DELICATESE SLANA FEST SAMSUD 2024

SLANĂFEST, ediția a II-a
7 februarie 2024
La multi ani Domokos László!
14 februarie 2024

DELICATESE SLANA FEST SAMSUD 2024

Slana Fest din Samsud a ajuns la cea de a doua editie si a adunat impreuna producatorii locali si micii fermieri, la  un targ al produselor traditionale si la o competitie culinara traditionala.
Locatia evenimentului a fost in viile si beciurile din Samsud, unde proprietarii faimoaselor beciuri au pregatit un festin pentru vizitatori. Cei prezenti au putut gusta gratuit din produsele pregatite dupa retetele traditionale si au putut cumpara din marea diversitate de alimente.
Pe langa alimente nu au lipsit vinurile de casa si bauturile special pregatite in cele de peste 40 de pivnite din comuna.
Bineinteles ca la acest festival nu a lipsit slanina preparata sub diferite forme si dupa technici locale secrete, cu care au participat la concursul jurizat.
Concurentii au pregatit slanina cu diferite codimente si metode de afumare, iar rezultatul final a fost un preparat care a incantat papilele gustative.
Vizitatorii au fost incantati de acest festival organizat intr-o zona mirifica, in aer liber, iar pentru unii produsele expuse le-a adus aminte de gustul copilariei cand bunicii pregateau aceste mancaruri sanatoase.


Bántó Zoltán primar comuna Șamșud: -Slana Fest este la a doua editie in comuna noastra. Vorbim de un francize care este organizat in mai multe parti ale tarii, adica Cluj sau Brasov. Nu ne-am asteptat ca in prima editie sa aiba asa mare impact, nu as fi crezut ca mai sunt atat de multi iubitori de slanina sau iubitori de produse traditionale. Am incercat anul acesta fata de anul trecut sa implicam producatorii locali sa vina cu produsele lor traditionale. Anul acesta am organizat cu comunitatea locala si vrem sa atragem oamenii din mediul rural. Promovam produsele si producatorii locali.
Vicsi Lénárd presedintele juriului: -am organizat a doua oara acest concurs, ca sa putem promova produsele traditionale, asa cum am invatat de la parintii nostrii. In primul rand arbitram cum arata estetic culoarea produsului, al doilea gustul cum este afumat si pastrat. Ultimul criteriu vin cei de la concurs si prezinta cum a facut afumarea si cat au tinut in sare si bineinteles cum a murit porcul si la final dupa numararea punctajului se va decide cine este castigator.
producator: avem produse traditionale, afumate in pod, asa cum au facut bunicii nostrii, avem carnati, palinca, vin
producator: am pregatit prajitura de casa, haios, asa se zice, cu gem si sare
producator: -am pregatit prajitura, gem, diferite produse de casa
producator: avem slanina, salam de casa si cotlet afumat, in rest avem palinca de 6 feluri, am avut dulceata, compot, silvolita, mancare, carnati, caltabos si ciorba traditionala
vizitator: mi se pare  un festival extraordinat, sunt aici pentru prima data, doream sa vad produse traditionale, naturale si felicit acest eveniment, felicit pe domnul primar
vizitator: -este un eveniment gastro cultural foarte  important pentru aceasta zona,  noi am venit la acest festival deoarece bunicii mei sunt din comuna Samsud, mi-am adus si nepotelul si copilul ca sa le prezint traditiile de aici, sa degustam diferite preparate locale
copi: a fost foarte frumos, mie mi-a placut branza si branzoicile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *