VERNISAJUL EXPOZIȚIEI înainte de sfârșit e întotdeauna prea devreme

Fiii Satului Notig 2024
26 august 2024
Voluntari ai Țării Silvaniei, studenții de la Geografia Turismului, Universitatea Babeș-Bolyai, extensia Zalău, premiați pentru implicarea lor
3 septembrie 2024

VERNISAJUL EXPOZIȚIEI înainte de sfârșit e întotdeauna prea devreme

Programul curatorial al Festivalului Curtea Artiștilor se încheie cu expoziția de grup înainte de sfârșit e întotdeauna prea devreme a artistelor Roxana Ajder, Tiziana Cellino, Mara Cucu, Ioana Iacob și Oana Năstăsache. Evenimentul de deschidere va avea loc miercuri, 28 august, începând cu ora 19 la Galeria Moara cu Imagini (str. Morii 1/a, Zalău). Expoziția va putea fi vizitată până în data de 7 septembrie, după următorul program: marți, miercuri, joi în intervalul orar 18 – 21 și vineri – sâmbătă între orele 20 – 23:30. Orice modificare a programului va fi menționată pe rețelele de socializare a Asociației Pro Teatru (Instagram și Facebook: @proteatru).

înainte de sfârșit e întotdeauna prea devreme reunește lucrări a cinci artiste care s-au format în așa-numita „Școala de la Cluj” în generații distincte. Expoziția este menită să evidențieze corespondențele vizuale între creatoare, conexiunile care conturează narațiuni independente. Lucrările expuse încapsulează momente de relaxare și intimitate, evocând zilele leneșe petrecute sub soarele dogoritor, când timpul pare să încetinească, iar gândurile se împletesc într-o stare de beție subtilă. Atmosfera devine aproape palpabilă, fiind întreruptă de intermezzo-uri abstracte și suprarealiste: o combinație de căldură, lumină filtrată și senzații tactile care trezesc dorințe ascunse și apropieri spontane. Intimitatea, apropierea, pierderea și regăsirea dintre oameni sunt centrale în această expoziție, ilustrate prin gesturi delicate, priviri fugare și întâlniri pasionale, toate amplificate de conștientizarea efemerității.

Roxana Ajder (n. 1991, Galaţi) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. A studiat pictura și are un doctorat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca despre feminitate în istoria picturii (2022). A avut numeroase stagii de formare ca profesionist de artă la Accademia di Belle Arti di Venezia, Galleria Doris Ghetta (Milano, Ortisei), Galeria Plan B Berlin, Viltin Galéria (Budapesta) și Associazione Socio Culturale ProCultura – RoArte di Roma. În 2019 Roxana Ajder s-a numărat printre finaliştii Bienalei Jeune Création Européenne, lucrările ei fiind expuse în  Franța, Danemarca, Letonia, Spania, Portogalia, Germania, Italia, SUA și România. 

Tiziana Cellino (n. 1996) locuiește și lucrează în Cluj-Napoca. Lucrările sale îmbină abstractul cu peisajul prin prezența gesturilor organice. Compozițiile sunt structurate folosind forme non-referențiale, creând imagini abstracte care emană esența naturală. Explorez relația dintre fluiditate, dinamism, energie și un echilibru nuanțat (uneori dezechilibru).
Mara Cucu (n. 2000) a absolvit în 2024 masteratul la secția de Pictură a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Practica sa artistică face referire la obiecte familiare, aflate într-un spațiu imaterial și atemporal. Spațiul pe care îl creează este fară adâncime, fară volum, fară context, se concentrează asupra unui singur lucru: obiectul liminal. Alături de frânturi din realitatea în care, nu ceea ce este prezent contează, ci golul, lipsa dinamismului, a prezenței umane și întreaga bizarerie a obiectului reprezentat, el fiind defapt, propria sa enigmă.
Ioana Iacob, născută în 1987, este o artistă din Cluj-Napoca, România. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj, unde și-a urmat studiile de doctorat. Opera Ioanei Iacob explorează în principal stilul figurativ, adesea având o notă autobiografică. Arta sa funcționează ca o investigație continuă în posibilitățile și nuanțele mediului pictural, reflectând o implicare profundă în actul picturii în sine.
Oana Năstăsache (n. 1991, Galați) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, unde și-a desfășurat întregul parcurs academic la Universitatea de Artă și Design. A absolvit secția de pictură în 2013 și a continuat cu studiile de master până în 2015. În 2022, a obținut titlul de doctor în arte vizuale. Lucrările sale îmbină geometrii precise cu contraste cromatice puternice, creând o tensiune între control și spontaneitate. Formele rigide se îmbină cu gesturi energice, generând un dialog dinamic între stabilitate și mișcare. În practica sa artistică, Năstăsache explorează echilibrul dintre rațiune și instinct, unde culoarea și forma devin puncte de plecare pentru o experiență vizuală intensă. Compozițiile sale invită privitorul să descopere noi perspective și semnificații în noul spațiu vizual creat: un spațiu bidimensional ce urmărește reducerea cadrelor tridimensionale din realitatea înconjurătoare la câteva linii esențiale.

…….

Moara cu Imagini este singura galerie privată de artă contemporană din Zalău. Gândită ca o extensie a Centrului Cultural „Moara Artiștilor”, galeria devine un punct de întâlnire al artiștilor vizuali tineri, proaspăt absolvenți sau încă studenți în diferite centre universitare din țară, al celor consacrați, deja recunoscuți și afirmați pe scena artelor naționale și internaționale, cât și pentru artiști aflați la o vârstă apropiată de cea a maturității, care au rămas, din diferite motive, într-un con de umbră. Spațiul își propune, astfel, o strategie de familiarizare a publicului local cu arta contemporană românească, dar și de întâlnire cu creatorii acesteia, formând punți de dialog între privitori și artefactele create recent.
Programul curatorial al spațiului este gândit de Lina Țărmure și își propune, pentru ediția din 2024 a Festivalului „Curtea Artiștilor”, o introducere în practicile artistice contemporane ce au marcat ultimele decenii ale istoriei artei recente. Reunind artiști din București, Cluj și Zalău, cele cinci expoziții vor avea teme distincte, fiind însoțite de tururi ghidate și dialoguri între curator, artiști și public.

…….

Lina Țărmure este curator și manager cultural. A absolvit cursurile de licență și masterat ale Facultății de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității Naționale de Arte din București, unde a studiat fenomenul curatoriatului în perioada postnouăzecistă din România. Curatoriază expoziții și produce proiecte culturale în București și în țară cu artiști reprezentativi ai diferitelor generații. Uneori scrie despre artă, alteori antamează oameni. În 2019 a co-fondat spațiul de artă Diptych din București, unde curatoriază programul de evenimente al acestuia.

Proiect susținut de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Parteneriat cu Asociația Pro Teatru.

www.culturasalaj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *