2000 de kilometri pe bicicletă, de la Zalău, la Acropola din Atena

A apărut ediția online a nr. 234 (iulie 2024) al revistei Caiete Silvane
10 iulie 2024
Teatrul – oglindă a comunității și ferment al democrației – Conferință susținută de Matei Vișniec, moderată de Daniel Săuca
12 iulie 2024

2000 de kilometri pe bicicletă, de la Zalău, la Acropola din Atena

În colecția „Memoria” a Editurii „Caiete Silvane” a apărut cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj și al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj o nouă carte: „(un fel de) Jurnal de călătorie: 2000 de kilometri pe bicicletă, de la Zalău, la Acropola din Atena” de Călin Pavăl.

„Într-o călătorie, în orice călătorie, nu locul unde vreau să ajung este destinația, ci călătoria în sine, aventura în sine. Destinația este descoperirea lumii de aproape, așa cum doar mergând pe jos ori cu bicicleta o poți face. Destinația este de a mă lăsa pe mine însumi să devin parte a călătoriei, lăsându-mă câte puțin în fiecare loc pe unde trec și luând cu mine câte puțin din fiecare loc pe unde trec.

Acropola din Atena este locul unde s-a terminat turneul pe bicicletă. De ce Acropola? Pentru că face parte din povestea lumii. Și pentru că îmi plac poveștile, am ales, de data asta, Acropola din Atena. Deși s-ar putea spune că nu eu am ales locul, ci călătoria în sine m-a împins într-acolo.

În momentul în care te urci pe bicicletă și pornești în călătorie, totul se schimbă, lumea se vede altfel. Fiecare zi e o altă lume, și la propriu și la figurat. Zilele-lumi se răsfoiesc la fel ca paginile unei cărți care se scrie și se citește, în același timp, atunci și acolo. Cum se scrie o astfel de carte? Cu sufletul. Se așază emoții laolaltă cu trăiri și cuvinte, cele mai multe nerostite. Finalul unei zile, a lumii acelei zile, nu e decât începutul unei alte lumi, al unei alte etape a călătoriei. Și totul pare fără început și fără de sfârșit. Iar călătoria în sine e o poveste pe care o trăiești cât mai frumos cu putință.” (Călin Pavăl)

Călin Pavăl activează în presă din 2004. Este membru al Asociației Jurnaliștilor din Sălaj și a publicat volumele: „Pe bicicletă, din Sălaj, în Alpii Dinarici și coasta Adriaticii” (Ed. Rotipo, Iași, 2016), „unuplusunuegalunu” (Ed. Rotipo, Iași, 2017), „Însemnările unui călător printre stele” (Ed. Rotipo, Iași, 2020) și „Lumânările se sting când ajung la capăt. Focul meu pe băț, niciodată” (Ed. Rotipo, Iași, 2022).

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

www.culturasalaj.ro

www.caietesilvane.ro

www.edituracaietesilvane.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *