Consiliul Judetean Salaj excendent bugetar de peste 46.000.000 lei

Boncidai Csaba: 2016 un an promitator
15 ianuarie 2016
GABRIEL OPREA VA FI URMARIT PENAL?
25 ianuarie 2016

Consiliul Judetean Salaj excendent bugetar de peste 46.000.000 lei

Valer Crişan, prim-vicepreşedinte al PNL şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj şi

Dan Nicu Cherecheş, consilier judeţean din partea PNL, au susţinut vineri o conferinţă de presă la sediul PNL in cadrul careia au prezentat motivele pentru care consilierii liberali au votat, împotriva adoptării bugetului judeţean pentru anul 2016.

 

 

Dan Nicu Cherecheş, consilier judeţean din partea PNL, a declarat ca se investesc mulţi bani în festivaluri şi activităţi culturale, precum si in alte domenii iar prezenţa la evenimente este scazuta. In opinia acestuia “funcţionăm după scheme învechite” şi acest lucru ar necesita o schimbare, de exemplu: „oamenii nu sunt intrebaţi ce vor sau ce işi doresc, ar trebui sa se ţina cont şi de opinia publica”  şi apoi sa fie alocate fondurile.

În urma sedinței Consiliului Județean de azi 22.01.2016 , consilierii județeni ai Partidul Național Liberal  Sălaj au votat împotriva punctului nr.3 a Ordinii de zi , respectiv a Bugetului Consiliului Județean Sălaj, având în vedere, cel puțin, următoarele argumente: Legea Administraței Publice Locale care prevede inperativ ca înainte de adoptarea sedințelor, locale cu cel putin 5 zile înainte ,o data cu publicarea Ordinii de zi a sedinței , este obligatoriu de a comunica tuturor consilierilor locali și materialele de sedință,  ori acest lucru nu a fost indeplinit de către  Consiliul Județean.

 

Vicepreședinte Valeriu Crișan: Argumentul nostru  este întărit de faptul că, la rectificările bugetare, nerespectarea acestui termen era o practică a Consiliului Județean Sălaj , în acest sens încă din cursul anului 2015 consilierii județeni PNL au atras atenția, că începând cu anul 2016, nu vor mai da curs în adoptarea hotărârilor care nu respectă acest termen, termen de altfel minim necesar pentru ca proiectele de o asemenea importanță cum, este adoptarea bugetului annual, să poată îndeplini condițiile de transparență și pentru a putea fi în mod real dezbătut cu toți factorii implicați în delurarea acestuia, inclusiv cu societatea civilă  și a beneficiarilor acestui buget, care este comunitatea.

 

În anul 2015 consilierii județeni PNL au dat un gir de încredere , raportat la consistența bugetului pe anul 2015 , în sensul de a adopta toate rectificările bugetare a bugetului județului Sălaj ( un numar de 14 rectificări în 12 luni ) tocmai pentru a da posibilitatea executivului Consiliului Județean ca banii alocați pentru dezvoltarea județului în special infrastructura județeana să poata fi cheltuiți eficient. Cu toate aceste, în anul 2016 Consiliul  Județean  are un excendent bugetar de peste 46.000.000 lei  cea ce înseamnă o lipsa de performanță a  Consiliului Județean.

Tot în cursul anului 2015 am hotărât, tocmai pentru cheltuirea banului public pe dezvoltare ,achiziționarea unui aparat RNM la Spitalul Județean de Urgență Zalău care din punctul nostru de vedere este un lucru benefic, util tuturor sălajenilor .Mai mult au fost încheiate acorduri de parteneriat cu UAT-uri pentru execuția de lucrări în infrastructura județeană, care au venit în completarea modului de cheltuire a banilor pe drumuri județene și, cu toate acestea, Consiliul Județean Sălaj are excedent care din punctul nostru de vedere este extrem de mare .

Un alt motiv al neacordării votului de încredere pe buget este și o lipsă de transpareță în modul execuției bugetare a bugetului județului precum și o lipsă de comunicare în acest sens.

Dacă bugetul pe 2016 ar fi respectat cel puțin aceste condiții, suntem convinși că multe drumuri județene ar fi putut fi într-un stadiu avansat în execuția lucrărilor și nu blocaje în lucrări așa cum se asfaltă drumurile județene ( ex. Valcău- Tusa, Nușfalău – Crasna) .

 

Consilierii PNL din Consiliul Județean în cursul anului 2015 au dat dovada că sunt interesați de modul în care dezvoltarea județului merge, fapt pentru care nu s-au comportat într-o manieră criticabilă și făra sens așa cum în alte Consilii Locale se comportă alți consilieri și poate că unul dintre cele mai bune exemple este cel al  modului de derulare  a ședințelor din Consiliul Local  Zalau .

 

Consilierii Județeni ai PNL vor insista în cursul anului 2016 că toate obiectivele de investiți sau reparații la drumurile județene să respecte procedura legală și vom susține ca lucrările noi  să poată  fi supuse lictitațiilor publice în modul “ proiectare și execuție , tocmai pentru a restrânge timpul de la data  deschiderii  licitației și  pâna la execuția propiu zisă  sa fie “  Ex . pe care îl putem da este cel de la Măieriște – Doh , Doh Carstelec .

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *