Eveniment: Comemorarea a 35 de ani de la căderea regimurilor comuniste în Europa de Est

„Teatru dincolo de orașe” a atras peste 1800 de participanți
11 noiembrie 2024
A apărut ediția online a nr. 238 al revistei Caiete Silvane
12 noiembrie 2024

Eveniment: Comemorarea a 35 de ani de la căderea regimurilor comuniste în Europa de Est

Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, în colaborare cu Fundația Corneliu Coposu, Fundația Academia Civică și Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal, organizează evenimentul „35 de ani de la căderea regimurilor comuniste în Europa de Est” pentru a marca și reflecta asupra transformărilor istorice ce au pus capăt regimurilor totalitare în această parte a lumii.

Evenimentul va avea loc joi, 14 noiembrie 2024, începând cu ora 13,00, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin.

Programul va fi structurat în două părți:

În prima parte, istoricul și scriitorul francez Thierry Wolton va susține o conferință captivantă, oferind perspective aprofundate asupra regimurilor comuniste, Războiului Rece și influenței sovietice în Occident. Thierry Wolton este profesor la École Supérieure de Commerce din Paris și a publicat numeroase lucrări despre istoria regimurilor comuniste, câteva dintre ele fiind disponibile și în limba română: KGB-ul în Franța (1992), Roșu-brun: Răul secolului (1999), KGB-ul la putere: Sistemul Putin (2008), O istorie mondială a comunismului (2018-2019) și Negaționismul de stânga (2019). Conferința va beneficia și de prezența lui Ion-Andrei Gherasim, președintele Fundației Corneliu Coposu, și a Ioanei Boca, director executiv al Fundației Academia Civică, care vor aduce în discuție rolul personalităților și organizațiilor românești în demersurile pentru libertate și democrație.

A doua parte a evenimentului va include vernisajul expoziției „Lagărul din Cetatea Oradea”, unde dr. Cristina Pușcaș, cercetător la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, va prezenta publicului istoria dramatică a Lagărului de Internare nr. 1 din Cetatea Oradea. Expoziția aduce în atenție poveștile cutremurătoare ale celor care au fost internați acolo, inclusiv etnici sași și șvabi, soldați Wehrmacht și SS, dar și persoane suspectate de activități ilegale. Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin până în data de 26 ianuarie 2025.

Vă așteptăm să luați parte la acest eveniment deosebit, dedicat rememorării luptei pentru libertate și democrație și redescoperirii unor capitole esențiale din istoria recentă a României și a Europei de Est.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *