Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea

FILOZOFIA, RELIGIA, ȘTIINȚA și POLITICA (43) – Albert Einstein
2 mai 2022
A apărut ediția online a nr. 208 (mai 2022) al revistei „Caiete Silvane”
10 mai 2022

Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea

Proiectul ”Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”, co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, se derulează în cele mai bune condiții, fiind digitizate integral și în curs de procesare 15 monumente din cele aproape 40 incluse pe listă.
Echipa proiectului lucrează în acest moment în paralel, acoperind în această fază zona Sălajului și zona Dobrogei, urmând în perioada imediat următoare extinderea procesului de digitizare la celelalte monumente propuse.
Proiectul mizează pe digitizarea 3D ca fiind atât o metodă inovatoare pentru promovarea patrimoniului cultural, cât și unul dintre elementele cheie ale unui model sustenabil de protejare a acestuia. Încărcarea produselor digitizării pe platforme informatice atractive creează premisele accesului unui număr foarte mare de utilizatori la replici virtuale ale patrimoniului cultural, mobil sau imobil, care pot fi folosite mai apoi în scopuri educative sau în cercetare.

Propunem o abordare inovativă pe principii de dezvoltare durabilă. Astfel, se va folosi o metodă recentă de conservare a patrimoniului cultural, prin a cărei punere în practică poate fi sensibilizat publicul tânăr, cel care va rămâne în timp principalul beneficiar al produselor. Digitizarea, ca metodă de salvgardare a patrimoniului cultural imobil, permite prezervarea imaginilor obiectivelor de patrimoniu oferind, în același timp, un mai mare control asupra evidenței lor, dar și o mult mai mare accesibilitate publică. Astfel, prin digitizare, patrimoniul devine open source, iar produsele create (modele digitale 3D și 2D) pot fi folosite în diferite scopuri educative, turistice, de cercetare, restaurare, conservare etc.
Dr. Horațiu Cociș, manager proiect

Parteneri: Institutul Național al Patrimoniului, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Asociația Eurocentrica, Asociația ARHAIC
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.