Stanca Viorel – Cererea UDMR are doar caracter populist

M.Talos: Presedintele si executivul detin harta completa a marii evaziuni fiscale
3 noiembrie 2011
M.Talos: S-au lovit de o birocratie excesiva
8 noiembrie 2011

Stanca Viorel – Cererea UDMR are doar caracter populist

1.    UDMR –  revizuirea Constitutiei  – revizionism teritorial
Amendamentul UDMR la proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei depaseste limitele revizuirii legii fundamentale prin incalcarea

art.152 din Constitutie.
In esenta, UDMR cere eliminarea caracterului national al statului roman prevazut in articolul 1 din Constitutie. Amendamentul lor  propune ca art.1 sa sune astfel: “Romania este stat suveran si independent, unitar si indivizibil”, excluzand caracterul national.
Preseaza desfiintarea caracterului national si unitar al Romaniei, desi UDMR stie foarte clar ca prevederile art.1 nu pot fi modificate. Cererea  UDMR are doar caracter populist, electoral maghiar,  de a incita din nou populatia maghiara si a devia de la subiectul privind modul  de trai foarte  scazut al populatiei maghiare din judetele: Salaj, Covasna, Harghita, Mures si Satu Mare.
In loc ca UDMR sa se implice in cresterea nivelului de trai a populatiei Romaniei (romani, maghiari si alte nationalitati), politicienii unguri reactiveaza nationalismul in randul populatiei maghiare. Politicienii unguri, desi sunt la putere de 4 ani de zile, nu s-au implicat in nici un fel in luarea unor decizii economice care sa imbunatateasca viata de zi cu zi a populatiei Romaniei, inclusiv  a minoritatii maghiare. Nivelul de trai al populatiei maghiare a ramas destul de scazut si in  judetul Salaj.
Este o actiune a UDMR care vizeaza clar si fara echivoc adevaratele lor intentii de la revolutie incoace:  de revizionism teritorial. In mod normal, atat Parlamentul, cat si Guvernul, nu ar trebui sa abordeze nici macar printr-un cuvant aceasta problema, avand ca argumente suficiente temeiuri juridice.
Se pare insa ca politica PDL si a actualului guvern de a face orice pentru a ramane la guvernare si-a spus cuvantul si in aceasta problema si cel putin pentru mine faptul ca primul ministru Emil Boc nu a luat o atitudine transanta, spune multe.
Dupa cum spuneam prin 2001, cand UDMR lupta din greu pentru autonomie culturala si se jurau ca nu au nici o problema de pretentii teritoriale, avem acum confirmarea ca stilul pasilor marunti pe care-l practica de 20 de ani a fost un stil bun si ca UDMR si celelalte formatiuni politice maghiare se apropie incet dar sigur de tinta lor cea mai importanta – autonomie teritoriala.
Sunt sigur ca dupa ce vor obtine scoaterea din art.1 Constitutie a “caracterului national” al statului roman dupa un interval de timp si daca vor ajunge din nou la guvernare, undeva prin 2013, vor cere din nou revizuirea Constitutiei si scoaterea caracterului “indivizibil.”
Cum altfel pot fi interpretate unele actiuni ale UDMR si celelalte formatiuni politice maghiare astfel:
a)    crearea unei comisii conduse de SZABO ODON din Oradea care are drept scop si misiune argumentarea d.p.d.v. istoric cu documente din arhive etc. a faptului ca zona teritoriala denumita PARTIUM care se regaseste pe teritorii din judetele Satu Mare, Salaj, Bihor, Maramures si Arad ar fi teritorii maghiare ca si Harghita  – Covasna. Acest PARTIUM sau parte din el ar fi coridorul teritorial care ar lega Harghita – Covasna – Mures de Ungaria.
b)    Exista preocupari serioase, cu indicatii atat din interior, cat si din exterior, ca oamenii politici din UDMR care au sanse sa fie alesi in calitate de presedinti  ai Consilliilor Judetene sau primari de municipii si orase sa renunte la candidatura pentru Parlament si sa candideze la consilii judetene si primarii, pentru ca din aceste pozitii pot fi mai utili luptei pentru autonomie teritoriala.
Aceasta afirmatie a mea va fi confirmata curand de candidatura deputatului Seres Denes la presedentia Consiliului Judetean Salaj si a senatorului Fechete Andras la primaria Simleu.
c)    Un alt argument in sprijinul comentariilor de mai sus este intentia maghiarilor de a organiza in zona Harghita – Covasna a unor referendumuri referitoare  la dorinta populatiei de creare a Ținutului  Secuiesc, cu autonomia de rigoare.
In loc sa investeasca in infrastructura, educatie si cultura in judetele Covasna si Harghita, UDMR vrea sa cheltuiasca sume mari de bani de la bugetul de stat pentru organizarea unui referendum in vederea constituirii asa-zisului Tinut Secuiesc. Este vorba doar de o campanie populista, tinand cont ca se apropie alegerile din toamna. Astfel, extremistii unguri incearca sa ia “caimacul” politicii nationaliste, UDMR, ceea ce va duce la radicalizarea discursului politicienilor Uniunii.
Consider personal ca aceasta actiune  incalca art.1 din Constitutie si este un atentat la siguranta nationala a statului roman, iar organele abilitate ar trebui sa ia masurile care se impun d.p.d.v. legal.
Slabe sperante, atata timp cat conducerea Guvernului nu ia nici o atitudine clara in acest sens si suporta santajul politic la care este supus de UDMR.
Atitudinea din ultima vreme a UDMR in ce priveste autonomia teritoriala denota renuntarea la pozitia moderata de pana acum si discutarea acestei teme raspicat si direct. Cauza schimbarii acestei atitudini este presiunea pe care o face TOKES si Partidul Civic maghiar, UDMR riscand sa-si piarda electoratul.
In aceste conditii, iata ca UDMR isi arata adevarata fata iar intentiile si tintele din culise ies la iveala in “toata splendoarea lor”.
Pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor s-a aflat in zilele de 24 si 25 octombrie 2011, in procedura de urgenta si ca prioritate legislativa, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996.
Printre altele, acest proiect legislativ vizeaza retrocedarea in natura a fondurilor arhivistice aflate in Arhiva Nationala catre Biserica Reformata.
Autorul acestui proiect este deputatul UDMR Marton Arpad Francisc.
d) Printre coautorii acestui proiect se numara si Bode Lucian, printre alti trei, si numai trei deputati.
Nu intru acum in detalii referitoare la acest proiect de lege in spatele caruia se afla interese foarte mari ale UDMR,  vreau doar sa-l citez pe istoricul Dinu C. Giurescu, care spune la acest aspect urmatoarele:
“Eu cred ca nu isi dau seama oamenii de catastrofa pe care o pregatesc Romaniei. Daca legea este adoptata si de Camera Deputatilor inseamna stergerea memoriei, odata ce arhivele dispar din centru, din Arhivele Nationale (…) Daca le-as propune in SUA sa intoarca arhivele de la Arhivele Nationale Centrale din Washington DC  la diferiti emitenti din SUA, eu cred ca  ar spune ca este un act de tradare nationala, de destramare a unitatii Statelor Unite” – Profesor Dinu C. Giurescu
Iata deci ca deputatul Bode, presedinte PDL Salaj, se transforma si in tradator al romanilor si sunt convins ca acest lucru s-a facut dupa negocieri cu Seres Denes.
Oare ce a primit Bode in schimbul tradarii?
Un post de portar la vreun deconcentrat? Cateva zeci de voturi maghiare in campanie? Sunt sigur ca vom afla in curand pretul tradarii.

PRO MEMORIA – As vrea sa va reamintesc ce afirmam in urma cu cativa ani, si anume ca politica revizionismului teritorial maghiar se face STEP BY STEP si se bazeaza pe faptul ca Uniunea Europeana, nu va fi vesnica si ca la un moment dat statele isi vor inchide inapoi frontierele si vor fi din nou independente cu adevarat si de sinestatatoare, in adevaratul sens al cuvantului. Exemplul cel mai clar este problema Greciei si cu siguranta vor urma si  altele pentru ca nici unui stat nu-i va conveni sa plateasca pentru lenea si indolenta altora.
In acest context, UDMR va face totul pentru ca la destramarea UE d.p.d.v. juridic si nu numai,  teritoriile pe care le vizeaza sa aiba tarusi de frontiera bine infipti si betonati.
Pe ce se mai bazeaza UDMR? Pe ceva care tine de noi, respectiv lipsa de atitudine a romanilor nu numai in problema nationala dar si in general; la momentul actual, fara lideri, fara sindicate, romanii  s-au transformat in legume, asteptand toata lumea mila statului.
Sunt absolut sigur ca aceasta este numai o aparenta, ca de fapt stam pe un butoi  cu pulbere, iar la o scanteie semnificativa acesta va exploda.
Eu cred ca atitudinea recenta a UDMR a intins coarda la maxim, iar daca actuala conducere a tarii nu va lua masuri, riscam lucruri neplacute.
PDL nu reactioneaza in nici un fel la pretentiile dincolo de lege ale UDMR, abandonand interesul national si siguranta nationala de dragul mentinerii actualei coalitii. Nici un politician PDL nu a luat pozitie fata de manifestarile in afara legii a politicienilor maghiari. De altfel in judetele in care UDMR are prefecti nu mai exista autoritatea statului roman, legea fiind facuta de UDMR iar statul roman nu poate sa-si aplice legea. Din pacate, asa se va intampla si in privinta organizarii de referendumuri pentru constituirea asa zisului Tinut Secuiesc, care se afla in afara legii. Cine sa aplice legea in Covasna si Harghita? Prefectii pusi de UDMR, formatiune care sustine organizarea referendumului, actiune care se afla in afara legii?

Revenind la problema locala a UDMR, vreau sa comentez afirmatia d-lui deputat Seres Denes cum ca “In Salaj problema etnica a fost rezolvata corect”.
Poate ca pentru maghiari s-a rezolvat corect, avand in vedere ca la 76% populatie romaneasca, in Salaj avem prefect maghiar, vicepresedinte al CJ maghiar, viceprimar de municipiu – maghiar si o serie de functii din deconcentrate – ocupate de maghiari.
De asemenea, maghiarii pot fi multumiti de realizarile d.p.d.v.  economic din comunele lor, prin dirijarea de bani de la buget cu mult mai mult decat pentru comunitatile romanesti.
Trebuie sa se tina cont si de faptul ca in localitatile cu populatie majoritar maghiara s-a oficializat limba maghiara, deoarece autoritatile maghiare au introdus, in mod abuziv, obligatia cunoasterii limbii maghiare. Un exemplu in acest sens este situatia din comuna Pericei, unde secretarul a pierdut concursul pentru titularizarea pe acest post pentru ca nu cunoaste limba maghiara. Mai mult, prefectul care trebuia sa aplice legea tarii, a declarat ca in orice localitate unde traieste populatie de minim 20%, functionarii trebuie sa stie limba maghiara. Poate politicienii PDL, care nu reactioneaza in nici un fel la aceste abuzuri, au auzit ca in Constitutia Romaniei scrie clar ca limba romana este limba oficiala a statului!
Ei pot fi multumiti dar noi avem totusi dreptul sa vorbim macar despre nemultumirea noastra.
Cat despre ”sansele PRM-ului in era Stanca”, nu stiu de ce dl. deputat Seres Denes comenteaza sansele noastre, atata timp cat nu ne cunoaste tintele, care sunt modeste si pot fi atinse, iar despre sansa de a spune romanilor ce vor cei din UDMR, cu precizarea, ca nu  toti maghiarii din Transilvania,  sansa UDMR este mica in a ne limita capacitatea de exprimare. In calitate de lider PRM, am spus si o spun din nou, voi avea o atitudine moderata, fara atac la persoana dar voi informa populatia romana fara nici un fel de teama sau emotie si voi face tot ce pot pentru a scoate electoratul roman la vot, asa cum au facut si  vor face si cei de la UDMR.
Voi demonstra ca si noi stim sa ne organizam paramilitar, dar in scopuri pur politice si electorale.
Cu acest prilej, si o fac pentru prima si ultima oara, vreau sa precizez ca nu am nimic personal cu persoane din conducerea UDMR locale sau centrale; mai mult decat atat, am aprecieri pozitive la adresa lor ca oameni politici sau oameni pur si simplu, dar si eu, vorba poetului,  “imi apar saracia si nevoile si neamul”…..
In final, in aceasta problema vreau sa-mi arat dezamagirea fata de atitudinea guvernului actual condus de Emil Boc, care in ultimii 2 – 3 ani a cedat de fiecare data in fata santajului UDMR cu iesirea de la guvernare.
Toata lumea stie ca daca UDMR iese de la guvernare, cade guvernul PDL si atunci PDL prefera chiar sa-si tradeze patria decat sa piarda puterea.
Este un lucru pentru care PDL va fi cu siguranta taxat, cel putin de electorat.

Stanca Viorel
Presedinte interimar
PRM – Salaj

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *