Invitație la vernisajul expoziției „Oamenii satelor” de Patricia Marina Toma

Număr nou al revistei „Hepehupa”
25 martie 2023
27 de scriitori sălăjeni
28 martie 2023

Invitație la vernisajul expoziției „Oamenii satelor” de Patricia Marina Toma

Proiectul Oamenii satelor, primul meu proiect, a început în urmă cu 7 ani cu scopul de a documenta viața generațiilor vârstnice care mai locuiesc în satele din România, orientându-mă înspre oameni, așezări, interioare și cadre țărănești. Expoziția aceasta reprezintă o mică parte a întregului proiect și este un omagiu adus în memoria bunicilor mei și a vârstnicilor pe care i-am cunoscut în ultimii ani pe teren. Documentarea bătrâneții cu toate aspectele sale a devenit și mai importantă pentru mine cu atât mai mult cu cât în ultimii ani, după reîntoarcerea în satul natal, am putut să observ o mare nevoie de a discuta despre bătrânețe și problemele cu care se confruntă acești oameni. Din acest motiv, în expoziție, atât prin fotografii, instalație, dar și prin scurtmetrajul realizat, am ales să mă concentrez asupra a două dintre aceste probleme, și anume singurătatea și boala. Mai mult, am observat o tendință de caricaturizare și disprețuire a bătrânilor în special și a oamenilor din rural în general, prezentați ca piedici în calea modernizării și reprezentând o lume învechită. Am ajuns să apreciez întocmai capacitatea lor de a supraviețui, sau chiar de a se adapta atâtor schimbări sociale și politice la care au fost martori de-a lungul timpului.
Fotografiile expuse cuprind chipuri puse în context de situații și elemente ale universului țărănesc, pentru întregirea unui peisaj de ansamblu. Bazate pe experiența din teren din ultimii ani, am ales să atribui cuvinte-cheie fiecărei fotografii, concentrându-mă pe cele mai des întâlnite aspecte ale bătrâneții în prezent, și anume boală, spiritualitate, cultură și relația om-animal.
În completarea expoziției de fotografie propun vizionarea unui scurtmetraj pe tema bătâneții. În plus, pornind de la caietele în care bunicul și-a scris în ultimii ani din viață lista cu invitați la propria înmormântare și unde bunica și-a notat zilnic tensiunea, suferind de diabet, am construit un fragment din spațiul pe care eu îl asociez cu bătrânețea în spațiul rural românesc, împrumutând obiecte personale ale mai multor oameni, aparent străini, legate între ele ca semnificație și experiență. Sunt obiecte care, privite chiar și individual, pot fi asociate unei anumite stări, vârste, culturi. Legătura dintre fotografii și obiecte este realizată prin dublarea unor detalii – explicit prin prezența tabloului, a cărții de rugăciuni, a bastonului sau a culorii mnierăie (reg. albastre) de pe perete – sau indirect prin pieptene, scutece pentru adulți sau medicamente.


Despre autoare
Patricia Marina Toma – documentarist, fotograf și operator cultural independent. În prezent studiez Documentary Filmmaking (Producție de film documentar) în cadrul programului de master al Facultății de Teatru și Film. În 2013 am primit prima cameră de fotografiat și am fost atrasă de explorarea universului rural în același ritm în care învățăm fotografie. Am învățat să realizez portrete fotografiindu-mi bunicii și țăranii din sat, ajungând astfel să am o colecție bogată de fotografii de familie din ultimii 10 ani și de mărturii vizuale ale modernizării treptate a satului.
Majoritatea proiectelor mele fotografice sunt de lungă durată, fiind într-o continuă descoperire de oameni și povești de viață, dintre care amintesc: Ultimele femei cu chischineu, Artă textilă, interioare și femei, Arhive țărănești. Fotografii de familie din comuna Crasna și documentarea fotografică a aspectului multicultural a Pieței din Crasna, o comună multietnică ce reunește de două ori pe săptămână oameni de toate vârstele, de la mici comercianți, agricultori, elevi și familii muncitorești din interiorul și din afara comunității.
În plus, am acordat o importanță aparte și arhitecturii vernaculare prin proiectele Lapidariu (expus în 2021 la Biserica Evanghelică din Chiraleș, Bistrița-Năsăud), Pictura bisericilor de lemn din Sălaj și Celelalte case vechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *