1 AN, 1 LUNA SI 8 ZILE DE LA EXPLOZIE, 1 VINOVAT, 0 (ZERO) DESPAGUBIRI

cal
Cal cazut in put
20 octombrie 2008
Femeie agresata
Agresata pe strada
21 octombrie 2008

1 AN, 1 LUNA SI 8 ZILE DE LA EXPLOZIE, 1 VINOVAT, 0 (ZERO) DESPAGUBIRI

E24Ziua de 14.09.2007, ora 8.45 este ziua si ora in care a inceput drama a 19 familii.
Explozia Blocului E24 din Zalau a dus la trecerea in adormire a doua suflete mult prea tinere. Pentru familiile Satmari si Salajan explozia Blocului E 24 a insemnat pierderea pentru totdeauna a copiilor lor SALAJAN PAUL VLAD de doar 20 ani si SATMARI DIANA de abia 14 ani. La momentul tragediei, ambii se afla in patul lor, cufundati in somnul de dimineata, din care insa nu s-au mai trezit din cauza ca, in urma exploziei extrem de puternice, intreg corpul lor a fost strivit sub plaseul desprins din tavanul apartamentului de deasupra.

Explozia Blocului E24 si-a pus amprenta, dureroasa, pe viitorul celuilalt copil al familiei Satmari, anume a lui Satmari Laura, in varsta de doar 12 ani care a suferit pana la aceasta data 5 operatii chirurgicale. Mai mult decat atat, in baza Hotararii nr. 13 din 16.01.2008 emisa de Comisia pentru protectia copilului, Satmari Laura a fost incadrata la grad I de handicap, fiind condamnata sa nu mai revina las o viata normala, ca si a celorlati copii de varsta ei. Drumul ei in viata va fi o lupta continua pentru o normalitate pierdută.

Explozia Blocului E24 a determinat vatamarea grava a altor 10 persoane anume Satmari Aurora, Salajan Eugenia, Torje Eugenia, Marcus Sandu, Marcus Ana Maria, Simisnean Anastasia, Berbecar Marioara, Berbecar Monica, Berbecar Iosif si Rocas Marina.

Explozia Blocului E24 a insemnat distrugerea in totalitate a 19 case, cumparate si intretinute din munca de-o viata a unor oameni obişnuiţi. Fiecare ban castigat de acesti oameni, in tara sau in strainatate, a fost investit in acel camin. „Ne-au distrus in cateva minute tot ce-am strans o viata intreaga, ne-au lasat sub cerul liber!” sunt cuvintele repetate in disperare de cei ce-au locuit acolo. Atunci nutreau speranta ca E-ON, o companie atat de serioasa pe cum se prezinta in mass media, de origine germana, va avea profesionalismul si seriozitatea necesara pentru a-si asuma raspunderea pentru ce s-a intamplat, vor incerca sa-si arate grija si preocuparea pentru inlaturarea cat mai rapida a efectelor tragediei.

Dupa un an, o luna si opt zile aceleasi cuvinte sunt rostite de fostii locatari la care se mai adauga „…si nici macar nu le pasa”. Preocuparea principala a fost, din pacate si in mod neasteptat, de distorsionare si incercare de mascare a adevaratelor cauze ale exploziei și inducere în eroare a anchetatorilor.

Desi s-a incercat, ancheta penala, condusa cu profesionalism si corectitudine, nu a putut fi influentata in vreun fel. Organele de urmarire penala au construit o echipa de experti specializati pentru toate domeniile de interes, rezistenta cladiri, coroziune, deflagratii, instalatii, incontestabili din punct de vedere profesional. Aceasta echipa, dupa indelungi, dar justificate, cercetari, prelevari de probe, analize, interpretari au ajuns la aceleasi concluzii si anume ca:”explozia produsa la blocul E24 de pe strada Voievod Gelu a fost consecinta scurgerilor de gaz din conducta stradala, prin orificiile formate in timp in peretii conductei montate fara protectie catodica si impotriva coroziunii”; „scurgerea de gaze naturale din conducta a avut loc cu cel putin un an in urma”; „suprafata totala a orificiilor constatate vizual in conducta este de cc. 50 mm”; „neconstatarea lipsei rasuflatorilor pe strada Voievod Gelu de lucratorii E-On Gaz demonstreaza neefectuarea periodica a verificarilor olfactive in vederea depistarii scaparilor de gaze la conductele de distributie.”

Concluziile expertizei tehnice judiciare sunt asadar fara putinta de tagada, in sensul stabilirii vinovatiei in sarcina companiei de distributie a gazelor, in acest caz S.C. E-ON GAZ DISTRIBUTIE S.A. Pierderea de vieti, distrugerea celor 19 apartamente putea fi evitata, conform concluziilor expertilor, printr-o minima diligență din partea E-ON GAZ, adica prin inlocuirea conductei stradale de distributie a gazelor naturale macar la expirarea duratei normate de functionare, prin efectuarea controalelor periodice obligatorii cel puțin lunar conform normelor in vigoare, prin depistarea unei scurgeri de gaze ce a durat aproximativ un an de zile, prin repararea elementelor de siguranță și prevenție (răsuflătorile) menite a evita infiltrarea gazelor in caz de fisurare a conductei. Conducta a fost monatata in anul 1984 si receptionata in 1985 durata de viata depasita cu 7 ani conform normativelor, ceea ce s-a dovedit a fi mult prea mult pentru o conducta montata intr-un sol agresiv si fara protectie catodica.

In ciuda acestor concluzii clare si neechivoce atitudinea E-ON Gaz a continuat sa fie una sfidatoare, caracterizata prin incercari nenumarate de distorsonare a adevarului, ajungandu-se pana situatia penibila si totodata rusinoasa de a se da vina pe locatarii ramasi in strada, sub cerul liber. Poate ca ei sunt cei care trebuiau sa inlocuiasca conducta veche de peste 20 de ani, poate ca tot ei trebuiau sa instaleze protectia catodica potrivit normelor imperative in vigoare, poate ca tot ei aveau obligatia de a verifica lunar scurgerile de gaze si poate tot ei trebuiau sa se asigure ca sistemele de siguranta în caz de fisurare a conductei (rasuflatorile) sunt montate si functioneaza.

Având în vedere că după 21 e zile de explozie, mai existau acumulări de gaze în solul aflat la 15-20 de metri distanţă faţă de bloc: „Sunt excluse ca surse de gaze aragazele si centralele de apartament existente la parterul blocului ca surse de emanatie de gaze care sa produca evenimentul din 14.09.2007” este concluzia expertilor judiciari, inlaturand astfel orice dubiu cu privire la culpa locatarilor.

Dupa un an, o luna si opt zile oamenii locuiesc prin mila autoritatilor locale, cu chirie in blocuri ANL, unde in scurt timp le va expira contractul de inchiriere. Daca la inceput presedintii consiliului de administratie al E-ON GAZ GERMANIA au transmis asigurari partilor vatamate, prin reprezentantii lor, ca nu vor fi tarati printr-un proces de lunga durata, atitudinea acestora, a companiei in general, demonstreaza contrariul.

Nimeni nu s-a asteptat la o asemenea atitudine de nepasare, totala ignorare din partea unei asemenea companii prestigioase, puternica financiar, mereu la dispozitia clientilor sai, asa cum sustine ca este E-ON, fata de locatarii aruncati in aer de scurgerile de gaze si totodata la o atitudine de total interes si preocupare directa in amanarea anchetei penale, aruncarea vinii dintr-o parte in alta, incercare de distorsionare a adevarului. De menţionat şi încercarea de inducere în eroare, la propriu, a organelor de cercetare de către un angajat E.ON care a folosit intenţionat, parcursul cercetărilor, în mod incorect un aparat de măsurare a concentraţie de gaz în aer, încercând să favorizeze persoanele vinovate. Această persoană este trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de „favorizare a infractorului”.

Dosarul, stufos si bine documentat a ajuns pe rolul instanţei de judecata având prim termen 22.10.2008.

Partile vatamate s–au constituit parti civile in cadrul dosarului penal, solicitand despagubiri materiale si daune morale in sume ce reprezinta poate cheltuielile unei campanii publicitare pentru S.C. E-ON DISTRIBUTIE. Constituirile de parti civile au fost comunicate partii responsabile civilmente, anume S.C. E-ON DISTRIBUTIE Targu Mures. Oamenii isi doresc sa aiba din nou o casa a lor, asa cum a fost cea pe care au pierdut-o in urma exploziei. Dorim sa precizam ca avem deplina incredere in instanta judecatoreasca si in faptul ca justitia se va implini.

Din pacate, drama celor 19 familii continua până când cei vinovaţi îşi vor asuma răspunderea.

Locatarii BLOCULUI E24

PRIN AV.

Ielciu Otilia

Ielciu Mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *