Pelerinajul eparhial la Adormirea Maicii Domnului – Seară a luminii la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj

5 minute pentru suflet – Episodul 183 – Piedici in calea rugaciunii
19 iulie 2021
Pelerini împreună cu Dumnezeu și Maica Sfântă: Pelerinajul Eparhiei de Cluj-Gherla la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
16 august 2021

Pelerinajul eparhial la Adormirea Maicii Domnului – Seară a luminii la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj

Pelerinajul Eparhiei de Cluj-Gherla cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului a început cu o „seară a luminii” – sâmbătă, 14 august 2021, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, spațiu sacru aparținând Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD), fondată în 1921, la Blaj, de către Mitropolitul Vasile Suciu. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență a acestei familii călugărești, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite, a conferit Mănăstirii Maicii Domnului statutul de Sanctuar Arhiepiscopal Major în care credincioșii pot dobândi darul indulgenței plenare.
De la ora 18.00, în curtea mănăstirii, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Slujba Vecerniei alături de preoți, diaconi, studenți seminariști, de Surorile CMD. Au fost de față și persoane consacrate din alte ordine religioase, precum și credincioși care au ales să urmeze chemarea Ierarhului, să lase preocupările obișnuite și, pentru o seară, să fie pelerini la mănăstire.
A urmat un moment muzical susținut de cei trei frați Opreanu (din familia care a compus Imnul Martirilor) și Paraclisul Maicii Domnului, rugăciunea zilnică a Postului Sfintei Marii. La încheiere, tineri prieteni ai Surorilor CMD au susținut o oră de Adorație Euharistică.
Se poate spune că în 14-15 august 2021, „Mănăstirea Nicula” – Sanctuarul greco-catolic al Maicii Domnului sechestrat de regimul comunist –, a revenit la lumină aici, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj, prin rugăciunea ce s-a împlinit în curtea frumoasei mănăstiri de pe str. Romul Ladea, nr. 6, Cluj-Napoca.
Rugăciunii din această seară i-a răspuns lumina speranței și credinței coborâtă în inimi, i-a răspuns lumina privirii Maicii Sfinte din icoanele ce împodobeau Altarul, i-a răspuns, totodată, binecuvântarea lui Isus, din ostensoriul cu Sfânta Euharistie, pe care Preasfințitul Claudiu l-a înălțat în semnul crucii și l-a purtat apoi în capelă, unde Domnul rămâne și de unde veghează neîncetat;
O celebrare a ritului luminii a încheiat seara, când toți pelerinii au fost chemați să se apropie, cu candele în mâini, pentru a primi de la Preasfințitul Claudiu lumina de pe masa Sfântului Altar, „simbol al darului pe care Maica Sfântă l-a făcut fiecărui om: Hristos Lumina lumii” – cum a invitat pr. Cristian David.
Sub același semn, al luminii Adormirii Maicii Domnului, duminică 15 august 2021, de la ora 10.30, va fi celebrată în mod solemn Sfânta Liturghie Arhierească, după care, va urma lansarea albumului „Cântări închinate Maicii Preacurate” și un miniconcert al Coralei Surorilor CMD.
Celebrarea se va săvârși din nou în curtea mănăstirii, la Altarul așezat, pentru această sărbătoare, în fața capelei, în spațiul binecuvântat de munca și rugăciunea zilnică a Surorilor Congregației Maicii Domnului care au ales ca, urmând modelul Maicii Sfinte, să-i apropie, zi de zi, pe cei ce le sunt lor aproape, „cât mai mult de Domnul prin credință vie”.

V.S., redactor – Biroul de Presă al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *