Prevenirea infracțiunilor informatice săvârșite prin intermediul platformelor de tip marketplace

Zalau live zona centrala 19 februarie 2021
19 februarie 2021
5,20- rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Sălaj în luna ianuarie 2021
19 februarie 2021

Prevenirea infracțiunilor informatice săvârșite prin intermediul platformelor de tip marketplace

Printre efectele pandemiei Covid19 se numără și transferul multor activități față în față în mediul on-line, comerțul cunoscând o creștere semnificativă în această perioadă.

Aceste activități au scos la iveală anumite riscuri specifice mediului digital.   

Așadar, modul de operare al făptașilor poate fi descris prin faptul că, ei sunt cei care abordează persoanele care au publicat anunțuri pe diferite site uri pentru vânzarea anumitor obiecte, iar în multe dintre sesizări s-a observat că presupușii clienți nu solicită detalii cu privire la obiectul tranzacției, fără tentative de negociere a valorii acesteia.

În conversatie, victimei îi este oferit un link pentru acceptarea unor sume bănești, asemănător celor generate de portalul vizat, în cadrul căruia aceasta completează  datele cardului pe care, ipotetic, urma să fie virată valoarea tranzacției, dar odată aprobate, acestea presupun întocmai îndreptarea sumei către contul infractorului. 

Interacțiunea celor două părți, în ceea ce privește finalizarea tranzacției, se produce în pondere foarte mare pe canalele de comunicare WhatsApp sau apel telefonic classic.

Pentru a preveni astfel de fapte, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vă recomandă să nu oferiți informații cu privire la numărul cardului, data de expirare, codul CVV, parola cardului, codul numeric personal şi să

Nu accesați link-uri de plată primite prin e-mail sau whatsapp.

Dacă ceva anume vă stârnește suspiciuni, verificați situația apelând la o persoană autorizată, cum ar fi banca la care aveți contul sau operatorul de telefonie (în cazurile de plată prin SMS).

Informaţi-vă periodic despre regulile în ceea ce priveşte tranzacţiile on-line şi sesizaţi Poliţia în cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *