Comemorare a martirilor de la Treznea

OLÁH Ștefan, triplu campion național în anul 2019!
28 august 2019
La Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Șimleu Silvaniei, a sunat, din nou, clopoțelul!
11 septembrie 2019

Comemorare a martirilor de la Treznea

În fiecare an, pe 9 septembrie, sălăjenii îi comemorează pe cei 86 de eroi martir, masacraţi în 1940 de armata hortystă, în localitatea

Treznea.

 

 

Un ceremonial militar şi religios a avut loc luni, la cimitirul şi monumentul martirilor din Treznea, numele victimelor fiind citite de preotul satului, în slujba de pomenire de la mormântul lor comun.

 

„Nouă, celor de azi, autorități locale și județene, ne revine datoria de comemora, la fiecare început de toamnă, eroii martir de la Treznea, Ip și celelalte localități din județ afectate de tragediile din septembrie 1940. Chiar dacă simbolice, gesturile noastre, precum o jerbă de flori, onorul militar, prezența la monumentele dedicate și cimitirele unde se odihnesc acești eroi martiri sunt o datorie de onoare pe care nu avem cum s-o încălcăm”, a precizat prefectul Florin Florian, în cuvântul susţinut cu acest prilej.

 

Autorităţile locale şi judeţene şi reprezentanţi ai partidelor politice au depus, luni, jerbe de flori la cele două monumente din Treznea dedicate martirilor din septembrie 1940, din cimitir şi sat, ceremonialul de comemorare încheindu-se cu defilarea trupelor, pe acompaniamentul muzical asigurat de Fanfara Promenada din Zalău.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − 6 =