Proiectul ”Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului cultural imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea” a primit finanțare AFCN

„Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau!”
10 noiembrie 2021
FILOZOFIA, RELIGIA, ȘTIINȚA și POLITICA (39) – Edmund Husserl
25 noiembrie 2021

Proiectul ”Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului cultural imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea” a primit finanțare AFCN

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a depus în cadrul sesiunii de finanţare A.F.C.N. I/2022, proiectul ”Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului cultural imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”. În urma evaluării, proiectul nostru a fost selectat pentru finanțare, la aria Patrimoniu Cultural Material.
Proiectul își propune documentarea, cercetarea, digitalizarea, promovarea și protejarea unui număr de aproximativ 40 de monumente arheologice și de arhitectură, care să acopere o perioadă cronologică cât mai largă și diversă, din epoca preistorică până în perioada modernă. Metoda propusă constă în folosirea noilor tehnologii, precum digitalizarea 3D și 2D (ortofotoplanuri – imagini aeriene cartate). Pe baza modelelor 3D ale monumentelor vom crea o hartă interactivă cu poziționarea monumentelor, care va apărea pe pagina proiectului.
Proiectul mizează pe digitalizarea 3D ca fiind atât o metodă inovatoare pentru promovarea proiectului cultural, cât și unul dintre elementele cheie ale unui model sustenabil de protejare a acestuia.
Procesul de digitalizare a monumentelor istorice va fi organizat în patru etape:
⦁ Identificarea în teren a monumentelor ce urmează a fi digitalizate.
⦁ Monumentele identificate vor fi documentate prin fotogrammetrie 2D (ortofotoplanuri), reconstrucție 3D și georeferențiere spațială într-un proiect de tip GIS, apoi evaluate din punct de vedere al stadiului de conservare și a posibilelor riscuri care le amenință.
⦁ Imaginile, alături de informațiile documentate, vor fi catalogate într-o bază de date special creată, ce va cuprinde fișe de analiză și evidență, utilizînd standardul European Data Model și care, ulterior, vor fi încărcate în Biblioteca Digitală Europeană (europeana.eu), precum și pe site-ul proiectului.
⦁ Organizarea unei conferințe finale în cadrul căreia vor fi diseminate rezultatele proiectului.

Monumentele istorice vizate în proiect pentru digitalizare sunt din mai multe județe ale țării, începând cu județul Sălaj, dar și din Constanța, Tulcea, Giurgiu, Argeș, Ialomița, Mehedinți, Satu Mare, Prahova, Hunedoara, Dâmbovița, Bistrița-Năsăud, Cluj, Călărași și Olt.
Proiectul este derulat de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Asociația Eurocentrica și Asociația ARHAIC.
Echipa de proiect: Horațiu Cociș – coordonator proiect (MJIAZ), Bogdan Șandric – specialist evidență patrimoniu (INP), Mihaela Buruiană – specialist comunicare (INP), Marius Streinu – expert fotogrammetrie (INP), Oana Crina Borlean – expert fotogrammetrie (INP), Marian Tufaru – documentarist (INP), Aurel Stănică – arheolog (ICEM Tulcea), Eugen Stancu – partener (Asociația Eurocentrica) și Bogdan Ilieș – partener (Asociația ARHAIC).
Valoarea totală a proiectului este de 83.800 de lei, din care finanțare nerambursabilă AFCN: 70.000 de lei, contribuție proprie: 4.000 de lei și contribuție Institutul Național al Patrimoniului: 9.800 de lei.
Proiectul ”Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului cultural imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea” finanțat prin AFCN se va derula în perioada 17 ianuarie – 15 noiembrie 2022.
Dr. Corina Bejinariu, manager Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *