Lansare de carte la Fizeș

Simpozionul Internațional de Arte Vizuale ARTA ÎN GRĂDINĂ, ediția a VIII-a
16 august 2019
Szabó K. István la Editura Caiete Silvane
20 august 2019

Lansare de carte la Fizeș

Tia Sărca, Fizeș – itinerarii afective (însemnări, reportaje, interviuri), Editura Caiete Silvane, Colecția „Monografii”, Zalău, 2019,

carte apărută cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

 

Lansarea cărții va avea loc duminică, 25 august 2019, ora 13, în curtea bisericii din Fizeș.

 

„Această carte vine ca o reacţie la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, ea este un reflex, un răspuns pentru vremurile pe care le trăim. Se rostogolesc de-a valma faptele bune cu faptele rele, cele din urmă, nu ştiu cum se face, ies mai totdeauna în câştig. Se amestecă stiluri de viaţă împrumutate de la alte popoare, mai puţin trăim după orânduiala noastră. Mai puţin ne întoarcem acolo unde am învăţat să zburăm, pentru că nu mai este deloc atractiv. Este adevărat, satul este depopulat şi îmbătrânit, ca alte sute de sate din România. Însă cât de necesară este întoarcerea. Şi nu vorbesc aici numai de întoarcerea noastră fizică” (Autoarea).

 

„Demersul jurnalistic cu valenţe istorice practicat de Tia Sîrca, prospecţiunile de arheologie sentimentală întreprinse cu comprehensiune şi dăruire, reliefarea unor elemente de tradiţie orală a satului Fizeş, dar şi însemnările şi reportajele care îi surprind devenirea, trasează coordonatele definitorii ale acestui spaţiu. Dispunând de o fire curioasă şi de un condei sagace, autoarea încearcă să proiecteze pe ecranul memoriei actuale o serie de secvenţe neştiute sau uitate din trecutul şi prezentul localităţii. Aceasta îi iscodeşte nu doar pe mai vârstnicii satului, provocându-i să-şi depene amintirile în limbajul lor arhaic – şi de la care adună o serie de informaţii preţioase despre vremurile trăite – ci reuşeşte să surprindă şi devenirea unor fii ai locului, drumul lor sinuos prin lume în aventura realizării propriilor idealuri. După cum reţine, în secvenţe scriitoriceşti revelatoare, locuri şi oameni care pot contura o viziune de ansamblu asupra evoluţiei localităţii, a evenimentelor care i-au marcat trecerea prin vicisitudinile istoriei” (Ioan F. Pop)

 

http://www.culturasalaj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 1 =