Lucian Bode:Proiectul de lege adoptat de Executiv va facilita accesul cetăţenilor la unele documente

Motiunea pe tema pensiilor respinsa cu 120 de voturi
24 martie 2010
Mirel Talos: Guvernul Boc a actionat impotriva legilor si a bunului simt
15 aprilie 2010

Lucian Bode:Proiectul de lege adoptat de Executiv va facilita accesul cetăţenilor la unele documente

Proiectul de lege adoptat de Executiv va facilita accesul cetăţenilor la unele documente cu valoare practică şi va permite eliberarea lor în cât mai scurt timp.

Potrivit actului normativ, creatorii şi deţinătorii de documente sau, după  caz, succesorii în drepturi ai acestora sunt obligaţi să elibereze, la cererea persoanelor fizice şi a persoanelor juridice, certificate, copii şi extrase de pe documentele pe care le creează sau le deţin, dacă acestea se referă la drepturi care îl privesc pe solicitant.

 

Actul normativ adoptat de Guvern precizează, de asemenea, că, în cazul desfiinţării unor asemenea instituţii publice sau private, fără ca activitatea acesteia să fie continuată, documentele cu valoare istorică se preiau de Arhivele Naţionale sau de serviciile judeţene ale Arhivelor Naţionale. Documentele cu valoare practică, în baza cărora se eliberează copii, certificate şi extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurările sociale ale cetăţenilor, se predau operatorilor economici autorizaţi.

Autorizarea pentru funcţionarea operatorilor economici, ca prestatori de servicii arhivistice, se va face de către Arhivele Naţionale sau de serviciile judeţene ale Arhivelor Naţionale.

Lucian Bode consideră că se impunea iniţierea unui demers legislativ cu caracter de urgenţă, care să reglementeze sfera persoanelor competente să elibereze cetăţenilor actele necesare reconstituirii drepturilor prevăzute de lege, precum şi activităţile de preluare, evidenţă, prelucrare, păstrare, conservare şi utilizare a documentelor cu valoare practică, în cazul desfiinţării, în condiţiile legii, a unui creator de documente, persoana juridică, fără ca activitatea acestuia să fie continuată.

Cabinet Parlamentar

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *