Brandul turistic de țară al României este adesea subiect de discuție în materie de mijloace de promovare și oportunități de acțiune pentru atragerea vizitatorilor din străinătate. Târgurile de turism organizate în Europa sau chiar pe alte continente sunt de obicei ocazia perfectă pentru ca potențialul țării noastre în acest domeniu să fie exploatat corespunzător. De curând, România s-a promovat la târgul de turism de la Barcelona, în condițiile în care Spania este în top 10 țări din care provin cei mai mulți turiști străini care aleg să ne viziteze (în medie, în jur de 10.000 de persoane / lună).
IBTM World reprezintă de fapt un târg de turism special, destinat profesioniștilor, deci axat pe zona B2B (business to business). Standul național a reunit 19 co-expozanți din rândul tour operatorilor, agențiilor de turism, hotelierilor și Organizațiilor de Management al Destinației. Au fost promovate astfel servicii și pachete destinate segmentului corporate, inclusiv soluții de team building și de city break.
Organizarea de evenimente, foarte profitabilă în industria de ospitalitate
Specialiștii care au vizitat standul României au primit oferte de organizare pentru conferințe, congrese și alte evenimente de afaceri în România. Implicit, au fost informați cu privire la cele mai frumoase locuri de vizitat de către turiști, ca parte complementară a conținutului profesional al excursiilor în țara noastră. Marile orașe oferă nu doar obiective turistice clasice, ci și tot mai multe locații de divertisment modern, de la cazinouri la centre spa și wellness de-a dreptul spectaculoase.
Ies în evidență mereu obiectivele naturale care merită vizitate, fie că ne referim la zonele de la malul Mării Negre, la ariile montane sau la Delta Dunării. Fiecare regiune din țară are atuurile sale – de exemplu putem menționa Mănăstirile din Bucovina sau castelele, cetățile și vestigiile istorice din Transilvania, Muntenia și Dobrogea. Putem aminti în acest context și traseele de tip Drumul Vinului.
București rămâne principalul oraș cu infrastructură potrivită pentru organizarea de evenimente, urmat de Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Constanța (inclusiv zona de litoral, cu stațiunile aferente) și Oradea. La nivel internațional, industria ospitalității reușește să obțină profituri însemnate pe segmentul de organizare de evenimente.
Se estimează că aceste activități aduc în România peste 50% din totalul veniturilor încasate din turism, conform datelor Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Dincolo de hoteluri, există centre de evenimente care pot susține astfel de cereri din partea companiilor. Mai departe, o mulțime de furnizori își aduc contribuția la buna desfășurare a evenimentelor de afaceri, ceea ce aduce beneficii pe verticală în economia românească.
La același HYPERLINK târg de turism din Barcelona, promovarea destinației turistice România a fost susținută și prin distribuirea de materiale de informare (accesibile inclusiv prin coduri QR), dar și prin organizarea de degustări cu produse locale precum ciocolată și alte alimente autohtone. Experiențele de tip culinar fac parte adesea din ofertele integrate de turism, inclusiv pe segmentul de business.
Barcelona, un oraș emblematic pentru evenimente de business
Prezența României în orașul catalan este foarte relevantă pentru mediul de afaceri local, căci Barcelona a devenit de-a lungul timpului un centru important de business recunoscut în întreaga lume. Aici sunt organizate fel de fel de evenimente B2B, un bun exemplu recent fiind conferințele ICE Barcelona 2025 și iGB Affiliate Barcelona 2025, dedicate specialiștilor din industria iGaming.
Cei mai mari producători de sloturi online și software pentru ruletă live, blackjack live, baccarat live, precum și alte companii de profil gambling au prezentat jocuri de cazinou și diverse soluții disponibile și pe platforme de specialitate licențiate în România. Țara noastră are o piață a jocurilor de noroc matură și bine conturată, în cursul acestui an împlinindu-se deja 10 ani de când NetBet devenea prima companie licențiată ONJN (L1160651W000195, 18+, Fii Responsabil).
Prezența României la cea de a 20-a ediție a acestui târg internațional de turism de la Barcelona face parte din strategia de promovare a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Au participat expozanți din diverse părți ale globului, printre care agenții de turism, hoteluri, companii aeriene, specialiști din industria de profil, cu scopul de a încheia parteneriate de afaceri și de a se informa despre noutățile din domeniu.
„Cel mai plăcut lucru este că în momentul în care îi îndemni – Mergeți, vizitați România! -, fac acest lucru și revin. Întotdeauna impresiile sunt extraordinare. Li se pare că România a evoluat foarte mult și este o destinație extraordinară pentru ei din punct de vedere turistic”, a explicat Dr. Sandra Gătejeanu, consul general al României în Barcelona.
Sursa foto canva.com