Lansarea volumului ”Corneliu Coposu sub lupa securității – declarații, corespondență, conferințe și scrieri inedite”

Bucătăria – gusturi și bucate pe-ncercate
22 octombrie 2020
Conferinţele Caiete Silvane online: Marin Pop, „Din viața și activitatea lui Corneliu Coposu
5 noiembrie 2020

Lansarea volumului ”Corneliu Coposu sub lupa securității – declarații, corespondență, conferințe și scrieri inedite”

Anul acesta, pe 11 noiembrie, se va împlini un sfert de veac de când Seniorul nu mai este printre noi. Cu această ocazia va fi lansat volumul ,,Corneliu Coposu sub lupa securității – declarații, corespondență, conferințe și scrieri inedite“, autor Marin Pop, cercetător la MJIAZ.
Volumul va fi lansat în direct online, pe platforma “Zoom”, și transmis pe pagina de Facebook Fundația Corneliu Coposu, miercuri 11 noiembrie, la orele 19,00. Vor participa: Silvia Colfescu – director Editura Vremea, Marin Pop – autorul cărții, Alexandru Gussi – politolog și Ion-Andrei Gherasim – președinte executiv Fundația Corneliu Coposu
Volumul face parte din programul de cercetare derulat de Muzeul Județean de Istorie și Artă-Zalău, intitulat ,,Sălajul secolului XX și personalitățile sale”, titular dr. Marin Pop. Manuscrisul volumului a câștigat prima ediție a concursului inițiat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și a apărut cu sprijinul Fundației „Corneliu Coposu”, la Editura „Vremea” din București.
Lucrarea de faţă îşi propune să introducă în circuitul ştiinţific informaţii inedite referitor la unele declaraţii din timpul anchetelor la care a fost supus marele om politic sălăjean, Corneliu Coposu, încă din anul 1945, cu ocazia marii demonstraţii pro-monarhiste şi anticomuniste din 8 noiembrie, de ziua onomastică a regelui Mihai I al României, precum şi cele efectuate de către Securitate, „brațul înarmat” al partidului unic, în perioada comunistă, atât în perioada cât se afla în închisoare, ca deținut politic, cât și după eliberare, până în decembrie 1989. Ele fac referire la evenimente, persoane şi aspecte de viaţă cotidiană în timpul regimului comunist. De asemenea, este publicată corespondența pe care a purta-o cu diverse persoane, interceptată şi multiplicată de către Securitate şi diverse scrieri inedite, confiscate de către Securitate cu ocazia numeroaselor percheziţii domiciliare. Am considerat că avem datoria morală de a-l reabilita și sub aspect intelectual, arătând opiniei publice adevărata lui pregătire profesională, deoarece a fost marginalizat şi trecut la index în perioada comunistă.
Structurat pe trei capitole, volumul are la bază informațiile studiate în Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (ACNSAS), respectiv Dosarul de Urmărire Informativă (38 volume), Fondul Penal şi unele dosare din Fondul Documentar, care fac referire la Corneliu Coposu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *