Caiete Silvane
Caiete Silvane premiata de Ministerul Culturii si Cultelor si revista Poesis
1 martie 2008
Folclorul salajean este pe maini bune
5 martie 2008

Obiceiuri de primavara

martisor, 1 martie, primavara, CLAUDIA SIMON, ZALUTV    Primavara este unul dintre cele mai asteptate anotimpuri, iar obiceiurile specifice lunii care deschide acest anotimp sunt mai mult decat speciale. Poporul roman se caracterizeaza prin unicitatea si frumusetea traditiilor legate de venirea primaverii.
(…) 

    Un prim obicei este acela legat de batrana Baba Dochia, despre care se spune ca ar fi fost o ciobonita, femeie de la munte care urca adeseori cu oile la pascut. Se spune ca Dochia ar fi avut noua cojoace pe care si le-ar fi dat jos in fiecare zi a lunii martie, pe masura ce urca si vremea se incalzea tot mai tare, insa in ultima zi, cand ramasese fara nici un cojoc, un ger cumplit a surprins-o si batarna impreuna cu oile sale s-au prefacut in stane de piatra, care pot fi vazute si azi pe muntele Ceahlau.
    Conform acestei traditii, azi fiecare sintre noi isi poate alege "baba", adica o zi intre intai si noua martie, zi care ii va face "prognoza" pana la finalul anului: daca "baba" ti-a fost insorita si calduroasa, inseamna ca ai o inima buna si vei fi sanatos si voios pana la sfarsitul anului, iar daca in ziua "babei" tale va ploua si va fi frig, vei fi bolnav si trist tot anul.
    Obiceiul de a darui martisoare este legat tot de Baba Dochia, despre care se spune ca atunci cand a pornit la munte cu oile sale, a luat doua fire de lana, unul alb si unul rosu, le-a impletit, a luat o moneda pe care a gaurit-o si a legat snuruletul de banut iar fiindca era prima zi a lunii martie, i-a dat numele de Martisor. Acel martisor a fost singurul care nu s-a transformat in stana de piatra, la fel ca Dochia iar mai tarziu a fost gasit de un voinic, care intelegand ceea ce se intamplase isi dadu seama ca acel Martisor este o amuleta care te protejeaza de rele, i-a daruit-o iubitei sale, in amintirea primei zile de primavara. De atunci, in fiecare an la inceput de primavara, barbatii daruiec fiintelor dragi cate un martisor, pentru a fi un simbol al reinnoirii si al prosperitatii.
   
    Traditiile sunt mult mai bogate iar aceasta este doar un precursor al sutelor de legende romanesti legate de obiceiurile de primavara. Insa, indiferent care ni s-ar parea cele mai veridice mituri, important este sa ne bucuram de venirea primaverii si sa ne innoim sufletele, chiar daca afara vremea este inca neprielnica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *