Zalaul paralizat de polei

A descoperit un cadavru
5 ianuarie 2008
De maine la scoala!
6 ianuarie 2008

Zalaul paralizat de polei

   Ultimele avertizari meteorologice ne-au atras atentia asupra problemelor cauzate in intreaga tara de ninsorile cazute in ultimele zile, care au blocat drumurile nationale si au izolat zeci de localitati din tara si nu numai. Daca Europa se confrunta cu o problema serioasa cauzata de depunerile de zapada si de frig, Zalaul nu este nici pe departe ferit de efecte ale sezonului geros. Astfel, in dimineata zilei de 6 ianuarie 2008 s-a inregistrat un numar mare de persoane care au suferit mici accidente sau cazaturi din cauza… poleiului!

    Ploaia marunta care a cazut aproape toata noaptea de 5 spre 6 ianuarie si frigul din zorii acestei zile au fost factorii care au cauzat aparitia poleiului atat pe carosabil, cat si pe stradutele si trotuarele dintre blocuri. Cei mai gospodari dintre locuitorii blocurilor au imprastiat material antiderapant inainte de petrecerea vreunui eveniment neplacut, insa majoritatea aleilor dintre blocuri sunt si la aceasta ora inghetate bocna.
   Gospodari s-au dovedit si ingrijitorii Bisericilor din localitate care si-au asteptat enoriasii cum au putut mai bine, curatind de polei drumurile care duceau spre sfintele lacase.
    Se pare ca nici frigul, despre care se spune ca este “gerul Bobotezei”, adica un vant rece si taios care sufla numai in ziua de Boboteaza si nici polieul nu au prea reusit sa ii tina azi pe crestini in casa, Bisericile devenind in jurul orei 11 neincapatoare. Majoritatea credinciosilor ortodocsi din Zalau au optat sa participe la Sfanta Liturghie savarsita la Catedrala Ortodoxa “Sfanta Vinere” Zalau, intrucat la slujba a fost prezent si Prea Sfintitul Petroniu Salajeanul, care de Craciun le-a promis credinciosilor ca se va intoarce sa se bucure impreuna de Sarbatoarea Bobotezei. Dupa spusele parintelui paroh Ioan Ghiurco, P.S. Petroniu Salajeanul se va afla la Catedrala “Sfanta Vinere” la principalele sarbatori ortodoxe, aceasta devenid resedinta episcopala dupa infiintarea Episcopiei Zalaului, Silvaniei si Salajului, la 21 octombrie 2007.  
    Problema poleiului, care inca nu a fost indepartat in intregime, ar putea provoca in zilele urmatoare accidente mult mai grave, avand in vedere ca meteorologii anunta pentru perioada proxima ploi pentru zona noastra. Pe langa acesata, incepand de maine traficul va fi mult mai activ, odata cu inceperea scolilor si cu reluarea activitatii marilor intreprinderi, astfel riscul producerii unor accidente crescand promitator. La acest fapt se adauga si una dintre traditiile populare care spune ca daca in ziua de Boboteaza “curg stresinile” va fi o iarna lunga si grea si se va “desierna” tarziu. 
    Daca ar fi sa ne luam dupa spusele batranilor s-ar parea ca avem in fata o iarna lunga si friguroasa… Sa speram ca autoritatile abilitate si responsabile cu buna desfasurare a circulatiei in oras sa fie prezenti la datorie pana la sfarsitul iernii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *