A apărut un nou supliment al revistei „Caiete Silvane”: In memoriam Iuliu Suciu

Viorel Tăutan la Dialogurile Caiete Silvane online
8 iunie 2022
Lansare de carte Încet, foarte încet
14 iunie 2022

A apărut un nou supliment al revistei „Caiete Silvane”: In memoriam Iuliu Suciu

Suplimentul poate fi citit online la adresa https://caietesilvane.ro/revista-online/suplimente/

Ediția tipărită va fi distribuită începând de joi, 16 iunie 2022.

IULIU SUCIU

Repere biografice. Iuliu Suciu s-a născut la 30 august 1938, în oraşul Cluj și a decedat în 12 iunie 2012. Tatăl Ambroziu Suciu a fost preot, iar mama, Ştefania Suciu, funcţionar. A urmat cursurile şcolii primare la Stana, judeţul Cluj, cele elementare în oraşul Gherla, iar cursurile liceale la Şcoala Normală Gherla (1951-1955). Absolvent al Facultăţii de Filologie – Istorie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj (1962), Iuliu Suciu îşi dedică întreaga viaţă lecturii, carierei didactice şi vieţii literare din judeţul Sălaj. În anul 1969 a primit distincţia „Profesor evidenţiat” prin Ordinul M.E.I. 394/1969; a obţinut toate gradele didactice (gradul I, în 1977). A activat ca profesor la şcolile generale din localităţile Stârciu şi Horoatu Crasnei, judeţul Sălaj, apoi la Şcoala Medie din Jibou (1962-1968). La înfiinţarea judeţului Sălaj a fost promovat inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean. În anul 1970 a ocupat prin concurs un post de profesor de limba şi literatura română la Liceul Pedagogic Zalău, pe care a fost titular până la pensionare (2000).

A condus, în calitate de preşedinte, activitatea Cenaclului literar judeţean „Silvania”, ce funcţionează pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău (1978-1991; 1997 – şi în prezent).

Profesorul Iuliu Suciu a fost primul primar al Municipiului Zalău de după Revoluţia din Decembrie 1989 (6 ianuarie 1990 – 6 iulie 1991).

La realizarea suplimentului și-au adus contribuția:

Cătălin Suciu

Ileana Petrean

Carmen Ardelean

Dina Horvath

Marcel Lucaciu

Viorel Mureșan

Ileana Petrean Păușan

Ion Pițoiu Dragomir

Teodor Sărăcuț Comănescu

Corina Știrb Cooper

Viorel Tăutan

Violeta Vișen

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

www.culturasalaj.ro

1 Comment

  1. Ion spune:

    Arni ai trecut-o pe Ileana Petrean de doua ori la autor. Nu-i vorba de o singura persoana?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *