A apărut, la Editura „Caiete Silvane”, volumul „Instantanee autobiografice”, de Teodor Filip

Vernisajul expoziției temporare: Miros de pâine caldă/Pâinea în epoca Regatului Dac
11 septembrie 2024
La Editura „Caiete Silvane” a apărut un nou volum semnat de Alexandru Lazăr
11 septembrie 2024

A apărut, la Editura „Caiete Silvane”, volumul „Instantanee autobiografice”, de Teodor Filip

Cred că fiecare dintre noi avem un talent care poate să stea ascuns până la o anumită vârstă, sau poate mereu. Teo Filip a avut șansa să își descopere talentul de narator, având o memorie excelentă, și așa s-a născut această amintire cu și despre el, prieteni și familie. O carte de excepție, o istorie trăită!

Daniel Mureșan – directorul cotidianului „Magazin Sălăjean”

O carte despre viață cu bucurii și uneori cu tristeți. O carte despre adevăr și omenie. O carte despre familie.
Chiar pot spune că este o parte mică din istoria locală.
Dar mai ales, pentru mine, este o carte despre prietenie! Prietenie adevărată în vremuri și timpuri diferite, prietenie care s-a consolidat permanent.
Mulțumesc, Teo, pentru frumoasele tale povestiri, dar, mai ales, îți mulțumesc pentru prietenia ta necondiționată.

Mircea Groza

Privite prin prisma generalității amnezice și a impasibilității temporale, viețile individuale se pierd în ceața anonimatului și a uitării. Doar reverberația unor fapte și întîmplări memorabile mai poate trece de opacitatea prezentului, mai poate evidenția conturul unui destin, indiferent de contextul social și politic în care a evoluat. Portretul unei perioade istorice poate fi surprins și prin suma mozaicală a portretelor individuale care îl compun, care îi configurează chipul. În acest context se înscrie și cartea autobiografică a economistului Teodor Filip, una în care acesta își reliefează trecutul, etapele care i-au marcat existența, itinerarul unei tranziții dintre două lumi contrastante. Asumate și descrise cu minuțiozitate și nostalgie, fără ezitări și regrete, acestea constituie un fel de album faptic și sentimental în care autorul se pune „cu bune și cu rele” la dispoziția și la judecata unui potențial cititor. Curajul de a-și asuma propriul trecut politic și de a-l face public, cu toate riscurile ideologice, rămîne una dintre mizele acestei cărți. La fel după cum apelul la farmecul copilăriei și la mirajul spațiului natal îi dă coloratura afectivă. Rememorativ, autorul ne propune o poveste recompusă dintr-o serie de instantanee autobiografice prinse în rama unei realități istorice controversate.

Ioan F. Pop

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

www.culturasalaj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *