Lucian Bode: Se creeaza samsarii de puncte

Dan Chereches membru al Forumului Investitorilor Autohtoni
20 aprilie 2013
USL vrea reducerea pragului electoral
23 aprilie 2013

Lucian Bode: Se creeaza samsarii de puncte

PDL va ataca la Curtea Constituţională legea privind restituirea imobilelor naţionalizate

 

In sustinerea deciziei noastre aducem argumente atat de FORMA, cat mai ales de FOND.

2.1Este neconstituţională procedura angajării răspunderii Guvernului. Există deja un proiect de lege depus în Parlament cu aceeaşi temă. Este aceeaşi situaţie prevăzută de Decizia nr 1431 / 2010 a CCR şi DCCR 1557/2009.

Cu privire la condiţiile angajării răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege se invocă Decizia Curţii Constituţionale nr. 1.557 din 18 noiembrie 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 19 ianuarie 2010, arătându-se că prin aceasta Curtea a decis că angajarea răspunderii asupra unui proiect este neconstituţională, considerând că ocolirea procedurii de examinare şi dezbatere a proiectului de lege atât în comisiile de specialitate, cât şi în plenul fiecărei Camere şi recurgerea la angajarea răspunderii asupra acestui proiect nu îşi găseşte o motivare. Se mai arată că Guvernul nu putea opri procedura parlamentară şi pentru faptul că, potrivit Regulamentului Senatului, nu putea decide retragerea proiectului câtă vreme acesta fusese deja adoptat de Camera Deputaţilor, fiind obligat să lase procedura parlamentară să îşi urmeze cursul firesc

2.2 Argumentele de fond sunt multiple: 1. Se încalcă principiul restituirii în întregime şi regula restituirii în natură, dacă se dau puncte.

2. E neconstituţională blocarea exercitării drepturilor persoanelor care au primit deja rezultat prin hotărâre a Comisiei Judeţene sau li s-a eliberat Titlul de Proprietate.

3.Se încalcă obligativitatea respectării hotărârilor judecătoreşti deja emise – în loc să se plătească deîndată despăgubirile , se prelungesc pe 5 ani

4. La art. 12, prin menţinerea obligativităţii referendumului local pentru schimbarea destinaţiei categoriei de folosinţă, se îngrădeşte dreptul la proprietate.

5. Se stabileşte în mod arbitrar evaluarea la grila notarială din 2013, deşi dosarele de retrocedări sunt depuse anterior acestui an, şi vor fi soluţionate în 2015 – 2016, şi punctele vor putea fi evaluate dupâ 2017, până în 2024, valorile variind, nu se respectă un principiu de echitate între proprietari care şi-au primit despăgubirile şi cei care urmează să le primească.

6. Nu se specifică cum se vor evalua imobilele în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile publice.

7. Stabilirea şi impunerea chiriei direct prin HG se afectează dreptul proprietarului de a dispune cum doreşte de proprietatea sa.

8. Nu sunt exceptate de la procedura trecerii din domeniul public în domeniul privat o parte a imbobilelor protejate de Constituţie.

9. Art. 38 încalcă principiul constituţional al autonomiei locale – prefectul ar putea revoca un preşedinte de comisie locală numit conform legii prin dispoziţie de primar.

OBS: 1. Ex. Salaj, solicitari primite la Cabinetul Parlamentar in mandatul 2008-2012;

2. Intentia Guvernului MRU

Presedinte PDL Salaj

Dep. Lucian Bode

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *