A FOST IDENTIFICATA SURSA DE POLUARE

Multumim membrilor si colaboratorilor ZTV
27 februarie 2024
A DESCOPERIT 84 DE CARTUSE DE INFANTERIE
29 februarie 2024

A FOST IDENTIFICATA SURSA DE POLUARE

A fost identificata ferma de cresterea bovinelor din Salaj, care este raspunzatoare pentru poluarea raului Crasna.
Unda de dejectii, a trecut in Ungaria in cursul zilei de ieri.
Sursa si a fost stopata de la Satu Mare spre Ungaria, cu dezafectarea de gunoaie, depozitul fiind curatat de semilichide care se scurgeau in apa.
Administratorul firmedi si-a recunoscut vina si va fi sanctionat contraventional.
Unda a fost monitorizata pas cu pas fiind avertizat statul maghiar.

Reaminitim ca: În data de 27 februarie, în secțiunea Berveni, s-a observat local mortalitate piscicolă de mică amploare, predominant puiet. Fenomenul a fost limitat în timp – aproximativ o oră, fiind cauzat de oxigenarea scăzută a apei, ca efect al autoepurării.

Partea ungară a fost informată despre acest eveniment.

Specialiștii Sistemelor de Gospodărire a Apelor Sălaj și Satu Mare sunt în alertă din data de 25 februarie, prelevând probe de apă și monitorizând cursul de apă.

🧪Rezultatele analizelor probelor de apă prelevate confirmă poluarea cu deșeuri de animale. Acestea indică depășiri ale valorilor substanțelor organice: consum chimic de oxigen (CCO-Cr) și amoniu. ⬇️ În ultimele 24 de ore, se observă o scădere a concentrațiilor acestor substanțe.

Ieri, 26 februarie, a fost identificată societatea responsabilă de producerea poluării.

Inspectorii SGA Sălaj s-au deplasat la fața locului și au trasat, prin procesul-verbal de constatare, responsabilități obligatorii pentru poluator:

– să curețe gunoiul de grajd de pe terenul în pantă limitrof batalului, de unde deșeurile au fost antrenate într-un curs de apă necadastrat, apoi au ajuns în râul Crasna;

– să execute lucrări de reparații la stația de epurare a apelor uzate menajere și tehnologice, care prezenta deficiențe în exploatare la data controlului.

Activitatea de inspecție este în derulare. După verificarea modului de îndeplinire a măsurilor trasate și pe baza rezultatelor analizelor efectuate, ferma de bovine va fi sancționată contravențional, conform prevederilor legale în vigoare și principiului ”Poluatorul plătește”.

Rămâne în atenţia noastră monitorizarea cursurilor de apă pentru prevenirea oricărei forme de poluare şi de modificare a caracteristicilor resurselor de apă.

Este nevoie de mai multă atenție și responsabilitate față de mediul în care trăim.

*************

Reamintim faptul că evenimentul a fost sesizat în data de 25 februarie 2024, în jurul orei 17.00. Pe raza localității Giorocuța, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale și olfactive. Reprezentanții Sistemelor de Gospodărire a Apelor Sălaj și Satu Mare s-au deplasat imediat în teren și au prelevat probe de apă din mai multe secțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *