Una din preocupările pe care candidatul PSD Sălaj la Camera Deputaților, Ionel Ciunt, le are în calitate de parlamentar este oferirea de servicii medicale la standarde moderne. Inițierea construcției primului spital zonal din Sălaj după anul 1989 și investiții în spitale și clinici, fac, de asemenea, parte din preocupările lui Ionel Ciunt în domeniul sănătății.
Totodată, Programul de guvernare al Partidului Social Democrat pentru perioada 2025-2028 prioritizează investițiile în domeniul sănătății și are obiective clare pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate.
Priorități pentru politicile de sănătate:
- Sustenabilitatea și reziliența sistemului de sănătate, prin acces sigur la toate tipurile de servicii medicale și medicamente de bună calitate, pentru fiecare cetățean, inclusiv în situații de criză.
- Îmbunătățirea finanțării sistemului de sănătate, prin bugetare multianuală, acordarea de deduceri pentru asigurări complementare de sănătate și realizarea unui grad ridicat de absorbție a fondurilor europene dedicate domeniului sănătății pentru perioada 2025-2028.
Obiective în domeniul sănătății:
Dezvoltarea asistenței medicale primare și comunitare
- Rețea națională de centre medicale comunitare în mediul rural și orașele mici:
- Asigurarea accesului permanent și rapid al pacienților la servicii de asistență medicală primară, telemedicină, stomatologie și farmacie comunitară.
- Au fost semnate 200 de contracte de finanțare de 200 milioane de lei, cu termen de finalizare în 2025.
- Dezvoltarea asistenței medicale primare. Renovarea și dotarea cabinetelor de medicină de familie
- Asigurarea personalului medical necesar în mediul rural și în zone defavorizate, prin definirea și finanțarea unui pachet de instalare și retenție pentru medici, farmaciști și asistenți medicali.
- Au fost semnate 2.600 de contracte de finanțare cu medicii de familie pentru reabilitarea și dotarea cabinetelor, în valoare totală de 900 milioane de lei, cu termen de finalizare în 2025.
Dezvoltarea rețelei de asistență medicală ambulatorie de specialitate
- Creșterea accesibilității la servicii medicale de specialitate, la un pachet complet de investigații clinice și paraclinice, spitalizare de zi, telemedicină.
- Modernizarea, extinderea și dotarea ambulatoriilor publice.
- Au fost semnate 69 de contracte de finanțare în valoare de 950 milioane de lei, cu termen de finalizare în 2025.
Dezvoltarea asistenței medicale spitalicești – 33 miliarde de lei
- Continuarea investițiilor în spitalele regionale Iași, Cluj-Napoca, Craiova, în valoare de 10 miliarde de lei, cu termen de finalizare în 2028.
- Finalizarea investițiilor în centrele de mari arși din București, Timișoara, Târgu-Mureș – în valoare de 1 miliard de lei, cu termen de finalizare în 2025-2026.
- Construcția primului Centru de excelență pentru diagnosticarea și tratamentul cu protonoterapie la București – 600 milioane de lei, termen de finalizare în 2027.
- Construcția de spitale și clădiri noi spitalicești, cu finanțare din PNRR, în valoare de 10 miliarde de lei, cu termen de finalizare în 2026.
- Investiții pentru spitale noi, din împrumut BEI de 12 miliarde lei, termen de finalizare 2028.
- Profesionalizarea managementului pentru structurile de conducere din spitale și flexibilizarea organizării spitalelor în funcție de nevoile de servicii.
- Dezvoltarea serviciilor de asistență medicală pentru pacienții critici (infarct miocardic, AVC, poli-traumă, arși) și a capacității de răspuns a secțiilor ATI.
- Dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative intra-spitalicești.
Politica în domeniul medicamentului
Acces neîngrădit, inclusiv în mediul rural la medicamente; reducerea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente; scurtarea duratei de introducere în compensare a medicamentelor noi; încurajarea dezvoltării și cercetării în industria farmaceutică.
- Încurajarea deschiderii de farmacii în mediul rural și oficine farmaceutice mobile în zonele izolate.
- Dezvoltarea de noi mecanisme de evaluare și de preț a medicamentelor pentru compensare și menținerea acestora pe piață.
- Încurajarea consumului de medicamente generice și biosimilare.
- Dezvoltarea studiilor clinice și încurajarea cercetării pe platforma hub-ului de inovare.
- Susținerea, prin mecanisme economice, a investițiilor în industria farmaceutică de producție de medicamente în România și crearea Comisiei mixte pentru medicamentele critice, cu reprezentanți din industrie și asociațiile de pacienți.
Prevenția și programele de sănătate
- Accelerarea derulării programelor naționale de screening și extinderea acestora cu finanțare de la UE sau bugetul de stat, pentru boli cardiovasculare, diabet zaharat, cancer.
- Finalizarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului.
- Înființarea rețelei de centre de consiliere și suport pentru prevenirea consumului de droguri și a centrelor de combatere a adicției pentru copii și adolescenți.
- Introducerea educației pentru sănătate în școli.
Dezvoltarea centrelor de îngrijire a persoanelor vârstnice, îngrijiri la domiciliu și îngrijiri paliative
- Finalizarea Planului național de îngrijiri paliative, creșterea finanțării pentru minimum 4.000 de paturi de paliație, dezvoltarea de centre publice de paliație pentru copii și îngrijiri paliative la domiciliu.
Dezvoltarea medicinei de urgență
- Creșterea capacității administrative și operaționale a Ministerului Sănătății.
- Implementarea sistemului informatic național pentru monitorizarea paturilor de ATI.
- Creșterea capacității administrative a Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) și digitalizarea fluxurilor de management a situațiilor de criză și a ambulanțelor.
Resursele umane din sănătate
- Finalizarea Reformei rezidențiatului prin descentralizare și a Registrului Profesioniștilor din Sănătate.
- Corelarea locurilor și posturilor scoase la concurs cu nevoile reale de asistență medicală și de resurse umane la nivel local și regional.
- Încurajarea revenirii profesioniștilor români din domeniul medical din diaspora, prin debirocratizarea recunoașterii profesionale.
- Încurajarea deschiderii de facultăți pentru asistenți medicali și moașe în toate județele.
- Reforma CMR ca organism profesional independent și implementarea unui nou sistem de asigurări de malpraxis pentru toți profesioniștii din sănătate.
Digitalizare și e-sănătate. Elaborarea și implementarea Strategiei Naționale de Digitalizare și e-sănătate
- Aprobarea Strategiei Naționale de Digitalizare în Sănătate (SNDS) și a planurilor de acțiune regionale și desemnarea instituției responsabile.
- Realizarea unei noi Platforme Unice a Asigurărilor de Sănătate pentru facilitarea accesului pacienților, debirocratizare și eliminarea fraudelor.
Dezvoltarea asigurărilor complementare voluntare de sănătate, care să cofinanțeze servicii medicale.
- Crearea cadrului legislativ pentru încurajarea și creșterea deductibilității fiscale pentru asigurări complementare de sănătate.
- Menținerea rolului statului de reglementator, finanțator și ofertant de servicii de asigurare prin CNAS și casele județene de asigurări de sănătate.
Dezvoltarea asistenței medicale comunitare și a medicinei școlare
- Dezvoltarea medicinei comunitare la nivelul Centrelor Comunitare Integrate, care să ofere servicii de consiliere și de prevenție.
- Parteneriat cu Ordinul Asistenților Medicali pentru educație pentru sănătate și asigurarea asistenței medicale școlare.
- Sprijin autorităților locale pentru deschiderea de cabinete medicale școlare, inclusiv de stomatologie.