PE LINIA GALBENĂ. O expoziție de Raluca Țurcanașu

Debut la Editura „Caiete Silvane”: Iris Király, „Între liniște și tăcere”
6 iulie 2021
O nouă carte la Editura „Caiete Silvane”: Stela Ember – „albă de dor”
8 iulie 2021

PE LINIA GALBENĂ. O expoziție de Raluca Țurcanașu

Democrația nu este un supermarket.
Este o fermă din care culegi ce sădești” Raluca Țurcănașu. 

Miercuri, 7 iulie 2021, cu începere de la ora 12,00, vă așteptăm la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău pentru o nouă expoziție din cadrul proiectului ”Muzeul în stradă”, în care artiști invitați și specialiști ai Muzeului expun pe panouri amplasate pe gard: ”Pe linia galbenă” – o expoziție a artistei Raluca Țurcanașu.

Expoziția stradală prezintă proiectul „Pe linia galbenă”, o cercetare artistică realizată de Raluca Țurcanașu în timpul rezidenței din octombrie – noiembrie 2020, din cadrul programului ”Artiști la muzeu. Platformă de creație și educație prin artă”.

Expoziția funcționează ca un colaj de imagini, texte și gânduri ale autoarei care invită, de asemenea, trecătorii să contribuie la un imaginar comun al unui Zalău viitor.

Astfel, ceea ce mi-am propus prin seria de lucrări foto-video realizate în rezidența de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a fost tocmai împuternicirea locuitorilor în a-și imagina orășelul puțin altfel. Am invitat locuitorii și pe cei interesați să urmărească „Linia galbenă” a Zalăului: pe de-o parte, cea materială, conducta de gaze vizibilă în întregul oraș și pe de alta, cea simbolică, ce marchează traseul dinspre Brădet spre Cabana Pionierilor. Am urmărit traseul Zalăului dinspre izvoare spre capătul celălalt al orașului, cât și al Sărmașului, emisarul Zalăului, imaginând noi funcțiuni sociale pentru spațiul verde de pe văi, care să coaguleze comunități și să ofere alternative educaționale neconvenționale. Documentarul poetic intitulat „Râul este încă aici” alternează păreri ale localnicilor cu propriile mele gânduri și sunete urbane” – Raluca Țurcanașu, artist.

Cele două eseuri documentare vor putea fi vizionate în toamnă, în cadrul Cineclubului de Film Documentar. 

În cercetarea de teren, montarea materialelor video și designul grafic al expoziției Raluca a colaborat cu Vlad Răsuceanu.

Mai multe despre Raluca Țurcanașu, proiect și rezidența artistei la Zalău puteți vedea accesând următoarele link-uri: 

https://artisti.muzeuzalau.ro/pe-linia-galbena/

http://ra-luca.me/photography/jurnal-de-la-zalau/

http://ra-luca.me/photography/cabana-invatatorului-cabana-pionierilor-tabara-meses/ 

https://revista22.ro/cultura/in-rezidenta-artistica-la-zalau-in-timpul-pandemiei

Ana Tudoran PR Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *