Datini si Obiceiuri din Salaj
11 decembrie 2007
AJUNUL BOBOTEZEI
5 ianuarie 2008

Boboteaza la romani

Sf.Stefan

SFINTIREA  APEI

Crestinii ortodocsi prăznuiesc în fiecare an, în ziua de 6 ianuarie, Botezul Domnului Iisus Hristos, iar a doua zi, pe 7 ianuarie, urmează sărbătorirea Sfîntului Ioan Botezătorul. Boboteaza, cum mai este cunoscută sărbătoarea, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, începute la Sfîntul Andrei, pe 30 noiembrie si este considerată una dintre cele mai importante sărbători ortodoxe, după Crăciun si Paste.

In ziua de Boboteaza are loc sfintirea apei, in timpul slujbei de Iordan. Pregatirea acestui moment se face, si astazi, cu multa atentie, in fiecare comunitate. Locul de desfasurare a slujbei se alege impreuna cu preotul satului, de obicei intr-un spatiu mai larg – unde sa fie cel putin o fantana -, in imediata vecinatate a unei ape curgatoare, in gospodaria unui om sau in curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apa, care se punea in vase mari de lemn si, tot acum, se taie, la rau, o cruce mare de gheata. In jurul acestei cruci sau in jurul crucii care se afla in mod normal in curtea bisericii, se desfasoara intreg ceremonialul religios, la care participa toata suflarea comunitatii.

Dupa slujba de sfintire a apei, transformata in agheasma, fiecare satean isi ia apa sfintita in vasele de lemn sau de sticla cu care a venit de acasa. Pe drumul de intoarcere ei striga "Chiraleisa"- pentru belsugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului si pentru cresterea cat mai mare a canepii – si toarna cate putina agheasma in toate fantanile intalnite in cale. Odata ajunsi acasa, oamenii sfintesc cu agheasma sura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa si interiorul casei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *