Afla ce drepturi ai ca si cetatean european

Spital
30 Ani De Viata
29 septembrie 2008
Biserica de lemn
Bisericile de lemn din Salaj
6 octombrie 2008

Afla ce drepturi ai ca si cetatean european

primariaVineri, 3 octombrie, în Zalău va ajunge caravana Comisiei Europene – „Cetăţenia europeană…. Nu doar cuvinte, ci

drepturi concrete!” Între orele 10 – 18, în Piaţa 1 Decembrie 1918, în cadrul campaniei de informare derulată de către Fundaţia Familia şi Ocrotirea Copilului în parteneriat cu Primăria Zalău, vor fi promovate către public noţiunea de cetăţean european şi drepturile asociate acestui statut. Pe lângă discuţiile libere cu participanţii la eveniment, echipa de la standul caravanei va organiza concursuri cu premii, proiecţii video şi va oferi materiale promoţionale.

„Locuitorii municipiului Zalău sînt cetăţeni europeni, iar mobilitatea forţei de muncă, şi nu numai, îi duce în ţări membre ale Uniunii Europene. Prin acţiunea organizată se oferă posibilitatea de a afla care sînt avantajele cetăţeniei europene, avantaje de care un cetăţean se poate bucura doar dacă respectă şi regulile, legile ţării de origine, ale ţării în care temporar locuieşte” declară Radu Căpîlnaşiu, primarul municipiului Zalău.

Campania de informare a demarat în 24 septembrie, simultan în patru oraşe diferite din ţară, şi va continua până în 4 octombrie, la finalul campaniei fiind parcurse 40 de oraşe.

Cu privire la drepturi, orice cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene este şi cetăţean al Uniunii Europene şi beneficiază de drepturi specifice. Acest lucru implică: dreptul de a vota şi de a candida la alegerile locale şi europene în statul membru în care cetăţeanul are reşedinţa, chiar dacă acesta nu este statul de origine; dreptul de a beneficia de o bună administraţie a instituţiilor europene şi accesul la documentele lor; dreptul de a adresa petiţii Parlamentului European şi de a depune plângeri în legătură cu gestionarea instituţiilor europene; dreptul la protecţia consulară; accesul liber la piaţa muncii din statele membre.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *