Kancsura. Prolog singuratic

A apărut ediția online a nr. 220 (mai 2023) al revistei Caiete Silvane
11 mai 2023
Noi premii pentru elevii Școlii Populare de Arte și Meserii
12 mai 2023

Sub sigla Editurii „Caiete Silvane” din Zalău, în luna mai a acestui an, a apărut lucrarea „Kancsura. Prolog singuratic”. Am denumit-o lucrare pentru că, de fapt, este vorba despre un produs cultural hibrid, care se poziționează undeva între catalogul de artă și cartea de mărturisiri. Este o lucrare împreună a doi artiști pictori, din generații diferite: Kancsura István (n. 1942), autorul, cel care a asigurat „materia primă” și Radu Șerban (n. 1960), cel care s-a ocupat de concepția grafică. Este vorba aici despre două experiențe artistice diferite, două viziuni, care, de multe ori, în timpul lucrului s-au suprapus ori, s-au completat, dându-ne posibilitatea de a ne cunoaște mai bine și de a descoperi filonul comun de gândire și simțire. 

Lucrarea prezintă într-o formă grafică inedită o selecție de desene, însemnări (telegrame, așa cum le numește autorul), gânduri și scrisori ale artistului octogenar Kancsura István. 

Școala de Pictură de la Cluj, o sintagmă în care este încorporată creația artiștilor clujeni tineri, a devenit cunoscută în lume de aproximativ 15 de ani. Așa cum nimic nu crește pe un teren sterp, renumele actual al acestei școli se bazează pe moștenirea și temeiul creației unor artiști clujeni de marcă, aparținând generațiilor anterioare, care, prin opera lor au sădit semințe în câmpul picturii și au reprezentat modele de personalități artistice, influențând creația contemporană. 

În acest context, considerăm că este relevant să pomenim numele pictorului clujean Kancsura István, acum un senior al Clujului. Domnia sa a avut și are legături de colaborare cu personalități importante ale artei românești: Ștefan Bertalan (inițiatorul grupului „Sigma” de la Timișoara), Paul Gherasim (inițiatorul grupului „Prolog”, din București), Sorin Dumitrescu (directorul fundației „Anastasia”), Horea Paștina, Ioan Grigorescu și Mihai Sârbulescu (membri ai grupului „Prolog”) și dr. Sorin Costina (deținătorul celei mai importante colecții de artă contemporană românească). 

În anul 2022, Kancsura István a fost curator și participant la cea de a XI-a ediție a Simpozionului Internațional de Arte Vizuale „Arta în Grădină” de la Grădina Botanică din Jibou. Cunoscând creația artistului, cu această ocazie i-am propus să-și pregătească o selecție din desenele și scrierile domniei sale pentru a le reuni într-o carte. Atunci, nu știam când, cum și dacă vom reuși să o finalizăm. Erau multe necunoscute care ar fi putut să influențeze ducerea la bun sfârșit a intenției. Asociația Culturală Continuum din Jibou, a preluat ideea și a conceput un proiect cultural pe care l-a depus Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, știind că instituția sprijină și promovează excelența în cultură. Proiectul a fost acceptat și produsul acestuia a fost tipărit în condiții grafice foarte bune la tipografia „Mega” din Cluj-Napoca.

Această lucrare este mai mult decât o experiență vizuală care pune în dialog imagini și gânduri. Este radiografia selectivă a unui autor care și-a asumat cu demnitate statutul de artist singuratic aici, în Cluj, completând prin opera sa, într-un mod particular și inovativ, realizările membrilor grupului „Prolog” de la București. 

Radu Șerban

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *