Festivalul Vin în Vie – prima ediție

La Multi Ani Anca Pop!
21 august 2022
La Multi Ani Alexandru Flonta!
22 august 2022

Festivalul Vin în Vie – prima ediție

Vin, muzica, atmosfera mirifica, spectacol culinar, zdrobitul strugurilor cu picioarele, de acestea au avut parte cei prezenti la Prima editie a Festivalului Vin In Vie, duminica 21 august 2022.
„Vinul si muzica inveselesc inima omului. Si mai mult decat amandoua iubirea de intelepciune.” Sub acest motto s-a organizat duminica in localitatea Lompirt, in apropiere de Zalau evenimentul intitulat Vin in Vie.
Cei prezenti au putut gusta mancare traditionala, sarmale facute in foi de vita de vie cu ingrediente magice, cu dragoste si au degustat vinurile realizate printr-un proces unic din podgoriile magurei din Simleu Silvaniei. Maestrul Mircea Groza a oferit o demonstratie de arta culinara gratar, tocana, parmezan si jambon.
Au fost expuse picturi( Povestea Vinului) pe doage de butoi si articole traditionale pentru producerea vinului, a avut loc o sezatoare cu povesti si traditii, s-au realizat coronite impletite din vita de vie.
Un moment artistic a fost zdrobitul strugurilor cu picoarele si dansul sanzaienelor plin de magie pe muzica imbatatoare dupa care s-a degustat mustul aromat.
Organizatorii sustin ca prima editie a festivalului Vin in Vie a fost un succes, asa ca la anul vor continua.
Se doreste ca acest frumos eveniment sa devina o traditie pentru comunitatea din judetul Salaj.
Regina si regele padurii invitat: – sunt regina padurii si am venit ca si simbol al prosperitatii si ca sa tragem un semnal de alarma vis-a-vis de situatia padurilor si copacilor la noi din tara.
-eu sunt regele padurii si simbolizez prietenia, intelegerea, sustenabilitatea si bucuria de a avea recolta bogata.
Mihail Manolache somalier -Avem un vin spumant minunat obtinut prin metoda traditionala, un vin spumant usor, un vin spumant fresh, racoros, ideal pentru veri si pentru serile de vara. Vinurile sunt recomandate la 4 sau 6 grade. Putem incepe o degustare cu vin spumant, putem termina o degustare cu vin spumant si atunci cand nu stim ce vin sa asociem la un fel de mancare luam un spumant, este foarte versatil, niciodata nu o sa gresim.
Gorgan Maria viticultor: -Ne-am dorit sa cream un festival al vinului si vitei de vie, iar cu aceasta ocazie sa aducem in atentia invitatilor aspecte importante de la culesul viei, cum ar fi zdrobitul strugurilor, obiceiuri din trecut si obiecte traditionale, care unora le starneste nostalgie, iar altora setea de cunoastere. Am fost binecuvantati cu o comoara si vrem sa o impartim cu intreaga lume.
invitat: -este foarte frumos si ma asteptam sa se intample asa ceva la nivelul Salajului. Ne bucuram ca promoveaza traditiile romanesti si speram la cat mai multe evenimente de acest fel pe viitor.
Sergiu Corbu Boldor artist: -acest festival mi se pare foarte reusit deoarece se imbina traditiile vechi si cele noi, se imbina muzicile vechi cu muzicile noi. Cel mai mult imi place in acest festival ca s-a pregatit un „hârdău” in care zanele din Zalau vor zdrobi strugurii cu gleznele lor goale intr-un ritual al stoarcerii vinului cu o metoda traditionala si din vechime.
invitat: -este un eveniment foarte reusit, este un festival despre producatori care au investit foarte mult, foarte multa munca, sudoare si care au reusit pana la urma sa dea publicului niste produse de calitate deosebite.
Dacian Badea reprezentant Silvania Bio: -ma bucur ca sunt tot mai multe ocazii care aduna la olalta companii, chiar daca mici, companii interesante din judetul Salaj, oameni care s-au straduit sa creeze branduri cum este si acest brand. Ne bucuram ca ne adunam aici mai multe branduri care au componenta numelui Silvania, suntem si noi mandrii de originile noastre si la fel ca si noi ne bucuram cand vedem ca oamenii, echipele de aici reusesc sa se impuna, reusesc sa creeze produse interesante, bune, cautate, muncite de oamenii de aici, cu roadele din acest pamant si le dorim succes.
Mircea Groza maestru bucatar: -mai multe feluri de mancare dar vedeta e aceasta mica portie de sarmale sau piroște cu frunza de viță. Am vrut sa personalizam un pic si mancarea, am facut carnaciori in frunza de vita, sarmale in frunza de vita, sarmale de post in frunza de vita si toate asortate cu vinurile asortate de la crama. Eu cred ca putem sa mancam si sa gatim exact cum faceau bunicile noastre, socăcițele batrane, matusile noastre si sa mergem mai rar un pic la supermarket, sa luam ingredientele noastre, sa gatim cu ce avem in curte, in gradina, in coteț, în grajd si cred ca vom trai mult mai bine.
invitat: -sunt niste sarmale extraordinare, imi aduc aminte de sarmalele facute de bunica la tara, sunt realizate de maestrul Mircea Groza, stiu ca stie sa faca multe retete, dar parca cele in vita de vie sunt cu adevarat speciale si mai ales cu adevarat mai potrivite pentru un astfel de eveniment. Pofta buna.
Cristian Mihai Lazar primar Simleu Silvaniei: -evident ca mi se pare un eveniment foarte bun de inalta calitate si ma bucur sa fac parte mai ales ca este o deshidere de drum, doar un inceput si arata deosebit de promitator. Ma bucur foarte mult pentru ca noi ca natiune avem o serie de valori, iar printre valorile noastre se incadreaza si traditiile pe care noi ca popor le avem si sunt traditii unice, iar astazi ne-am intors cu fata catre traditie. Am gustat aici sarmale in frunza de vita de vie, am fost martor la dansul zanelor in struguri pentru stoarcerea mustului, cadru natural, muzical toate ne arata ca evenimentul de astazi este unul deosebit de reusit si convingerea mea traditiile ne intoarcem catre ele dar stam cu fata si catre viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.