„Lumea care trece – Múló Világ”

Lansare de carte la Şimişna: „Gramatica limbii române – noţiuni teoretice şi exerciţii”
13 iunie 2024
INCREDIBLE STONE CUT ART BY TUTOVAN
15 iunie 2024

„Lumea care trece – Múló Világ”

Galeria de Artă a Filialei UAP Baia Mare, organizează în perioada 11 – 25 iunie 2024, expoziția de pictură „Lumea care trece – Múló Világ” cu lucrări selectate din creația artistului Katona György (1960-2022).

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 11 iunie 2024, de la ora 18:00, la galeria UAP din Baia Mare, Bd. Regele Mihai I, nr. 6.

La deschiderea expoziției, din partea UAP Baia Mare va participa domnul Ioan Angel Negrean.

Vor lua cuvântul: pictorul Kovacs Bertalan și Florin Gherasim, curatorul expoziției, muzeograf la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Expoziția „Katona György. Lumea care trece” este un proiect al Asociației Culturale Continuum, coordonat de Radu Șerban și susținut de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 12 – 25 iunie 2024.

Katona György s-a născut în anul 1960, la Oradea/România. A decedat în anul 2021, în Pápa/Ungaria.

Și-a petrecut copilăria în localitatea Sărmășag. În anul 1979 a absolvit Liceul de Artă din Cluj-Napoca, iar în anul 1984, secția de Pictură a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din aceeași localitate. După absolvire a participat la câteva expoziții de grup în Transilvania și a avut o expoziție personală la Oradea, în anul 1988.

În anul 1989, înainte de Revoluția din România, a decis să renunțe la tot ceea ce acumulase până atunci și să emigreze în Ungaria. Din acel moment, a trăit și a creat într-o mică localitate de lângă Pápa.

Katona György a fost membru al următoarelor asociații artistice: Asociația Artiștilor Maghiari (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete), Breasla Artiștilor din Veszprém (Veszprémi Művész Céh), Grupul Rovás din Košice și Breasla Miklós Barabás din Transilvania.

Lucrările de artă publică sunt: „Memorialul războiului” (bronz, bazalt), Bakonyszentlászló, Ungaria; „Memorialul Mileniului” (stejar), Csót, Ungaria și „Poveste” (secco), Csót, Ungaria. Pe lângă participarea la numeroase expoziții de grup, Katona György a organizat multe expoziții personale, dintre care enumerăm:

În Ungaria la: Balatonfüred, Hatvan, Tapolca, Herend, Győr, Sopron, Szombathely, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Várpalota, Pécs, Debrecen, Tokaj, Balatonalmádi. De asemenea, el a avut multe expoziții personale în Pápa, Veszprém și Budapesta; în Slovacia la: Košice, Lučenec, Chotín, Hurbanovo; în România la: Cluj-Napoca, Zalău, Șimleu Silvaniei, Baia Mare, Sărmășag și Cehu Silvaniei;

în Olanda, la Kampen; în Germana la Nuremberg și în Belgia la Bruxelles.
În anul 2010, la vârsta de 50 de ani, artistul a organizat șapte expoziții personale de anvergură, în satul natal din România (Sărmășag), Pápa și Budapesta, și a publicat un album care a conținut o selecție din lucrările sale. În anul 2016, a fost lansat un alt album care a avut ca subiect ipostazele femeii.

Pe lângă faptul că s-a manifestat ca și artist, a fost și un profesor activ. În ultimii săi ani, a predat pictura la catedra de artă a Liceului Reformat din Pápa. A primit aprecieri pozitive legate de nivelul excepțional de pregătire al elevilor săi.

A participat la numeroase ediții ale taberelor de artă de la: Jebucu, Mădărăș, Aita Medie, Sâncrăieni, Rimetea, Baia Sprie, Kosice, Tihany, Buda, Stara Moravica, Turňa nad Bodvou.

A pictat în diverse stiluri o varietate largă de subiectea. Acestea nu au fost circumscrise unei anumite perioade, ci le-a practicat simultan. A fost profund conectat la tradițiile picturii europene și maghiare, rămânând în același timp deschis la repertoriul de instrumente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *