EXPOZITIE DE BUBALINE in comuna Romanasi

Sarut
Record mondial la sărut în Mexic
17 februarie 2009
ISU Salaj concurs 2
Concursul Cu viata mea apar viata in Maramures
11 iunie 2009

EXPOZITIE DE BUBALINE in comuna Romanasi

bivoli Zeci de CRESCATORI DE BIVOLI DIN JUDETELE Salaj, Bistrita Nasaud, Cluj, Maramures au luat parte la EXPOZITIA DE BUBALINE din comuna Romanasi, jud.Salaj. Evenimentul a fost organizat de SC Global Distribution Group SRL in parteneriat cu Asociatia Crescatorilor de Bovine din judetul Salaj si Asociatia Crescatorilor de Bivoli din Transilvania in cadrul proiectului cofinantat de MADR si Banca Mondiala.

Tarani au venit cu animalele pentru ai indemna si pe cei mai tineri sa nu renunte la cresterea bivolului care din pacate este un animal pe cale de disparitie.

Taranii se orientează de la bivoli la vaci, în funcţie de cerinţele pieţei. Dacă până acum câţiva ani, mai toate casele aveau în grajd cel puţin patru bivoli, acum, abia găseşti câte o familie care să mai crească astfel de animale. Oamenii spun că laptele de bivoliţă este mult mai bun decât cel de vacă dar, degeaba pentru că nu au cui să-l vândă si cine il cumpara ofera prea putini bani pe el. Asa ca prefera sa pastreze laptele pentru propriu consum, sa-l dea la vecini sau la animalele din gospodarie.Oamenii se plâng că de-a lungul timpului, numărul lor a scăzut considerabil.

Sincron Calin Zanc organizator: Laptele de bivol este foarte cautat in Italia, inca nu am gasit un procesator dar speram ca vom gasi. Din pacate bivolul este un animal pe cale de disparitie.Vre sa stimulam si tinerii sa creasca astfel de animale. Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline – modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinantat de Banca Mondiala si MADR.

Iata ce ne-au declarat cativa crescatori:

Crescator: Din pacate nu prea mai vin firmele sa colecteze lapte de bivol si ne dau bani putini pe el 1 leu pe litru.Astia nu sunt bani.

Crescator: Laptele il folosim mai bine in familie decat sa il dam pe bani putini. Mai facem smantana, branza si unt din el.

Crescator: D-au lapte la vitel, il mai duc la piata nu sunt puncte de colectare din pacate si ce ne rramane mai d-am la porci.

Crescator: Laptele l-am dus o luna la producator dar am primit foarte putini bani, mai mult muncim decat castigam.

Pentru laptele de bivoliţă nu există cote de producţie acordate de Uniunea Europeană. Acest avantaj nu a fost însă valorificat în România. Laptele de bivoliţă are o compoziţie complexă şi se caracterizează printr-o pondere ridicată în substanţă uscată şi grăsimi, superioară laptelui produs de către toate celelalte specii de animale de fermă. De asemenea, are un conţinut ridicat în vitamine şi compuşi minerali.

Pentru animalele cele mai frumoase proprietarii au primit diplome, cupe si bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *