Pop Vasile-Marinel (Marin Pop)

Copac cazut pe masina pe strada Dumbrava
3 iulie 2020
Accident. Masina rasturnata in Cristur
4 iulie 2020

Pop Vasile-Marinel (Marin Pop)

 S-a născut la data de 12 august 1973, Tăşnad, judeţul Satu-Mare. Părinţii Vasile şi Maria, tatăl decedat. Când avea vârsta de un an, părinţii săi au revenit la Bobota.

            Viaţa şi activitatea:

            Şcoala primară şi generală în localitatea Bobota: 1979-1987

            Liceul Teoretic „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei: 1987-1991

            Studii superioare: Facultatea de Istorie-Geografie din cadrul Universităţii Oradea: 1992-1997, fiind licenţiat cu tema „Viața și activitatea lui Corneliu Coposu”, coordonator prof. univ. dr. Mihai D. Drecin.

            În anul şcolar 1991-1992 a fost profesor suplinitor la catedra de Istorie-Geografie a Şcolii generale Zalnoc, comuna Bobota.

            Din anul 1997 și până în 2008 – muzeograf la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău, specializarea Istorie contemporană. De la 1 ianuarie 2009 – cercetător șființific III la Muzeul Județean de Istorie și Artă-Zalău și șef Secție Istorie (devenită din 2011 Muzeografie- muzee locale).

            În perioada 1997-2000 a urmat o serie de cursuri de perfecţionare în domeniul muzeografiei, organizate de către Ministerul Culturii, fiind atestat în specializarea Istorie-memorialistică.

            În anul 2007 a urmat un curs de Relaţii Publice şi Comunicare primind atestatul de asistent manager în acest domeniu.

            Studii doctorale: În perioada 2007-2010 a urmat cursurile Școlii Doctorale a Universității din Oradea, specializarea Istorie.

În anul 2010, în data de 13 noiembrie, susține teza de doctorat cu tema „Viață politică în România interbelică (1919-1938). Activitatea Partidului Național și Național Țărănesc din Ardeal și Banat”, avându-l coordonator ştiinţific pe prof. univ. dr. Mihai D. Drecin. A primit calificativul Foarte Bine şi distincţia Magna cum laude. Din comisia de doctorat au făcut parte reputaţii istorici prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. univ dr. Marcel Ştirban şi conf. univ. dr. Gabriel Moisa.

În domeniul muzeografiei a organizat numeroase expoziţii de bază şi temporare, printre care amintim expoziţia de bază de la Centrul Cultural „Şincai-Coposu” din Bobota (sala Corneliu Coposu – 1998) sau cea de la şcoala „Corneliu Coposu” din Zalău (2000, reorganizată în anul 2016). A colaborat, apoi, la realizarea expoziţiei naţionale „Corneliu Coposu – o viaţă în slujba democraţiei”, în anul 1999. Alte expoziţii de bază la şcolile din Zalău, muzeele din Buciumi, Bocşa, Năpradea, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Şimleu, reorganizarea expoziţiei de bază a Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin etc. Participă şi organizează numeroase sesiuni ştiinţifice, simpozioane, mese rotunde, conferinţe, etc.

            Este redactor responsabil la revista muzeului (Acta Mvsei Porolissensis) și redactor la revista de cultură Caiete Silvane.

ColaborăriActa Mvsei PorolissensisCaiete SilvaneSilvaniaAlma Mater Porolissensis (Zalău); Marmaţia (Baia Mare); Ziridava (Arad); Sargeţia (Deva); Ţara Bârsei (Braşov); Buletinul Muzeului Militar Naţional (Bucureşti); Analele Sighet (Fundaţia Academia Civică); Crisia (Oradea); Marisia (Târgu Mureş); Satu Mare. Studii și comunicăriMărturii culturale, Eroii Neamului (Satu-Mare); Analele Dobrogei (Constanţa); revista Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc; Interdisciplinaritate în Arheologie și Istorie (Timişoara); Historia Urbana (Ed. Academiei Române), etc.

            Opera: A susţinut comunicări ştiinţifice şi a publicat 23 cărți (autor, coautor, coodonator, ediții îngrijite). De asemenea, a publicat 61 studii și articole științifice în revistele de specialitate și aproximativ 200 articole în revistele de cultură din județele Sălaj și Satu Mare.

A publicat numeroase articole în presa sălăjeană, referitoare la diferite evenimente istorice. De asemenea, a participat la o serie de emisiuni la posturile locale sau naţionale de radio și televiziune, care au avut ca teme probleme de istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *