Edenul din Silvania, în expoziție în Spania

A apărut ediția online a nr. 209 al revistei „Caiete Silvane”
7 iunie 2022
Viorel Tăutan la Dialogurile Caiete Silvane online
8 iunie 2022

Edenul din Silvania, în expoziție în Spania

La invitația preotului Eugen Barz, președintele Centrului Cultural Sf. Antim Ivireanul de pe lângă Biserica Ortodoxă din Parla – Madrid, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, scriitorii sălăjeni Daniel Săuca și Flavius Lucăcel vor prezenta comunității românești din Spania revista și editura „Caiete Silvane”, precum și proiectul expozițional „Edenul din Silvania”.

Prin această expoziție, artistul vizual Flavius Lucăcel valorifică patrimoniul material și imaterial al Țării Silvaniei. „Am folosit pentru aceste lucrări: ștergare și țoale vechi țesute de femeile din satul meu Aluniș, Sălaj: Clara Năprădean, Suciu Maria și Rozalia, mama mea. Geamurile, meșterite de Gheorghe Sână din satul Tihău, mi-au fost dăruite de fiul acestuia, care le-a păstrat cu grija după demolarea vechii case părintești. Am recuperat de asemenea  rame ale geamurilor din clădiri monumentale clujene ce se «reînnoiesc» cu termopane. Sunt meșterite la sfârșitul secolului al XIX-lea în atelierele de la Budapesta iar lemnul, feroneria  și îmbinările sunt intacte, cu siguranță făuritorii lor au muncit temeinic. Le-am folosit cu bucuria și încrederea unui constructor, ce adaugă într-un edificiu ca liant energia trecută prin mințile și gândurile unui îndelungat șir de creatori din familiile noastre și nu numai. Ieșit din îngrijorarea pierderii rădăcinilor noastre, demersul meu e un îndemn timid să păstrăm ceea ce au făcut ei”, mărturisește Flavius Lucăcel.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-19 iunie 2022 la Centrul Cultural Sf. Antim Ivireanul din Parla-Madrid.

www.culturasalaj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *