Azi se implinesc 224 de ani de la executarea lui Horea si Closca prin tragere pe roata

Sumane
Prima editie a Festivalului Coral -Preot Stefan Racasan-
26 februarie 2008
Caiete Silvane
Caiete Silvane premiata de Ministerul Culturii si Cultelor si revista Poesis
1 martie 2008

Azi se implinesc 224 de ani de la executarea lui Horea si Closca prin tragere pe roata

    Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan a fost mişcarea ţărănească care a avut loc în Transilvania în anul 1784 sub conducerea lui Vasile Ursu Nicola, cunoscut ca Horea …

[…] 

Acum 224 , mai bine spus în anul 1785 Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania sunt executaţi prin tragere pe roată in fata publicului la Alba Iulia.

Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan a fost mişcarea ţărănească care a avut loc în Transilvania în anul 1784 sub conducerea lui Vasile Ursu Nicola, cunoscut ca Horea, Ioan Oargă, poreclit Cloşca şi Marcu Giurgiu, poreclit Crişan, în timpul guvernatorului Samuel von Brukenthal şi al împăratului Iosif al II-lea.

Contextul răscoalei a fost cel al iozefinismului, este o formă a absolutismului luminat îndreptat în special împotriva privilegiilor nobiliare şi ecleziastice. Vasile Ursu Nicola, numit Horea, a fost primit în de mai multe ori în audienţă de împăratul Iosif al II-lea, care a venit în întâmpinarea cererilor sale. Odată întors în Transilvania, Horea a supralicitat ajutorul împăratului şi a atacat şi incendiat unele reşedinţe nobiliare, lucru care a declanşat o mişcare populară. Dar toate astea au dus din pacate la moartea celor trei conducători ai răscoalei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *