Istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, distins cu titlul de „Cetățean de onoare al Sălajului”

Cezara Maria Muresan la prima participare la Festivalul Concurs Regional „Porolissum”
21 aprilie 2024
A 22-a ediție a Festivalului internațional „Primăvara Poeziei/ A Költészet Tavasza/ Spring of Poetry”
22 aprilie 2024

Istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, distins cu titlul de „Cetățean de onoare al Sălajului”

⛪ În spațiul încărcat de frumusețe și spiritualitate al Catedralei Episcopale „Sfânta Vineri” din Zalău, președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, a primit, astăzi, din partea președintelui Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, titlul de „Cetățean de onoare al județului”.

🎖️ Ceremonia a reunit un public numeros, între care ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Petroniu, episcopul Sălajului, preoți, cadre didactice, oameni de cultură, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate și ai administrației locale, precum și simpli cetățeni, prezenți pentru a onora o personalitate marcantă în domeniul istoriei, ce a contribuit în mod semnificativ la păstrarea identității poporului român și a promovat valorile culturale și spirituale ale acestuia, atât pe plan național, cât și internațional.

📌 „Domnul profesor universitar doctor Ioan-Aurel Pop este președintele personalităților proeminente ale culturii românești contemporane, care întrețin focul aprins de marile genii de-a lungul timpului. Este acea personalitate care și-a urmat rădăcinile credinței, a iubit învățătura și a fost chemat la slujire de către Dumnezeu pentru a cerceta, promova și pentru a ne face cunoscută nouă, tuturor, istoria și tradiția neamului românesc. Domnul profesor și-a câștigat prin muncă și trudă, prin adevăr și dedicare, respectul și aprecierea noastră, a tuturor, devenind, astfel, un demn model de urmat”, a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, care i-a înmânat distinsului invitat și placheta Porta Praetoria, simbol al județului nostru.

💬 „Sunt onorat de titlul de «Cetățean de onoare» care mi-a fost acordat de Consiliul Județean Sălaj și profund impresionat de primirea făcută de către președintele instituției, domnul Dinu Iancu-Sălăjanu, în acest loc al memoriei. Țara Silvaniei a fost din vechime un depozitar al valorilor naționale românești ivite din latinitate. Aceste valori au înflorit împreună cu celelalte, ale altor neamuri, s-au îmbinat unele cu altele și au dat rod. Aduc un gând bun de prețurire”, a menționat academicianul Ioan-Aurel Pop în mesajul scris în Cartea de Onoare a județului Sălaj.

🔖 În cadrul ceremoniei, academicianul a susținut o prelegere despre viața eroului național Avram Iancu, de la a cărui naștere se împlinesc 200 de ani.

🎼 Evenimentul de la Catedrala „Sfânta Vineri” s-a încheiat cu un colaj de pricesne interpretate de Alexandra Chira și elevi de la Liceul de Arta „Ioan Sima” Zalau.

+14

All reactions:

207207

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *