Ansambluri din străinătate prezente la cea de-a 41-a ediție a Festivalului internațional de folclor

EXPOZITIE DE PICTURA IN HOLUL PRIMARIEI ZALAU
24 august 2016
TEATRU IN SURA LA CHEUD
30 august 2016

Ansambluri din străinătate prezente la cea de-a 41-a ediție a Festivalului internațional de folclor

Ansamblul Folcloric „Dabka”din Dier Hanna, Israel Ansamblul folcloric Albayadir Dabka a fost fondat în oraşul sfânt, Nazareth, în data de 6 August 1989, din dansatori având vârsta cuprinsă între 18 şi 23 de ani, regulă pe care Ansamblul o păstrează şi în zilele noastre. La fiecare 12 ani, Ansamblul îşi modifică componenţa, astfel încât dansatorii care vor veni la Zalău se află în al 11-lea an de activitate alături de acest ansamblu.

Ansamblul Folcloric “Dabka” a mai vizitat România în două rânduri, în anii 2009 şi 2014 participând la festivalul Internaţional de Folclor “Nunta Zamfirei” de la Bistriţa. De asemenea, ansamblul a mai susţinut spectacole în Palestina, Grecia, Cipru, Ucraina, Turcia, Polonia şi Egipt.

Suita de dansuri pe care Ansamblul o va prezenta la Zalău, numită „dabka”, se bucură de popularitate în ţări arabe precum Iordania, Liban, Palestina, Turcia, Siria sau Iraq. „Dabka” înseamnă în limba arabă „ştampilarea picioarelor”.

Conducatorul grupului este domnul Kasem Ameen iar coregraful Tatour Marwan.

 

Ansamblul Folcloric “Ru Maccature”, Carpinone, Italia

 

Ansamblul Folcloric “Ru Maccature” din Carpinone – Italia a fost fondat în anul 1971, având iniţial numele “Privighetorile din Pentria”. După o scurtă perioadă de inactivitate, în anul 1987, grupul folcloric a fost reunit sub numele actual.

Costumele membrilor cuprind replici ale unor picturi şi schiţe specifice zonei de provenienţă a Ansamblului, acestea datând de la începutul secolului trecut. Ansamblul folcloric cuprinde în total 40 de angajaţi: dansatori, interpreţi vocali şi instrumentişti care interpretează doar la instrumente tradiţionale: “organetto”, “ciaramella”, “bufú” sau “tric a ballà”.

De la fondare până în prezent, grupul a susţinut peste 1000 de spectacole în ţări precum: Polonia, Elveţia, Portugalia, Grecia, Ungaria, Germania, Spania, Franţa, Cehia, Serbia, România şi, desigur, Italia. Începând cu anul 1991, grupul organizează anual un festival internaţional de folclor, invitând până în prezent peste 100 de grupuri din afara Italiei. În anul 2004, Ansamblul “Ru Maccature” a câştigat cea de-a 50-a ediţie a festivalului de la Cerveny Kostelec (Cehia). De asemenea, în anul 2013, Ansamblul a obţinut premiul al II-lea la acelaşi prestigios festival.

Preşedintele grupului este domnul Michele Castrilli.

 

 

Ansamblul Folcloric “Auda”,  Letonia

 

Ansamblul folcloric naţional “Bitīte” (in traducere, “albinuţe”), a fost fondat în anul 1985, ca o şcoală de dansuri dedicată tinerilor care doresc să se iniţieze în tainele dansului, indiferent de gen. 6 ani mai târziu, copiii Ansamblului “Bitīte” şi părinţii acestora au fondat Ansamblul Folcloric “Auda”, numele acestuia provenind de la râul care străbate oraşul de baştină al Ansamblului.

Adesea, Ansamblul dansează nu doar dansuri tradiţionale letone, ci şi dansuri din Franţa, Italia, Estonia, Rusia, Grecia şi Germania. În fiecare an, grupul adaugă o nouă suită repertoriului.

Anual, în data de 1 Mai, Ansamblul organizează un spectacol de gală la Teatrul Naţional din Riga.

De-a lungul anilor de activitate, Ansamblul a susţinut spectacole în ţări precum Estonia, Lituania, Statele Unite ale Americii, URSS, Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Cehia, Slovacia, Anglia, Finlanda, Macedonia, Germania, Scoţia, Franţa, Irlanda, China, Italia, Spania, Elveţia, Danemarca şi Belgia.

Conducătorul grupului este doamna Nadīna Neimane-Gardoviča.

 

Ansamblul Folcloric Čačina, Slovacia

 

Ansamblul Folcloric Čačina a luat fiinţă în anul 1972, în Spišská Nová Ves, oraş situat în estul Slovaciei. În prezent, ansamblul folcloric cuprinde 3 secţiuni: dans, instrumental şi vocal. Din grup fac parte aproximativ 35 de dansatori, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 50 de ani.

În decursul celor 44 de ani, Ansamblul a participat la numeroase festivaluri internaţionale de folclor în Turcia, Ucraina, Germania, Ungaria, Grecia, Polonia, Olanda, Cehia, Cipru, Italia, Belgia, Anglia, Luxemburg, Franţa, China, Kurdistan şi Letonia. Venirea la Zalău va constitui prima descindere a Ansamblul Folcloric Čačina în România.

Conducătorul grupului este doamna Magdalena Kralova iar coregraf domnul Jozef Kozak.

 

Ansamblul “Cucoara şi Şoimanii”, Republica Moldova

 

Colectivul folcloric cu titlul “Cucoara” din cadrul Ansamblului “Cucoara şi Şoimanii” a luat fiinţă în anul 1986, în localitatea Ratuş, raionul Criuleni, fiind împărţit în două grupe: grupa mare şi grupa mică, însumând 38 de dansatori cu vârsta cuprinsă între 10 şi 22 de ani.

Colectivul folcloric cu titlul “Şoimanii” din cadrul Ansamblului “Cucoara şi Şoimanii” a fost fondat în anul 2002, având componenţă exclusiv masculină. Cuprinde 15 dansatori, cu vârsta între 20 şi 50 de ani.

În decursul anilor de activitate, Ansamblul “Cucoara şi Şoimanii” a participat la festivaluri din Italia şi România, în judeţele Timiş, Cluj, Sibiu, Braşov, Mureş şi Bistriţa-Năsăud

Tendinţa colectivului este de a contribui la iniţierea tinerii genereaţii în frumuseţea cantabilă a folclorului autentic și de a păstra valențele culturale precun: dans, muzică, meșteșug, port popular, tradiții și obiceiuri.

Director este domnul Petru Chetruşca iar conducerea muzicală este asigurată de domnul Chircu Ion

Ansamblul Folcloric FONÓ, ÜLLÉS – Ungaria

 

Ansamblul a fost înfiinţat in anul 1977, la o şcoală generală, cu sprijinul Casei de Cultură ,”Dériné” şi AFESZ-ul local (fostul C.A.P.). Membrii fondatori ai ansamblului au fost elevi, studenţi şi tineri de la diferite întreprinderi, care au avut dorinţa de a păstra tradiţia şi obiceiurile populare. Programul lor cuprindea dansuri şi jocuri din toată zona  Curburii Carpaţilor locuite de maghiari. Dansurile sunt prezentate în costumaţii originale ale locaţiilor respective.

Ansamblul pune accent pe instruirea tinerei generaţii la şcolile cu profil de artă, obişnuind copii cu jocuri, cântece şi obiceiuri tradiţionale până la însuşirea dansurilor la un nivel înalt. Astfel, Ansamblul FONÓ se mândreşte cu un număr de circa 100 de dansatori, împărţiţi în patru grupe de vârstă.

Ansamblul se mândreşte cu diferite distincţii naţionale de nivel înalt şi premii atât în plan naţional, cât şi internaţional. Are o prezenţă permanentă la festivaluri interne şi internaţionale. Au reprezentat Ungaria şi oraşul de reşedinţă Üllés la diferite festivaluriîn întreaga Europă.

În programul de azi, grupa de adulţi va prezenta dansuri din zonele: TÁPÉ, SĂTMAR, CÂMPIE şi CĂLATA, acompaniată de orchestra ROZSDAMARÓ.

 

 

A 41-a ediție a Festivalului internațional de folclor „Ecouri Meseșene”, în 26-28 august 2016, la Jibou și la Zalău

 

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, sub egida Consiliului Județean Sălaj și a Asociației Naționale de Folclor IGF România, cu sprijinul Primăriei municipiului Zalău și al Primăriei orașului Jibou, în parteneriat cu Clubul Copiilor Jibou și Festivalul „Someș, cântecele tale”, organizează în perioada 26-28 august 2016 a 41-a ediție a Festivalului internațional de folclor „Ecouri Meseșene”.

 

■ Vineri, 26 august 2016, Jibou, Casa de Cultură Orășenească

Ansamblurile invitate din străinătate la Festivalul „Ecouri Meseșene” (din Israel, Italia, Ungaria, Republica Moldova, Letonia și Slovacia) vor evolua, începând cu ora 16, la Jibou, la Casa de Cultură Orășenească, în cadrul celei de-a 30-a ediții a Festivalului „Someș, cântecele tale”.

■ Duminică, 28 august 2016, Zalău (scena din parcarea Primăriei, lângă Poștă)

Zilele Zalăului – Festivalul internațional de folclor „Ecouri Meseşene” ediţia a 41-a

Între orele 14 – 23 vor evolua ansambluri participante la Festivalul „Someş, cântecele tale” (din județele Gorj, Olt, Suceava, Maramureș, Alba, Cluj și Sălaj); Ansamblul  „Exal Dabka” din Israel; Ansamblul „Ru Maccature” – Carpinone din Italia; Ansamblul  „Fonó”  din Ungaria; Ansamblul folcloric „Someșul” din Jibou; Ansamblul „Cucoara și Șoimanii” din Republica Moldova; Ansamblul  „Auda” din Letonia; Ansamblul „Cacina” din Slovacia; Ansamblul Profesionist „Porolissum” din Zalău; Ansamblul Folcloric „Meseşul” din Zalău cu soliştii vocali Sava Negrean Brudașcu şi Dinu Iancu Sălăjanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *