APELUL CETATENILOR CATRE PRESEDINTELE IOHANNIS

Kelemen Hunor declaratii despre Marko Attila
30 martie 2015
Alina Gorghiu si Vasile Blaga la Zalau
7 aprilie 2015

APELUL CETATENILOR CATRE PRESEDINTELE IOHANNIS

Apelul cetățenilor către Președintele Iohannis: vă solicităm să preveniți alegerea unui nou

parlament cu 600 de parlamentari

 

În jurământul depus v-aţi angajat să respectaţi Constituţia României, în care atribuţiile Președintelui prevăd vegherea respectării Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. Comisia comună a Parlamentului pentru modificarea legilor electorale nu are în vedere aplicarea rezultatului Referendumului din 2009 referitor la numărul maxim de 300 parlamentari, iar noul proiect de lege nu va lua în consideraţie referendumul şi, în consecinţă, CCR va invalida această propunere. Astfel, puteți preveni acum apariţia unei legi electorale neconstituţionale care să facă posibilă alegerea, din nou, a unui parlament cu aproximativ 600 de parlamentari, prin sesizarea la CCR a nerespectării numărului maxim de 300 parlamentari decis la Referendumul din 2009 sau prin organizarea unui nou Referendum.

Stimate domnule Klaus Iohannis, Preşedinte al României,

În data de 23 ianuarie 2015 am expediat in atenția Dvs. o petiție, care a fost semnată on-line de peste 500 de cetățeni, detalii aici http://www.tody.ro/document/2015-01-23-Senator-Valeriu-Todirascu-Scrisoarea-catre-presedintele-Iohannis-pt-respectare-numar-maxim-parlamentari și aici http://www.petitieonline.net/petitie/41562146

 

În această petiție cetățenii vă solicitau:

 

„1. Să sesizaţi Curtea Constituţională a României pentru rezolvarea unui conflict între autorităţile statului, respectiv Preşedintele României care a iniţiat Referendumul din 2009 şi Parlamentul României care refuză să îl pună în aplicare, astfel încât Curtea Constituţională a României să constate că actuala Lege nr. 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului a devenit neconstituţională în urma validării Referendumului din 2009. Prin acest demers, Parlamentul României va fi obligat să modifice această lege pentru a o pune de acord cu voinţa populară exprimată prin referendum;

 

sau, alternativ,

 

2. Să organizaţi un nou referendum pe tema numărului de parlamentari dacă doriţi să propuneţi o altă formă de Parlament, şi nu cea rezultată din Referendumul din 2009. Un nou Referendum va înlocui cerinţa agreată în 2009 cu dorinţa actualizată a poporului privind numărul maxim de parlamentari.

 

În lipsa acestor măsuri, există riscul ca legea alegerilor parlamentare să se blocheze în Parlament şi acesta să nu poată veni cu o lege constituţională, în timp util, sau ca Parlamentul să voteze o lege care, ulterior, se va dovedi neconstituţională, deci inaplicabilă. Orice alt demers legislativ care nu va respecta Referendumul din 2009 sau un nou referendum pe aceeaşi temă, nu va respecta voinţa populară şi va fi, deci, neconstituţional.”

 

Ca răspuns la această petiție, Comisia comună a Parlamentului României pentru modificarea legilor electorale, a emis în data de 30 martie 2015 o adresă în care se menționează că această Comisie „nu are în competență examinarea unor astfel de petiții”, detalii aici http://www.tody.ro/document/2015-01-23-Raspuns-la-Scrisoarea-catre-presedintele-Iohannis-pt-respectarea-numarului-maxim-de-parlamentari

 

După cum se poate înţelege din răspuns, această comisie nu are în vedere aplicarea rezultatului Referendumului din 2009 referitor la numărul maxim de parlamentari, iar noul proiect de lege nu va lua în consideraţie referendumul şi, în consecinţă, CCR va invalida această propunere, înainte sau după promulgare.

 

Tocmai pentru a evita această situaţie care ar întârzia în mod nepermis elaborarea unei legi electorale corecte şi constituţionale m-am adresat dumneavoastră pentru că aveţi posibilitatea să solicitaţi CCR să se pronunţe în această problemă înainte de încheierea sesiunii parlamentare şi astfel să permiteţi redactarea unei legi care are şanse de a fi avizată de CCR.

 

Cum între atribuţiile funcţiei de Preşedinte al României se află şi cea a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, conform Art. 80 alin. (2), puteţi preveni apariţia unei legi neconstituţionale adoptând una din cele două căi pe care le-am propus mai sus.

 

În campania electorală pentru preşedinţia României şi în jurământul depus v-aţi angajat să respectaţi Constituţia României care, la Art. 2 (1) precizează: “Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.”

 

Cu speranţa că, prin intervenţia dumneavoastră, veţi reuşi să determinaţi Parlamentul să elaboreze o lege electorală constituţională, vă retrimit acest îndemn de punere în aplicare a prevederilor Referendumului din 2009, Referendum al cărui rezultat nu a fost pus în practică de Parlament.

 

Cu deosebiă considerație,

 

Senator Valeriu Todirașcu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *