31 Mai – Ziua Internationala Fara Tutun

Skate Park
Skate Parc in Zalau
28 mai 2008
Romi
Prima baie comunala
4 iunie 2008

31 Mai – Ziua Internationala Fara Tutun

tutunSub sloganul “Tinerete fara tutun” Autoritatea de Sanatate Publica Salaj in parteneriat cu Crucea Rosie Filiala Salaj si Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Salaj vor desfasura activitati specifice de promovare a sanatatii cu prilejul Zilei Internationale Fara Tutun – 31 Mai 2008.

      In data de 31 mai, langa Troita din fata Parcului “Tineretului” Zalau, va fi amplasat un cort inscriptionat cu sloganul campaniei “Tinerete fara tutun”, unde specialisti din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Salaj – Compartimentul de Promovarea Sanatatii impreuna cu voluntarii de la Crucea Rosie si Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog vor informa populatia cu privire la riscurile pe care le implica pentru sanatate consumul produselor din tutun. Ca un element de noutate, in acest an, Autoritatea de Sanatate Publica Salaj a primit de la Ministerul Sanatatii Publice doua aparate (LungLife si monitor CO) cu ajutorul carora orice persoana interesata va putea sa afle cantitatea de monoxid de de carbon exhalat precum si varsta reala a plamanului.

      In lume, majoritatea fumatorilor au debutat inainte de 18 ani si se observa o tendinta de diminuare a diferentei dintre cele doua sexe, fetele incepand sa fumeze din ce in ce mai mult si de la varste din ce in ce mai fragede.

      In Romania, conform studiului realizat in 2007 de Centrul pentru Politici si Servicii in Sanatate, cea mai mare prevalenta a fumatului zilnic se intalneste la grupa de varsta 15 – 24 ani (34,5%), spre deosebire de anul 2003 cand cei mai multi fumatori constatati se inregistrau intre 25 – 34 ani (39,9%).

      Aceasta tendinta de scadere a varstei de la care se fumeaza zilnic o regasim si in procentul celor care afirma ca au inceput consumul constant de tutun de la varste fragede:

          o sub 10 ani: 1,6% in 2007 versus 1,2 in 2003;
          o 11 – 14 ani (gimnaziu): 10,5% in 2007 versus 5,6% in 2003;
          o 15 – 18 ani (in liceu): 36,9% in 2007 versus 39,2% in 2003;
          o 19 – 24 ani: 37,7% in 2007 versus 40,3% in 2003;

      Efectele fumatului in timpul copilariei si adolescentei

      Pe termen scurt:

          o scaderea capacitatii respiratorii si a gradului de oxigenare a organismului ceea ce conduce imediat la reducerea cantitatii de oxigen disponibil pentru muschi, deci la scaderea capacitatii de efort fizic;
          o senzatie de greata, voma, ameteala;
          o cresterea riscului asocierii altor droguri;

         Pe termen lung:

          o Functia respirator este alterata
          o fumatul scade rata de crestere a plamanului astfel incat plamanul unui adult care a fumat din adolescenta este subdezvoltat;
          o adolescentii fumatori au dspnee (senzatia de lipsa de aer) de 3 ori mai frecvent decat nefumatorii;
                + Aparatul cardio-vascular este afectat
          o fercventa cardiaca a unui tanar fumator este cu 2 – 3 batai/minut mai mare decat a unui nefumator;
          o fumatul provoaca boli ischemice coronariene si accident vascular cerebral;
          o Riscul de cancer pulmonar este cu atat mai mare cu cat debutul fumatului este la o varsta mai frageda;
          o Afectarea aspectului fizic
          o aspectul fizic are de suferit (dintii se ingalbenesc si se cariaza mai repede, respiratia miroase neplacut);
          o Viata sexuala a adolescentului este afectata
          o nicotina produce vasoconstrictie, ceea ce conduce la scaderea gradului de irigare cu sange la nivelul penisului, deci la afectarea erectiei;
          o din cauza afectarii secretiei de estrogen, adolescenta poate avea un aspect masculinizat;
          o FUMATUL NU SLABESTE
                + cel mai bun exemplu il reprezinta adolescentele cu exces ponderal si care fumeaza. Exista modalitati mult mai eficiente si, cu siguranta, mai sanatoase de a indeparta kilogramele in plus.

            Pentru a preveni fumatul, trebuie sa actionam la varste din ce in ce mai mici, cu masuri sepecifice, adaptate acestei categorii. Insa este datoria fiecarui cetatean al tarii sa contribuie, in felul sau, la descurajarea fumatului in randul copiilor si tinerilor.

            Pachetele de tigari reprezinta, ele insele, o modalitate de atractie pentru copii si tineri. Pentru a reduce atractivitatea dar si pentru a informa mai clar, OMS recomanda inscriptionarea pachetelor de tutun cu imagini sugestive despre consecintele fumatului.

            Avand in vedere evolutia fenomenului consumului de tutun in randul tinerilor, Guvernul Romaniei la initiativa Ministerului Sanatatii Publice  a decis ca pachetele de tutun sa fie inscriptionate cu pictograme incepand cu 1 iulie 2008. Astfel, pachetul de tigari devine un vector pentru transmiterea corecta de informatii si nu un “magnet” pentru copii si tineri.

           O “Tinerete fara tutun” este un pas esential pentru o viata lunga si sanatoasa!
 

      AUTORITATEA DE SANATATE PUBLICA SALAJ

      COMPARTIMENTUL DE PROMOVAREA SANATATII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *