cosmin Dragomir (fondator GastroArt, autor „Colecționarul de sarmale”), Romana Rista (diplomat culinar, „Fata care gătește cu flori”) și George Furdui (owner „Maximvs d’Oro by Chef George Furdui”); pe scenă a urcat inegalabilul Aurel Tămaș.
*
Ediţia a XI-a a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” va avea loc în perioada 9-10 noiembrie 2024 şi va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2024-2025 în România!!!
Evenimentul va găzdui și Ediția a III-a „D’ALE PORCULUI PRO”, competiţia între echipe conduse de profesionişti în arta culinară și reprezentând judeţe/ oraşe/ comune din întreaga ţară!
Totodată, Festivalul va găzdui şi deja tradiţionalul târg de produse tradiționale locale „FAIN DIN(ing) BIHOR”!

Contact:
Daniel Stejeran
Tel.: 0744630536
Email: [email protected]
Sperăm că aceste sugestii vă sunt utile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *