”Haidaț` pă la noi”: Târg de olari, expoziții și comunicări științifice

A apărut ediția online a nr. 224 al revistei „Caiete Silvane”
13 septembrie 2023
„Răzvrătirea nebunilor”de Paul Beldi Ladislau
16 septembrie 2023

”Haidaț` pă la noi”: Târg de olari, expoziții și comunicări științifice

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Sălaj, participă la cea de a VIII-a ediție a evenimentului ”Haidaț` pă la noi”, aducând în prim-plan tradiția și măiestria olarilor, printr-o serie de comunicări științifice, expoziții, ateliere și un târg de olari. Evenimentul are loc în perioada 15-17 septembrie 2023 în noua zonă pietonală a municipiului Zalău.

De Zilele Europene ale Patrimoniului 2023 și în contextul împlinirii a 550 de ani de când Zalăului i s-a acordat titlul de târg de către regele Matia Corvin, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău propune o serie de activități prin care celebrează începuturile tradiției urbane locale.
Evenimentul își propune să promoveze patrimoniul bogat al orașului nostru și, în special, să aducă în atenție meșteșugul și, deopotrivă, olăritului care a susținut economic , dar a și înfrumusețat viața comunității noastre de-a lungul secolelor.
Cu ocazia celei de-a VIII-a ediții a evenimentului „Haidaț pă la noi” organizat de Primăria Municipiului Zalău prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău și în parteneriat cu ADI Țara Silvaniei, locuitorii și vizitatorii orașului nostru sunt invitați să exploreze târgul dedicat olarilor, care va fi amplasat în noua zonă pietonală din Zalău. Aici, vizitatorii vor avea ocazia să admire și să achiziționeze oale și vase ceramice făcute de meșteri olari consacrați, care au păstrat secretele acestui meșteșug din vechime. Expozițiile tematice organizate de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău vor ilustra evoluția olăritului în Zalău, oferind o privire în culisele unei tradiții care s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Comunicările științifice vor aduce în discuție aspecte interesante ale meșteșugului olarilor, evidențiind importanța acestuia în istoria și cultura noastră locală. Evenimentul are loc într-un moment deosebit pentru comunitatea noastră, marcând 550 de ani de la acordarea statutului de târg orașului Zalău de către Matia Corvin. Așadar, Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o ocazie unică de a celebra și de a transmite mai departe moștenirea noastră culturală, artistică și identitară.
În acest sens, vă propunem, vineri, 15 septembrie 2023, între orele 17,30-20,00, o serie de prelegeri și prezentări susținute de istorici, etnografi și cercetători ai ceramicii populare și istorice reunite sub tematica ”Bresle de olari și ceramică breslașă”. De asemenea, începând de vineri puteți vizita expozițiile organizate special pentru acest eveniment: ”Ceramica de Zalău – Breasla și marfa de calitate”, expoziția tematică realizată cu piesele olarilor invitați la târg și expoziția cu vase ceramice a Cercului de decorare ceramică a MJIAZ și EMKE. Expozițiile sunt deschise pentru vizitare pe parcursul celor trei zile de eveniment.
Sâmbătă, 16 septembrie 2023, vă așteptăm să vă exersați priceperea și simțul artistic participând la atelierul de decorare a ceramicii, coordonat de specialistul nostru Szabo Attila, care se va derula între orele 14,00-18,00. Tot sâmbătă, de la ora 10,00, se deschide și Târgul olarilor. Timp de două zile puteți admira, dar și achiziționa piese ceramice realizate de meșterii olari Csibi Csaba (Sălaj), Chira Vasile (Maramureș), Ambrus Emese (Cluj), Forro Istvan (Ungaria) și Szabo Attila (Sălaj).
Duminică, 17 septembrie 2023, pe lângă Târgul olarilor și expozițiile dedicate olăritului, vă așteptăm să descoperiți gustul copilăriei de odinioară participând la atelierul de preparat turtă dulce ”Din târgurile de altădată”.
Vă invităm cu căldură să vă alăturați nouă în acest weekend dedicat patrimoniului nostru cultural și artistic, să explorați târgul de olari, să vă delectați cu expozițiile noastre și să participați la comunicările științifice.

Informații de background

Evenimentele asumate de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău sunt doar o parte dintre activitățile care se derulează în cadrul sărbătorii urbane ”Haidaț` pă la noi”. Partenerii noștri vă mai propun un târg de meșteri populari și de producători locali care completează oferta olarilor noștri, spectacole stradale, un concert de muzică veche susținut de trupa Trei Parale, un spectacol pirotehnic oferit de Deep 6 Project, spectacole acustice marca Peregrinii și multe alte surprize.
Dr. Corina Bejinariu,
Manager MJIAZ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *