Program educațional pentru rural – Educație prin Patrimoniu (etapa a doua)

Apariție editorială postumă: Iuliu Suciu, „Dorul nu are hotare. Folclor literar din Sălaj”
21 septembrie 2022
La Editura „Caiete Silvane” a apărut o nouă carte semnată de scriitorul Florin Horvath: „Vămile devenirii”.
22 septembrie 2022

Program educațional pentru rural – Educație prin Patrimoniu (etapa a doua)

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a reluat, odată cu începerea noului an școlar, programul educațional dedicat școlilor din mediul rural – Educație prin Patrimoniu.
Specialiștii instituției au gândit o ofertă de activități și ateliere atractive și instructive pentru elevi, care să le dezvolte apetitul pentru cunoaștere și să le ofere repere importante legate de istoria locală. Primele activități s-au derulat în perioada februarie-mai 2022 în nouă școli din comunele: Letca, Vârșolț, Pericei, Valcău de Jos, Gâlgău, Hida, Creaca, Mirșid și Fildu de Jos. Activitățile propuse de colegii noștri s-au adresat elevilor de școală primară, gimnaziu, dar și de liceu. La finalul primei etape a programului din acest an am avut ca beneficiari ai lecțiilor și atelierelor noastre un număr de 1.075 de elevi din cele nouă școli.
În cea de-a doua etapă avem programate șase activități special concepute pentru elevii din mediul rural:
Etnograf pentru o ORĂ: Prin intermediul poveștilor și activităților interactive propunem descoperirea profesiei de etnograf de teren, folosindu-ne de o prezentare cu povești, exemple, momente inedite din teren, dar și povestea costumului tradițional cu observarea practică a câtorva piese de îmbrăcăminte.
Reconstituiri virtuale ale castrului de la Buciumi (modelări 3D). În vederea creșterii nivelului de conștientizare a potențialului patrimoniului arheologic local propunem explorarea fascinantei lumi a civilizației romane, încercând să raspundem astfel curiozităților despre viața acestora. În cadrul activității, folosindu-ne de reconstituirile virtuale ale castrului de la Buciumi (modelări 3D) o să vizităm situl, completând ghidajul specializat cu informația livrată prin intermediul echipamentelor VR, grupul țintă fiind copiii din școlile din comuna Buciumi și Treznea.
Povestea lutului. În cadrul atelierului participanții vor fi familiarizați cu metoda de modelare a lutului ”en columbine”, tehnică fiind prezentată într-un material teoretic. De asemenea Pentru ca experiența să fie completă, elevii implicați vor avea ocazia să-și modeleze prin această metodă propriile vase din lut sau să-și confecționeze opaițe romane prin amprentare, după modelul celor din patrimoniul muzeului.
Monedele strămoșilor. Activitatea propusă va cuprinde o prezentarea generală a monedelor antice care au circulat pe teritoriul României, cu specială privire la patrimoniul deținut de MJIA Zalău (provenit din donații, achiziții etc. și cercetări arheologice), urmată de baterea demonstrativă a unei copii după o monedă romană din sec. III (un antoninian roman emis de Caracalla).
Pomi tradiționali de Crăciun. Bradul împodobit, din zilele noastre, apărut pe filieră germană, ornat cu globuleţe şi beteală, este nelipsit din casele oamenilor. Astfel, în cadrul activității participanții vor descoperi semnificația pomilor tradiționali de Crăciun și vor confecționa împreună podoabe pentru brad. Bradul este astăzi un simbol al sărbătorilor de iarnă, al Crăciunului, însă nu dintotdeauna s-a împodobit brad de Crăciun. În trecut, majoritatea caselor din Sălaj se împodobeau cu Pomii tradiţionali de Crăciun.
VR la muzeu în școala de la țară. Un workshop pe care îl propunem elevilor din mediul rural și în cadrul căruia îi provocăm să folosească tehnologiile moderne pentru a gândi și realiza o expoziție, selectând, în funcție de tematica aleasă, modele 3D din colecțiile noastre.
Prima activitate propusă s-a derulat deja la Școala Profesională Sâg unde au fost etnografi pentru o zi 257 de elevi. La sfârșitul lunii septembrie vom fi la Buciumi unde derulăm activitatea propusă cu elevi de la școlile din Buciumi și Treznea. Până la sfârșitul anului vom ajunge și în școlile din Cristolț, Surduc și Cizer.

Dr. Corina Bejinariu, manager

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *