Pelerinaj Badacin – Sighet

Examen dificil pentru Scoala de gladiatori
30 iulie 2008
AJOFM Salaj
ZIUA PORTILOR DESCHISE
26 august 2008

Pelerinaj Badacin – Sighet

casa Iuliu ManiuDe la Badacin va porni sâmbata 23 august, în pelerinaj la Sighet zeci de tineri greco-catolici, din judet si din tara.

 Este al noulea an în care are loc acest pelerinaj, organizat de Episcopia Greco-Catolica  de Oradea si Congregacia “Don Orione” în perioada 22 august – 1 septembrie 2008, în cinstea martirilor acestei Biserici. Pelerinajul se desfasoara cu binecuvântarea P.F. Lucian Muresan, P.S. Virgil Bercea si P.S. Ioan. Anul acesta pelerinajul se desfasoara sub semnul Anului Paulin, a împlinirii a 150 de ani de la aparitiile Fecioarei Maria de la Lourd, a împlinirii a 200 de ani de la nasterea lui Simion Barnutiu. Tot în anul acesta se mai implinesc 60 de ani de la desfintarea abuziv  a Bisericii Greco-Catolice si începutul martiriului pentru episcopii, preotii si credinciosii acestei Bisericii.
Dupa  ce vor vizita casa lui Iuliu Maniu de la Badacin, pelerinii se vor aduna azi la ora 19  la demisolul noii biserici din localitate, unde li se va vorbi despre importanta crestina  a pelerinajului si despre istoria Salajului, cu precadere a marilor oameni politici Simion Banutiu si Iuliu Maniu. Vor lua cuvântul: vicarul foraneu al Silvaniei Pr. Gheorghe Turcas; Pr.drd. Ciprian Robotin, Pr. Nicolae Bodea, preotul paroh din Badacin Cristian Borz; pr. Florian Gui, initiatorul pelerinajului si Badea Vasile, unul dintre badacienii care l-au cunoscut pe Iuliu Maniu. În încheierea întâlnirii cei prezenti vor viziona  un clip despre istoricul pelerinajului, precum si filmul “Memorialul Durerii – Procesul lui Iuliu Maniu”
Grupul va porni pe jos din Badacin, de la mormântul simbol al lui Iuliu Maniu si va poposi la Guruslau, apoi în comuna Bocsa, locul de nastere al lui Simion Barnutiu, în Basesti si Arinis, dupa  care vor ajunge la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, unde în data de 29 august va fi celebrata  o Sfânta  Liturghie în amintirea martirilor de la Sighet.

Pr Cristian Borz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *